SYaM: BuMi aNBiYa' (BHG XXVI) - DaMSYiK V

>> Monday, August 30, 2010Hari 12: 28 MEI 2009

Pada pagi hari ini, aku sekali lagi mengembara bersendirian di kota Damsyik kerana aku tidak mahu menyusahkan Ikhwan yang sedang sibuk dengan urusan peperiksaannya. Tempat pertama yang aku jejaki hari ini ialah Citadel of Damascus, yang terletak bersebelahan Souq al-Hamidiyya. Kubu pertahanan ini dibina oleh saudara kandung Salahuddin al-Ayyubi, iaitu al-Malik al-Adil pada kurun ke-13 untuk mempertahankan kota Damsyik daripada serangan tentera Salib & juga tentera Mongol. Walau bagaimanapun, ia telah berjaya dimusnahkan ketika serangan tentera Mongol pada tahun 1260. Kubu ini seterusnya dibina semula oleh Sultan Mamluk yang bernama Baybars. Walau bagaimanapun, ia sekali lagi dimusnahkan oleh serangan tentera Mongol kedua yang dipimpin oleh Timurlane pada tahun 1400.

Sewaktu Damsyik berada di bawah pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyah, Citadel of Damascus ini tidak lagi memainkan apa-apa peranan. Maka, ianya dibiarkan begitu sahaja. Kawasan dalaman Citadel of Damascus buat masa sekarang ditutup untuk proses pembaikan. Di hadapannya pula terdapat tugu patung berkuda Salahuddin al-Ayyubi yang diperbuat daripada gangsa. Ianya dirasmikan pada tahun 1993 oleh Presiden Syria yang terdahulu, iaitu Hafez al-Assad bagi menandakan ulangtahun ke-800 kematian pahlawan terkenal, Salahuddin al-Ayyubi. Selain watak Salahuddin al-Ayyubi, terdapat beberapa lagi watak yang terdapat pada tugu tersebut, iaitu 2 orang askarnya, seorang ahli Sufi & 2 orang pemimpin tentera Salib yang terkenal, iaitu Guy of Lusignan & Raynald of Chatillon.


Tugu berkuda Salahuddin al-Ayyubi di hadapan Citadel of Damascus, Damsyik, Syria

Selepas bergambar dengan ukiran patung tersebut, aku melalui Souq al-Hamidiyya untuk ke destinasi seterusnya, iaitu Bimaristan an-Nuri. Bangunan yang mempunyai pengaruh senibina Seljuk ini dahulunya merupakan sebuah hospital & juga sekolah perubatan. Ianya berfungsi sehingga kurun ke-20 sebelum dipindahkan ke Universiti Hospital yang moden di kota ini. Bangunan ini dibina pada tahun 1154 oleh Sultan Nuruddin bin al-Zangi & diperluaskan pada tahun 1242 oleh seorang doktor yang bernama Badaruddin. Di tengah-tengah kawasan bekas hospital ini terdapat sebuah taman mini di mana terdapatnya juga sebuah kolam kecil. Pada masa kini, ianya adalah sebuah muzium yang menyimpan pelbagai khazanah-khazanah berharga dalam ilmu perubatan.


Bimaristan an-Nuri, Damsyik, Syria


Bimaristan an-Nuri, Damsyik, Syria


Bimaristan an-Nuri, Damsyik, Syria


Bimaristan an-Nuri, Damsyik, Syria

Selepas menziarahi Bimaristan an-Nuri, aku berjalan menuju ke kawasan penempatan penduduk Kristian di kota Damsyik. Di sini terdapat sebuah monumen yang bernama Roman Arch. Juga terdapat beberapa buah gereja yang telah berusia beratus-ratus tahun & masih lagi digunakan sehingga sekarang. Ini menandakan betapa adilnya pemerintah Islam di kota ini yang membenarkan penganut-penganut agama Kristian mengamalkan agama mereka tanpa sebarang halangan.


Penempatan penduduk Kristian di kota Damsyik, Damsyik, Syria


Penempatan penduduk Kristian di kota Damsyik, Damsyik, Syria, Damsyik, Syria

Selepas melalui kawasan penempatan penduduk Kristian, aku berjalan kembali ke rumah Ikhwan. Ikhwan pada waktu itu sedang mengulangkaji pelajarannya. Selepas solat Asar, dia membawa aku ke Bab Saghir dengan menaiki teksi. Bab Saghir adalah antara 9 buah pintu masuk ke dalam kota Damsyik yang dikelilingi oleh benteng pertahanan pada zaman dahulu. Di kawasan ini juga terdapat sebuah kawasan perkuburan yang terkenal di kota Damsyik kerana di sinilah terletaknya makam-makam beberapa orang ahli keluarga Rasulullah SAW & juga beberapa orang sahabat-sahabat baginda. Antaranya ialah Umm Kalsum (cucu Rasulullah), Umm Kalthoum (cucu Rasulullah), Asma binti Umays (isteri Ja’afar bin Abu Talib), Sakina (cicit Rasulullah), Fatimah (cicit Rasulullah), Ubay bin Ka’ab (suami ibu susuan Rasulullah, iaitu Halimatul Saadiah) & Bilal bin Rabah, Auf bin Auf Ath-Thaqofi, Mu’awiyah bin Abu Sufyan & Abdullah Umm Makhtum. Berdekatan dengan Bab Saghir juga terdapat sebuah makam yang merupakan bekas tempat persemadian kepala-kepala mangsa Perang Karbala yang telah dipancung.


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Bab Saghir, Damsyik, Syria


Makam kepala-kepala mangsa Perang Karbala, Damsyik, Syria


Makam kepala-kepala mangsa Perang Karbala, Damsyik, Syria


Makam kepala-kepala mangsa Perang Karbala, Damsyik, Syria


Makam kepala-kepala mangsa Perang Karbala, Damsyik, Syria

Selepas menziarahi kawasan perkuburan di Bab Saghir, aku dibawa oleh Ikhwan ke Souq al-Hamidiyya untuk menziarahi makam Abu Hurairah r.a. Beliau merupakan salah seorang sahabat Rasulullah SAW & juga perawi hadis yang terkenal. Beliau berasal dari Yaman & telah memeluk Islam sewaktu era awal dakwah Rasulullah SAW. Setelah menziarahi makam Abu Hurairah yang terletak di dalam sebuah masjid, kami berdua menunaikan solat Maghrib di situ.


Makam Abu Hurairah, Damsyik, Syria


Makam Abu Hurairah, Damsyik, Syria


Makam Abu Hurairah, Damsyik, Syria

Selepas solat Maghrib aku meminta Ikhwan untuk pulang dahulu. Aku hendak ke Umayyad Mosque untuk berehat-rehat di sana. Entah mengapa, aku sudah jatuh cinta dengan masjid tersebut. Sewaktu di dalam masjid itu, aku telah berjumpa dengan 2 orang anak-beranak dari Malaysia. Kami berbual-bual selama beberapa minit. Kemudian, mereka meminta diri untuk pulang ke hostel mereka. Mereka adalah antara beberapa orang rombongan warganegara Malaysia yang berkunjung ke bumi Syam. Setelah solat Isyak, aku pun kembali ke rumah Ikhwan. Ikhwan pada masa itu sedang menerima kehadiran seorang tetamu, iaitu rakannya yang bernama Hafiz. Selepas Hafiz pulang, aku pun terus melelapkan mata. Aku perlu tidur awal kerana aku akan ke Bosra bersama-sama dengan Syazwan awal pagi esok.

Bersambung...


SILA KLIK BANNER INI UNTUK KE HALAMAN 'JHaZKiTaRo's Travelogue' UNTUK MEMBACA KESEMUA KOLEKSI TRAVELOGUE


0 buah komen:

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP