iT's PaDDY'S DaY!!!

>> Sunday, March 18, 2007



Hari ni (17 March) adalah St Patrick's Day atau nama manjanye Paddy's Day. Setiap thn, org2 Irish akan merayakan hari ini seolah2 hari ni adalah Hari Kebangsaan dieorg. Well, tujuan sebenar St Patrick's Day ni disambut adalah untuk memperingati hari kematian St Patrick (385–461). Menurut sejarah, St Patrick ni la yg membawa agama Kristian Roman Katholik ke Ireland 1600 tahun dulu. Dan menurut lagenda, pakcik ni jugak la yg dikatakan telah menghalau semua ular2 yg ada kat pulau Ireland ni. Padahal, menurut kajian & logik akal, ular mana boleh hidup kat tempat sejuk. Hmmm. Bongok jugak la lagenda org2 Irish ni. Hahaha. Ikon utama bg perayaan ni adalah daun shamrock. Daun ni ada 3 kelopak yg kononnye melambangkan konsep trinity dlm agama Kristian.

Dedaunan Shamrock
Dedaunan Shamrock

1600 tahun dah pun berlalu. Aku rase ade je org2 Irish yg merayakan St Patrick's Day ni taktau sbb apa sebenarnye dieorg sambut perayaan ni. Perayaan ni seolah2 dah jadi mcm perayaan sekular. Sbb tu la aku rase mcm ok je kalau kite org2 Msia ni turut merayakannye jugak. Hihihi. Actually, perayaan ni bukan diraikan oleh penduduk Ireland saje. Malah org2 UK, Amerika, Canada, Jerman, Denmark, Russia, Australia & byk lagi negara lain pun turut menyambutnye jugak.

Acara yg paling utama pd St Patrick's Day sudah tentunye 'parade'nye yg boleh dikatakan unik. Tak sama mcm parade Hari Kebangsaan kat Msia. Parade St Patrick's Day slalunye diadakan pd waktu tgh hari. Bukan mcm kat Msia, pagi2 buta dah siap berarak. Aku bangun2 tidur je tgk2 dah habis. Geram tak ingat. Hihih. So, tgh hari tadi, aku bawak la housemates aku iaitu bebudak 1st year RCSI (Mior, Shamil, Thani & Aimie) pegi tgk parade St Patrick's Day tu. Kiteorg buat pot kat depan gereja Christchurch. Kat situ kurang sikit org, so dpt tengok dgn jelas. Kalau ikut jadual, parade start dlm kul 12.00 tgh. Alih2 kul 1.00 tgh baru start. Mmg janji Irish. Janji Irish = Janji Melayu.

Parade tu memakan masa nak dekat 1 1/2 jam jugak la. Walaupun penat berdiri, tapi kiteorg tetap enjoy. Aku rase bebudak 1st year tu mesti lagi enjoy sbb ni 1st time dieorg tgk parade ni. Aku mcm dah berkali2 dah tgk (ceh. padahal ni baru kali ke-3 aku tgk live). So, lepas abis parade, kiteorg pun balik ke rumah. Ingatkan nak gi funfair ptg tadi. Tapi hujan ribut petir kilat sabung-menyabung pulak kat luar. So, tak berani nak keluar rumah. Isnin ni cuti bank holiday. So, aku cuti 3 hari. Yey!!!


Lawa gile topi yg mamat ni pakai
Lawa gile topi yg mamat ni pakai


Ramai gile org menunggu
Ramai gile org menunggu


Ramai gile org menunggu
Ramai gile org menunggu


Tgh bosan menunggu
Tgh bosan menunggu


Bersama Housemates
Bersama Housemates


Pakcik St Patrick dgn pakaian tradisionalnye
Pakcik St Patrick dgn pakaian tradisionalnye


Ni pasukan pancaragam mane ntah
Ni pasukan pancaragam mane ntah


2 ekor raksasa Gorgon
2 ekor raksasa Gorgon


Kuda kepang pun ade kat Ireland rupenye
Kuda kepang pun ade kat Ireland rupenye


Ermm. Apekah??
Ermm. Apekah??


Ni cantik
Ni cantik


Hantu-hantu jelangkung laut
Hantu-hantu jelangkung laut


Pondan Irish
Pondan Irish


Drakula. Owww. Takutnyerr!!!
Drakula. Owww. Takutnyerr!!!


Lawa gilerrr
Lawa gilerrr


Punjabs in Ireland. Sesat ke??
Punjabs in Ireland. Sesat ke??


Topeng-topeng yg menakutkan
Topeng-topeng yg menakutkan


Perarakan kereta Volkswagen
Perarakan kereta Volkswagen


Parade dah habis. Huhuhu
Parade dah habis. Huhuhu

1 buah komen:

Anonymous Tuesday, March 5, 2013 at 7:53:00 PM GMT+8  

valium depression valium 5 mg overdose - online pharmacy uk valium

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP