MY NeXT aDVeNTuRe TRiPS

>> Friday, December 02, 2011



Salam buat semua. Maaf kerana agak lama tidak mengupdate blog. Kerja sebagai doktor pelatih aka houseman tidak memberi kesempatan masa yg banyak utk aku berkarya dalam dunia blogging. Tidak seperti sewaktu zaman2 student dulu. Hampir setiap hari aku menulis entry baru.

Apa2 pun, di sini ingin aku khabarkan yg aku insyaAllah akan ke Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam & Manila, Philippines pd tahun hadapan. Tiket penerbangan Air Asia utk kedua2 destinasi tu dah lama dah aku beli. Lebih kurang 2-3 bulan yg lalu. Awal betul aku beli. Hehehhe. Waktu tu Air Asia tgh buat sale besar-besaran. So, aku pun terus ambil kesempatan.


Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam (17-19 Jun 2012)



Manila, Philippines (14-16 October 2012)

Berikut pula adalah gambar plan trip-trip aku yg seterusnya. Dah lama aku merancang, tapi aku sendiri pun tak pasti samaada perancangan trip2 aku ni akan tercapai atau tidak. Masa & wang adalah penghalang utama buat masa kini. Sebagai seorang houseman, aku sememangnya sukar utk mencari masa utk ke sana sini. Walaupun dalam shift system terdapat byk hari off dalam sebulan, tetapi ia tetap tidak memberi cukup masa utk aku mengembara. Apa2 pun, buat masa sekarang, aku perlu mengutamakan kerjaya aku terlebih dahulu. Itu yg paling penting.. :)

Walau bagaimanapun, aku masih tetap berharap & berdoa semoga sedikit sebanyak perancangan2 yg telah aku buat ini akan tercapai suatu hari nanti. Mungkin aku akan mempunyai lebih byk masa terluang & lebih mudah utk mendapat cuti apabila aku sudah bergelar MO atau specialist kelak. InsyaAllah.. Dan sape2 yg ingin turut sekali mengikut bersama dalam trip2 aku di bawah, sila2 la beritahu ye.. :)

"Katakanlah: Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya; Kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baru; Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu." (Surah Al-'Ankabut: Ayat 20)


South America (Buenos Aires – Cordoba – Santiago – La Paz – Cuzco – Lima – Quito – Bogota – Caracas – Manaus – Brasilia – Rio de Janeiro – Sao Paolo – Montevideo – Buenos Aires) (35 days)



Indochina (Siem Reap - Phnom Penh - Ho Chi Minh City - Hanoi - Luang Prabang - Vientiane) (14 days)



USA-Canada (Los Angeles – Las Vegas – Chicago – Orlando – Washington DC – New York – Boston – Montreal – Ottawa – Toronto – Vancouver – Seattle – San Francisco – Los Angeles) (34 days)



New Zealand (Christchurch - Dunedin - Queenstown - Wellington - Hamilton - Auckland - Christchurch) (16 days)



Australia (Perth - Gold Coast) (5 days)



China (Beijing – Xian – Shanghai – Guilin) (13 days) / (Hong Kong - Macau - Hong Kong) (5 days)



India (Kolkata – Agra – New Delhi – Mumbai – Vasco da Gama (Goa) – Chennai) (15 days)



Japan (Tokyo – Kyoto – Osaka) (9 days)



Taiwan (Taipei - Kaohsiung) (4 days)



Iran (Tehran – Tabriz – Hamedan – Esfahan – Shiraz – Kerman – Mashhad – Tehran) (15 days)



Indonesia (Banda Acheh, Padang, Palembang, Bali, Makassar)



Southern Thailand (Hatyai – Pattani – Songkhla – Krabi – Phuket) (7 days)



United Arab Emirates (Abu Dhabi - Dubai) (5 days)



South Africa (Johannesburg – Durban – Johannesburg – Cape Town) (7 days)



Myanmar (Yangon – Naypyidaw – Mandalay – Yangon) (6 days)



Pakistan (Karachi – Lahore – Islamabad - Karachi) (11 days)



Russia (Moscow – St Petersburg – Moscow) (7 days)



Most priority & most important of all, of course the 3 houses of Allah & all the Prophets: Mecca, Medina & Al-Quds/Jerusalem
"Sabda Rasulullah SAW: Tidak diwajibkan untuk membuat pengembaraan (untuk tujuan ibadat) kecuali ke tiga buah masjid, iaitu Masjid Al-Haram di Mekah, Masjid aku ini (Masjid Nabi SAW) di Madinah & Masjid Al Aqsa di Al-Quds." - Hadis Riwayat Bukhari



SILA KLIK BANNER INI UNTUK KE HALAMAN 'JHaZKiTaRo's Travelogue' UNTUK MEMBACA KESEMUA KOLEKSI TRAVELOGUE


15 buah komen:

AieSha Friday, December 2, 2011 at 8:31:00 AM GMT+8  

menarik tu.. semoga impian anda tercapai...

Kery Jaafar Friday, December 2, 2011 at 11:26:00 AM GMT+8  

jeles nyer sy tgk dr.jaz masih dpt jalan2.. utk sy, same here, kekangan masa n duit, namun duit is bigger faktor... utk trip ke Australia tu (dr Perth to Gold Coast tu kan), sy ade satu cdgn, apa kate ke Pulau Pandan/Cocos Islands, hanya boleh datang dr Perth.. kat situ ade perkampungan Melayu lama, orang2 sana cakap bahasa Melayu etc. Dr.Abg Haffis yg perkenalkan ke sy ms sy jaga anak abg haffis&kak ina kat lucan. Abg haffis ade berutus surat dgn tok penghulu kampung kat pulau Cocos/Keeling tu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cocos_(Keeling)_Islands.. semoga Dr.jaz terus diberi nikmat kesihatan, masa, dan lain2 utk meneruskan n mencapai hasrat pengembaraan itu.

wan salmah Friday, December 2, 2011 at 11:46:00 AM GMT+8  

bagusnya..ya berjalan2 melihat kebesaran Allah dlm penciptaan bumi.. moga impian terlaksana utk mengembara ke serata dunia..
satu lagi, bila dah sampai jazirah arab tu, sempurnakan dgn umrah.. ya complete!

Awang Afif Friday, December 2, 2011 at 3:44:00 PM GMT+8  

assalamualaikum
siyesly, very interesting...
ana pown nak merantau/berziarah ke negara2 lain gak nnt inshaAllah.
(^^)v smoga impian nta tcapai n mdapat inayah dari Allah.

~Lieza~Yan~ Friday, December 2, 2011 at 4:36:00 PM GMT+8  

wah..banyaknyer tempat dah pergi...
kteorg baru terkedek2 nak mula..baru dapat cecah ke Gold coast je ..tu pun sbb airasia wat promo...hahaha
nest time berharap dapat la singgah ke tempat lain pulak.tp kekangan budget tak berapa nak meriah ni masalah utama.

hopefully banyak la lagi u update tntg trip tu...nanti boleh dijadikan sumber inspirasi..:-)

Haliza Friday, December 2, 2011 at 11:26:00 PM GMT+8  

Yea, jauh perjalanan luas pandangan :)

Muna Saturday, December 3, 2011 at 2:45:00 PM GMT+8  

wah bestnye...dlm byk2 destinasi tu, trip ke new zealand yg saya teringin nk pg. dah byk baca kat blog betapa cantiknye nz and teringin sgt nk pegi. so kalau dr.nk pergi maybe sy leh join skali...nk g sesorang cam bahaye + takut lak..

the principal Saturday, December 3, 2011 at 7:54:00 PM GMT+8  

envy you...i have the time, but no friends to go with

still x tercapai cita2 ke NZ, Turki & Athens...soon...insya allah

kasihredha Sunday, December 4, 2011 at 9:08:00 AM GMT+8  

kunjungan balas..
salam kenal juga walaupun
sebenarnya akak dah lama jadi follower kat sini :)

Syan_Neesa Sunday, December 4, 2011 at 2:26:00 PM GMT+8  

wah! best nya!! nak join jugak! but tu la kengkangan masa n duit...insyaALLAH 1 day akan travel around the world jugak =)salam dr bumi anbiah =)

zino Tuesday, December 6, 2011 at 12:30:00 AM GMT+8  

banyak distinasi yg di rancang tu semoga berjaya mengharungi semua nya...

Naramas Aman Saturday, December 10, 2011 at 7:49:00 AM GMT+8  

Wow, seronoknya kalau dapat pergi semua tu...Ada tempat2 yg Dr rancang tu saya dah sampai: UAE, USA, Canada, New Zealand, Arab Saudi, Brunei,Australia, etc... silalah lawat blog saya, nota-kembara.blogspot.com
Ya Cocos Island memang tempat orang melayu, nama Melayunya Pulau Kelapa. Saya selalu melihat dokumentari Cocos Island ni di tv Australia. Memang orang di sini cakap Melayu, mengamalkan budaya Melayu...cakap orang putih x berapa reti..:) Cocos Island ni dulu sebenarnya dlm Singapura. Semasa Singapura dikeluarkan dari Malaysia dulu...Singapura berada dalam keadaan tidak stabil, jadi kerajaan S'pura lepaskan Cocos Island kpd Australia..dan saya rasa dulunya adalah di bawah jajahan Tanah Melayu.Sayangkan...

Anonymous Tuesday, December 13, 2011 at 11:32:00 PM GMT+8  

dr. kalu trip ke amerika latin tu bole x nak follow..hehehe..dgn rasa x malu nya nak ikut..

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP