aRiFF aLFiaN'S BiG FaT GaY WeDDiNG - from my point of view as his ex-classmate in UCD

>> Tuesday, December 20, 2011



OK. Aku tau skarang ni mmg kecoh sangat isu tentang gay marriage antara si Ariff Alfian dengan boyfren dia, Jonathan. Gambar si Ariff ni lengkap berbaju Melayu sambil bercomolot dengan boyfren Irish dia mmg dah jadi isu paling hangat kat Malaysia sekarang ni. Kalau kita google nama si Ariff Alfian ni, teramatlah banyak blog2 yg menulis entry tentang kehangatan isu ni. Ada yang kata dia ni memalukan bangsa Melayu & agama Islam. Ada yg mengatakan dia ni anak derhaka yg tak kenang jasa mak bapak. Ada pulak yg tak kisah dengan apa yg dia buat. Dan yg peliknya, ada jugak yg menyokong apa yg dia buat. Astaghfirullah hal 'Azim. Tapi kebanyakan mereka yg menulis entry2 tu tak kenal siapa si Ariff Alfian ni secara dekat. Kebanyakan drp mereka hanya mengadili si Arif ni daripada gambar2 & artikel2 yg dieorg baca di internet sahaja. Oleh itu, sekarang ni aku tergerak hati nak menulis tentang isu ni memandangkan aku satu batch dengan dia sewaktu belajar perubatan di University College Dublin (UCD), Ireland dulu.

Aku kenal si Ariff ni sejak tahun pertama kami sama2 belajar di UCD. Waktu tu aku & bebudak Malaysia yg lain agak kagum dengan si Ariff ni kerana slang Bahasa Inggerisnya yg amat pekat seolah2 dia berasal dari England. Rasa menyampah tu ada jugaklah. Heheheh. Well, dia mmg dah lama duduk kat England, belajar A Level. Tapi sayangnya, si Ariff ni tak rapat dengan budak2 Melayu. Dia punye circle of friends kebanyakannya Malaysian Chinese & Indians yg speaking English among them. Dan dia jugak agak rapat dgn Irish2 & Northern Americans yg satu batch dengan kami. Kalau ada aktiviti2 sesama pelajar2 Melayu, amat jarang mukanya kelihatan, begitu juga dalam aktiviti2 keagamaan. So, akibatnya, kami tak berapa rapat & kenal si Ariff ni secara mendalam. Mungkin salah kami jugaklah sbb tak cuba utk merapatkan diri kami dgn dia & ajak dia sama2 ke majlis2 yg melibatkan pelajar2 Melayu & Islam. Apa2 pun, Ariff ni mmg budak yg baik. Kalau bersua muka dgn kiteorg, dia pasti senyum & say hi walaupun tak rapat dengan kiteorg.

Aku & semua budak batch aku patutnya tamat belajar pada pertengahan tahun 2008. Namun, disebabkan gagal dalam beberapa subjek, aku & beberapa org pelajar Malaysia lain termasuklah si Ariff ni terpaksa mengulang tahun sewaktu kami di Final Year. Pada waktu itu, iaitu pada akhir tahun 2009, ibu bapanya ada datang ke Dublin & menyewa sebuah apartmen utk 2 minggu, semata2 nak memberi support kpd Ariff. Aku & seorang lagi rakan aku dijemput oleh ibu bapa dia utk berbual2 di apartmen sewa tu. Ibu bapa Ariff mmg risau sgt2 tentang Ariff waktu tu. Dieorg banyak bertanyakan tentang bagaimana keadaan Ariff di Dublin. Memandangkan kami berdua tidaklah begitu rapat dengannya, kami hanya menyatakan yang baik2 sahaja. Walau bagaimanapun, mereka tetap risau & meminta kami berdua utk melihat2 si Ariff di Dublin. Sebenarnya itulah kali terakhir kami melihat si Ariff ni. Lepas tu, kami langsung tak pernah melihat batang hidungnya. Waktu peperiksaan ulangan pun dia tak hadirkan diri. Mungkin itu jugalah kali terakhir Ariff berhubung dengan ibu bapanya. Rasa bersalah pulak kami kerana mengabaikan si Ariff ni. Huhuhuh.

To Ariff, if u read this, I hope u know that u've done a very10x big mistake. Kiteorg semua as your batch really hope that u fikir masak2 tentang apa yg u dah buat. We all love u as our classmate & also as fellow Malaysian & saudara seagama. Kiteorg taknak tgk u tersimpang jauh drp agama & masyarakat Malaysia. Gay marriage or civil partnership homosexuals, or whatever they're called will never be accepted in Malaysia selagi agama Islam tegak di bumi ni. Apabila Allah SWT sudah mengatakan sesuatu itu haram, ianya tetap haram sampai ke Hari Kiamat & kita sebagai hamba-hambaNya mmg takde hak langsung utk menghalalkan apa yg sudah diharamkanNya. Hence, please rethink what u've done & come back to your parents. I know they will always love u & will always be waiting for u. Ibu bapak mana yg tak sayangkan anak. Dan ingatlah, anak2 yg menyakiti & menderhaka kpd ibu bapa akan mendapat azab bukan sahaja di akhirat kelak, malah di dunia juga Allah SWT akan menunjukkan azabNya. Takkan dapat bau cium syurga anak2 yg menderhaka.

Ingatlah ketika Nabi Lut berkata kepada kaumnya: "Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas." (Surah Al-A'raf: ayat 80-81)

So, itu sahajalah yg aku ingin menulis tentang isu hangat ni. Buat mereka yg mengutuk2 & menghina2 si Ariff ni dgn kata2 kesat & caci-cela, lebih baik kalau korang doakan moga dia sedar akan kesilapan dia & moga dia kembali kepada ibu bapa dia. Semakin korang mencaci hina dia, semakin hancur hati ibu bapa si Ariff ni. Oleh itu, fikir2kanlah ye. :) Wassalam...


SILA KLIK BANNER INI UNTUK KE HALAMAN 'JHaZKiTaRo's Travelogue' UNTUK MEMBACA KESEMUA KOLEKSI TRAVELOGUE


65 buah komen:

Anonymous Tuesday, December 20, 2011 at 8:31:00 PM GMT+8  

Aku setuju dengan Jhaz, kita memang patut jeles dengan orang yang cakap omputih berasap2 ni. Huh..sib baik aku hapal lagu Nirvana.

Anonymous Tuesday, December 20, 2011 at 8:31:00 PM GMT+8  

Aku setuju dengan Jhaz, kita memang patut jeles dengan orang yang cakap omputih berasap2 ni. Huh..sib baik aku hapal lagu Nirvana.

suerynn.adie Tuesday, December 20, 2011 at 8:32:00 PM GMT+8  

gud one bro... mari kita doakan ramai2 agar dia pulang ke pangkal jalan.....

Naa Kamaruddin Tuesday, December 20, 2011 at 8:33:00 PM GMT+8  

Thanks Jhaz for the sharing. Hope he'll realize.

faizal abd fathi Tuesday, December 20, 2011 at 8:35:00 PM GMT+8  

harap ariff kembali ke pangkal jalan...marilah kita semua doakan agar hatinya berubah...amin!

Anonymous Tuesday, December 20, 2011 at 8:39:00 PM GMT+8  

Tak perlu didoakan bro

Masing-masing orang berhak atas jalan hidupnya yang ia pilih sendiri

Go on Ariff
Kamu tidak sendiri.

KuNanGKuNanG Tuesday, December 20, 2011 at 8:59:00 PM GMT+8  

harap dia akn cpt sedar dan Allah akan bukakan hatinye tuk kembali ke pangkl jalan..

mazzanne Tuesday, December 20, 2011 at 9:05:00 PM GMT+8  

aku setuju ngn ko jhaz..hopefully die sedar n x jadi ape2 to him b4 smpat bertaubat..( teringat kisah ashraf yg nk tuka jantina tu..) Allah Maha Berkuasa

Anonymous Tuesday, December 20, 2011 at 9:11:00 PM GMT+8  

Selain arif, orang yg menyokong arif pun HARUS didoakan jugak. Bercakap macam tak ada agama.

Bertaubatlah sebelum terlambat. Kerana mati itu pasti.

Aleyn Tuesday, December 20, 2011 at 9:12:00 PM GMT+8  

Semoga Allah menurunkan hidayah nyer kepada Ariff....dan semoga kita semua tidak ditimpa bala atas kemurkaan Allah S.W.T, amin

suhana azlin Tuesday, December 20, 2011 at 9:22:00 PM GMT+8  

assalamualaikum jhaz, ingat lagi u pernah ikut hafiz dtg my house kt aberdeen, time tu buat mkn2 my daughter's birthday kalau x silap.

setuju dgn u, patut kita doakan dia supaya bertaubat. kalau mengutuk bukan selesai masalah pun. kesian sangat dkt parents ariff ni, harap diorg bersabar dan teruskan berdoa supaya anak yg dikasihi pulang ke pangkal jalan.

~NSFH~ Tuesday, December 20, 2011 at 9:32:00 PM GMT+8  

semoga Allah melembutkan hati DIA untuk berubah kerana Allah.

Anonymous Tuesday, December 20, 2011 at 10:16:00 PM GMT+8  

Ariff is wrong in so many levels. Some might agree with him, many others will hate him.

For a start, gay marriage for a "default" muslim is just WRONG. Secondly, he is wasting the government money that being spent on him for the past ~5years plus the monthly allowance given to him. Lastly.. baju melayu, sampin and tengkolok? ure already a shame for the muslims, now ure a shame to the malays..

I guess he is free to lead his life. Then lead your life as you like but dont involve others.. what he is doing plainly making a bad name to the malays and muslims..

But i cant help it by being a muslim and malays to be concern of our beloved brother.. ill pray that he will be guided back to the righteous path

Muna Tuesday, December 20, 2011 at 10:51:00 PM GMT+8  

The best ulasan about him so far. I was surprised. Never thought he s a gay. May be sbb x rapat dgn dia kot.anyway semoga our friend pulang Ke pangkal jln.to ariff, Do seek your parents' and Allah's forgiveness before it s too late. Insyaallah. For that, i wish you well.

Anonymous Tuesday, December 20, 2011 at 10:52:00 PM GMT+8  

Aku sebagai hamba Allah S.W.T amat kecewa dgn apa yg berlaku kepada arif,aku pun bkn la org yg perfect agama,tp alhamdulillah aku masih kenal dosa pahala..aku harap arif dpt lah sedar diri..doa aku utk arif semoga jumpa dan kembali ke pangkal jalan..Allah maha pengampun lg maha penyayang..plzzzz arif taubat lah sebrlum terlambat!!

Norain Ishak Tuesday, December 20, 2011 at 11:50:00 PM GMT+8  

Good points u hv there.
Ok betul la saudara ariff ni bersalah,
Tapi kadang tu mcm salah rakan rakan jugak kan tak tarik balik member yg mcm dah jauh dari agama.

Anyway,saya junior taiping yg kini dah kat cork!

telor power Tuesday, December 20, 2011 at 11:52:00 PM GMT+8  

moga2 dia kembali pada pangkal jalan sebelum terlambat...Amin

Anonymous Wednesday, December 21, 2011 at 12:22:00 AM GMT+8  

Sahabat2 sekalian....
kamu semua tak paham apa yg dialami kaum seperti Ariff.....
Bila kamu dah ade dlm kaki tapak kasut Arif baru korang paham...
Arif tak minta dijadikan begitu...
sama juga seperti maknyah, lesbian ( i mean yg tulin dan bukan di bengkokkan)....tak minta dijadikan seperti itu...

dia tak hipokrit dan mengikut naluri dia...tapi dia tetap Islam dan Melayu ( dia tak convert pun)....hal bab2 sembahyang tu dosa dia la...

So open up ur mind.,,,,,,agama tetap agama....tapi kene paham why it happen....one of it is genetic which we cant control ( satu dunia ade gay dan berkembang jumlah)...korang rase mereka2 tu pilih ke unk jadi gay???

fikirkan....

Linda Musa Wednesday, December 21, 2011 at 1:46:00 AM GMT+8  

tnx to jhaz for this entry...agree with ur statement...i'm sure ur friends n u feel so sad for wut happened to him memandangkan u ols dah penah kenal dgn dia...so as saudara sesama Islam marilah kita doakan agar beliau kembali ke jalan yg benar...apa yg Islam tetapkan itu indah...doa jangan putus agar kita tak kehilangan sebutir mutiara muslim...amennn

for the anynomous yg komen atas my komen nie, frstly i nak minta maaf..but for me, as a muslim i x bole terima dengan apa yang u cakap...memang we ols here not in the same shoes but do keep thinking that we are the one yang dijadikan Allah sebagai khalifah...as Caliph, we are given aql'/akal to think about everything...so ur reasons untuk naluri tue i x bole terima...sekalipun naluri itu bertentangan dgn jantina...maka kembalilah kepada Dia...muhasabah..mohon lah keampunan...i ramai kawan2 yang mcm nie..seriusly i just cakap mcm i cakap kat sini...sebab itu i nak tekan kan..akal yang diberikan olehNya kepada kita adalah untuk ita berfikir tentang keagungan dan kebesaranNya..atas segala nikmat yang diberikanNya pada kita sekalipun atas nikmat udara yang kita hirup..mengapa perlu mementingkan naluri yang tidak mengikut fitrah? bukan kah itu nafsu? fikir dan fikir..astagfirullah..maaf kan saya sekali lagi...cuma apa yang saya pohon di sini gunakan akal yang diberi kepada kita sebagai khalifah dengan sebaik mungkin kerana kita sendiri tak tahu bila nyawa kita akan diambil untuk kembali kepadaNya.

Anonymous Wednesday, December 21, 2011 at 3:57:00 AM GMT+8  

Why would he come back to Malaysia, where he will likely be attacked by the public and his peers, if not jailed and caned for his actions? Like it or not, he is now an adult, now has a partner and they need to take care of each other.

The fact that homosexuality cannot be accepted in Malaysia IS the problem, not Ariff's sexuality.

Zaitun Wednesday, December 21, 2011 at 9:37:00 AM GMT+8  

Salam

Auntie setuju dengan apa yang Jhaz katakan, marilah kita sama2 mendoakan agar ariff alfian kembali kepangkal jalan. Jangan kita tambah lagi kesakitan yang dialamai oleh kedua ibubapanya.

Muhammad Warouq bin Qamar Wednesday, December 21, 2011 at 9:56:00 AM GMT+8  

pelik aku tengok manusia cakap macam takde Tuhan. "dah dia dilahirkan macam tu..dia tak minta lahir macamtu.. biar la dia..". tak semua kemahuan manusia ni halal dengan alasan dilahirkan berkeinginan macam tu. akal melebihi agama memang gila. apapepon, aku doakan biar Allah Tuhan yang ciptakan dia, yang ciptakan nafsu dia, yang ciptakan kemahuan dia bagi dia kesedaran dan baiki hidup semula. k, abg Jhaz, tq kasi komen.

Anonymous Wednesday, December 21, 2011 at 11:03:00 AM GMT+8  

astaghfirullah.... sy xleh lupekn lagi kesah asyraf sbb die one of my friend dlu tp xla rapat... ini tmbul pulax kesah baru... Ya ALLAH, Kau bukekanlah pintu ati ariff alfian utk berubah n kmbli ke pgkal jln... kmbali laa pd org tuamu... mmg die xmintak utk jd cmtu tp agama is agama... kite xleh pertikaikannya... thanx jhaz sbb sudi kongsi cite ni... to ariff alfian, berubah laa sblm tlambat... nk ckp byk pon org dh xde... wassalam...

Anonymous Wednesday, December 21, 2011 at 11:56:00 AM GMT+8  

kamu yang faham kaum ariff, sebenarnya kamu yang tak mahu faham apa yang diciptaNYA dan hukum halal dan haram tentunya bersesuaian dengan ciptaanNYA. DIA yang MAHA MENGETAHUI.jangan lah tertipu dan ingin mempercayai bahawa bukan kamu yg pilih untuk pilih yg haram.segala pilihan akan dipersoalkan dan akan mendapat ganjaran.

miss fiza Wednesday, December 21, 2011 at 12:11:00 PM GMT+8  

salam alaik...thanks sharing Jhaz.. as a caliph, responsibility kta ialah do well n tegakkan hukum Allah.. klu ade sdara kta yg menyimpang, tugas kta bantu dia kmbali ke pangkal jalan.situasi skrg, tgn kta yg mghulur sukar disambut.. kta ampuhkan dgn doa kat Allah.. insyaAllah bla doa2 kta bersatu n dikabulkan, hati dia akan lembut.. moga ALLAH sentiasa kuatkan hati kita semua, Allahumma aameen..

Yunus Badawi Wednesday, December 21, 2011 at 1:53:00 PM GMT+8  

Thanks for sharing.

Hidup di perantauan ni banyak cabarannya. Kalau tak kuat pegangan agama, memang boleh hanyut.

Saya juga pernah belajar di luar negeri donkey years ago dan pernah melihat pelbagai hal yg terjadi kpd pelajar kita.

Anonymous Wednesday, December 21, 2011 at 3:19:00 PM GMT+8  

Kepada sesiapa yg terperangkap dalam labyrinth homosexual and lesbianism...

tahanlah nafsu anda itu... berjihadlah, berjuanglah melawannya sehingga akhir hayat - - - sehingga nafas terakhir. itulah syahid.

anda akan mendapat pahala berganda kerana terpaksa berperang dgn hembusan nafsu luar tabi'i yang meluluhkan tulang.

and GOD be your witness..

Anonymous Wednesday, December 21, 2011 at 6:57:00 PM GMT+8  

Aku bru realize satu benda. Budak2 oversea poyo gila! Haha

fitri Wednesday, December 21, 2011 at 8:09:00 PM GMT+8  

satu pengajaran juga utk kawan2 yg study abroad... slalu lah kuatkan jiwa dgn pengisian.. jika tak kita mudah terpengaruh
terima kasih atas coretan ni..
sama2 kita doakn arif

Cik Miasara Wednesday, December 21, 2011 at 11:15:00 PM GMT+8  

macam sedih g2.tp at least mujur dia mngku yg dia still muslim.

Cik Miasara Wednesday, December 21, 2011 at 11:15:00 PM GMT+8  

macam sedih g2.tp at least mujur dia mngku yg dia still muslim.

Anonymous Thursday, December 22, 2011 at 4:21:00 AM GMT+8  

Go to hell whatever he wants to do, that is own dirty business. But pay your bloody debts, that money belongs to the people, you fool of the mother of all fools! Make your stinky ass dispense all that 890 mil instead your old folks. Faggots!

Anonymous Thursday, December 22, 2011 at 4:22:00 AM GMT+8  

Salam..it's so heartbreaking to read about ariff ni..astaghfirullahalazeem..for those yg "sealiran" dgn ariff,I doakan moga Allah berikan petunjuk fr all of u..bend a yg haram in Islam will stays haram..even a riff masih mengaku Islam tapi hakikatnya ...?let's do a for him and for his family.

Anonymous Thursday, December 22, 2011 at 4:30:00 AM GMT+8  

Salam..to whom it may concern : Msia is x the problem here..Ariff is a Muslim guy n in Islam it's haram to be in gay or lesbians relationship.To all Muslim out there ,let's pray for Ariff n his family.

Anonymous Thursday, December 22, 2011 at 4:30:00 AM GMT+8  

Anyway this guy is ugly looking same goes to the white ass guy. It just my opinion if anyone ask me, no hard feelings. Cheers.

cendera_wasih Thursday, December 22, 2011 at 8:01:00 AM GMT+8  

Dah terhantuk baru nak terngadah. Antara salah 1 silapnya adalah kawan2/ usrah / pelajar2 Malaysia Muslim yg sempat kenal Arif tp x ambil peduli, buat hal masing2. Dalam ramai2 pelajar kt kat sana kenapa x de sorg pun yg tegur or amik berat or tarik dia balik bila da nampak dia agak menjauhkan diri dari mereka? Kata Arif seorg yg suka senyum walaupun x kenal, tp dr senyuman yg dia bg, disitulah permulaan utk mendekati hidup Arif. Ini seharusnya jd pengajaran pd semua supaya ambil tahu hal kawan2 seagama, sebangsa x kira la di dalam atau luar negara. Esok org yg mcm ni blh tarik kt ke neraka sbb dia akan kata, kt sbg org yg terdekat x pernah cuba 'tarik' dia..

Anonymous Thursday, December 22, 2011 at 8:55:00 AM GMT+8  

salam..marilah sama2 kite doakan dia bertaubat dan doakan agar anak branak kite jugak xde yg tjebak bende2 mcm ni..kpd yg menghina,ingatla,mungkin bende ni akan blaku dikalangan kite,so ingat selemah lemah iman menegur dlm hati dan mendoakan kearah kebaikan...

Anonymous Thursday, December 22, 2011 at 9:11:00 AM GMT+8  

Memang btol arif & golongan ni dilahirkan ada naluri ni. tp deorang kena la fight. kalo mcm tu kalo seorang bapa ada naluri nk rogol anak sndri nk redha n ikot ja naluri dia rogol anak sndri umo 3 bulan?kalo dilahirkan ada naluri suka mencuri nk ikot ja naluri tu mencuri. u hav to fight it la bro. tu ujian namanya. masing2 ada ujian masing2 la beb.

Wan Sharif Thursday, December 22, 2011 at 11:36:00 AM GMT+8  

Setuju sepenuhnya dengan apa yang anda tulis..
Semuga Allah mengampuni kita dan mengembalikan Ariff ke pangkal jalan

Jai Thursday, December 22, 2011 at 8:58:00 PM GMT+8  
This comment has been removed by the author.
Jai Thursday, December 22, 2011 at 8:58:00 PM GMT+8  

Nekcik doakn semuga Allah brikan petunjuk dan hidayah kpd anaknda Ariff sebelum tlewat..dan kepada ayah bondanya jgn lah berputus asa..teruskan bdoa ... sesungguhnya doa ibu bapa tiada hijabnya..

pdauz strauss Thursday, December 22, 2011 at 11:46:00 PM GMT+8  

akuu xtahuu nak kata apaaa.. mtk dia kembali kepada keluarga dia sb aku tahu apa yg parents dy rasa skunkk

Anonymous Friday, December 23, 2011 at 1:17:00 AM GMT+8  

Seronok tgk respon korang ni kan...baru la semua golongan buka mata kan?.....hehehheh

For ur info there are a lot of gay/lesbi outside there yg kahwin secara normal dgn berlawana jantina hanya kerana

1.ikut kehendak masyarakat ( Bukankah hipokrit?)

2.Family paksa ( sape yg teraniaya?...bini tu jugak kan?)

3.nak ank...( tapi bini tak bahagia sb cinta dan kasih dari suami tak dpt sepenuhnya sb laki tu, xde pun naluri tulen kat bini dia...).Dan bertambah turunnya baka gay.Ada kes ayah gay ank pun gay.Bukti baka diturunkan..

Disebabkan 3 contoh sebab diatas,maka mereka berkahwin tapi nbnaluri terseksa.Actually bnyk sungguh laki bisex yg dah kawin....korang je tak tahu....yg korang nampk tips or the iceburg..bawah tu korang tak tahu...

So agaknya golongan mcm ni kene bunuhlah yer?..selesai cerita....tinggal yg normal je dimuka bumi...yg ade di penghujung Gaussian distribution tu perlu dilupuskan....Nak bimbing?U ingat benda ni mcm IPhone ke kalo rosak bawa kedai FIX.....it cant be fixed...sampai mati naluri tu dibawa....Jadi golongan mcm ni kene tahan nafsulah yer sb haram kalo bercinta dan ade perasaan kepada pasanagn sejenis?..Betul tak...?

Kesian...so puaskan diri sendirilah jekan?...tapi itupun dosa jugakkan?Tapi ade pendapat ckp diharuskan asalkan tak terjerumus ke arah zina( laki dgn laki dan pomnpuan dan pompuan tak dipanggil zina kan kalo ikut definasi)...hmm....PANAS jugak kan debat ni....

Jadi kalo nak disamakan dgn naluri2 jenayah yg lain , sebenarnya ia tak boleh disamakan..Kalo still nak samakan, ape patut buat dgn org yg buat jenayah?..Penjara?Bunuh?,,,so patut bunuhla/penjara gay dan lesbian ni kan? Sb tuhan pun terbalikkan muka bumi kaum Sodom....tuhan bunuh mereka..Betul tak?....hmm...then golongan gay/lesbi/maknyah ni rasanya tahu tuhan tak bagi hubungan mcm ni/hukum dosa pahala belajar masa sekolah...ade akal....belajar ade yg tinggi2...tapi nape masih buat?...sb ade yg cuba pupuk perasaan kat pasangan berlainan tapi masih tak berjaya...nama pulak manusia...nafsu pun tak dpt dikawal..so sb tu terjerumus jugak cinta sesama jenis...

Sb ape?..sb naluri manusia nak menynitai dan dicintai...tapi NAK BUAT CAMNE YE SB NALURI SONGSANG......?....SO TAHAN NAFSU JE LAHHHHHH....

Saya pun tak galakkan perkahwinan sejenis....tapi hakikatnya kalo hidup bersama dibawah bumbung dan bersama2 pun "dianggap mcm kahwinla jugak cuma xde majlis sarung cincin je dan takde hitam putih dlm urusan lawyer"


Enough for now....

RYS AREESA NASIR Friday, December 23, 2011 at 1:42:00 PM GMT+8  

Masya-Allah, semoga Allah selamatkan dan beri hidayah untuk dia dan kita semua... thanks bro for this sharing. it is real a lesson in life and hopefully ia bawa kesedaran that Muslim need to strengthen iman..

yangbaik Sunday, December 25, 2011 at 2:20:00 PM GMT+8  

first of all semua cerita tertulis di atas dah baca buat komennya hanya sebahagian sahaja...
sekadar jadi nasi tambah lagi... memang simpati dengan ariff dengan keluarganya. Sungguh besar ujian yang harus ditempuh oleh keluarganya, hanya yang mampu kita lakukan buat masa ini adalah berdoa semoga ariff dikembalikan ke pangkal jalan yang lurus dan benar tiada yang tidak benar melainkan jalan Islam.

Irfa Wednesday, December 28, 2011 at 3:42:00 PM GMT+8  

semoga dia menemui jalan pulang sebelum terlambat

✿ Ishaz Zafsh ✿ Wednesday, December 28, 2011 at 9:04:00 PM GMT+8  

subhanallah..satu jer sy harap,semoga Allah beri hidayah & keampunan kepada beliau..thnx abg jhaz for dis info..

rumah kuning Saturday, December 31, 2011 at 4:53:00 PM GMT+8  

setuju. lebih baik kita berdoa semoga dia kembali ke pangkal jln.

Anonymous Sunday, January 1, 2012 at 3:51:00 PM GMT+8  

semoga dia diberikan hidayah oleh Allah & sedar kesilapan dia.
harap dia tinggalkan benda2 ni.
& semoga dia balik ke pangkuan kelauarga.

sama2 lah kita doakan dia & seluruh umat islam agar sentiasa terpelihara daripada segala jenis maksiat..

Anonymous Wednesday, January 4, 2012 at 8:13:00 PM GMT+8  

Komen saya,,I just can say, if Arif is truly a genius person, think, why marriage of homosex is forbidden in Islam..aq xde byk nk komen lebih2... dulu,,aku nie pon teringin nk menjadi lelaki; iaitu benci lelaki, sayang perempuan, tp, Allah pilih aku, ketuk pintu hati aku, ketemukan aku dgn org2 yg betul...bila aku membaca al-quran, barulah aku tahu, betapa jahilnya aku... barulah aku tahu, kenapa zuriat itu penting..akidah+akhlak Islam itu juga penting..jgn ikut org kafir, mrk kata sayang, tp, bkn mereka yg bagi aku nyawa... Allah bagi aku nikmat Islam. DIA yg bagi aku hati ni utk berdenyut! 120beats per min...Aku masih xnk bersyukur lagi? apa lagi yg aku nk? hidup kejap je...to Arif,, jgnlah putus-asa...pilihan kat dunia ni,,kau boleh pilih ape je yg kau nk jadi... tp ingat, kalau engkau masih sempat lagi...jgn takut utk bertaubat dan kembali pada pangkal jalan,,sbb ALLah masih buka peluang selagi nyawa engkau x diambil oleh malaikat izrael... org2 putih x percaya pd hari kiamat, xpercaya pada malaikat..kalau diizinkan utk manusia itu melihat betapa bengisnya malaikat maut itu; aku pasti, mmg xde seorg penduduk di muka bumi ini yg berani kufur nikmat..."Smmgnye, kwn itu mmpengaruhi cara hidup kita.." pilihlah kwn yg baik...plg penting; AlQuran jgn jauh..

Anonymous Monday, January 9, 2012 at 11:19:00 PM GMT+8  

PENGAKUAN SEORANG GAY.

Aku pun dilahirkan mcm Arif jgk, LELAKI tetapi tertarik kpd lelaki. Aku bkn pilih nk jadi gay, mmg dr kecil NALURI aku begini.TETAPI aku tak pernah terfikir dlm otak aku utk MENGAHWINI lelaki ataupun mengHALALkan cara hidup gay....Astaqfirullah al azim.

Aku percaya NORMAL atau GAY keinginan nafsu tetap kpd MAKSIAT. Di sinilah gunanya IMAN dan AKAL, mengawal NAFSU/NALURI drpd bermaharaja lela.

Aku rasa MUSTAHIL utk aku jadi normal. Tapi aku tetap ingin KAHWIN,teringin anak utk MENYAMBUNG ZURIAT aku.

Perjuangan aku melawan nafsu gay ini BERTERUSAN sehinggalah aku dimasukkan ke dlm liang lahad. Aku REDHA di atas dugaan SEMENTARA ini dan terus berjuang demi ALLAH dan agama-Nya.

nuna Wednesday, January 25, 2012 at 10:23:00 AM GMT+8  

Ariff Alfian ni aku punya junior waktu kat sekolah wangsa maju dulu... Hope dia pulang ke pangkal jalan..

Anonymous Thursday, April 26, 2012 at 3:19:00 PM GMT+8  

salam.. segala puji bagi Allah... masih ramai yang percayakan Allah...
Semua makhluk ciptaan Allah, dari sekecil zahrah sehinggalah sebesar galaksi dan angkasaraya...
Allah Maha bijaksana.KebijaksanaanNya mencipta manusia dengan pelbagai rupa,bangsa dan bahasa.. Kita semua adalah ciptaanNya walaupun ramai manusia yang sesat tidak mengakuinya... Kebijaksanaannya menjadikan makhluk dengan sempurna dan ada yang kurang sempurna dengan berhikmah..
Dalam bahasa mudah bila manusia itu dilahirkan dalam keadaan yang kurang sempurna dan kurang mendapat nikmat dunia Allah akan gantikan di Akhirat kelak sekiranya manusia itu redha dengan ketetapan Allah..
Kekurangan di dunia adalah Rahmat Allah sebenarnya bagi mereka yang mengetahui.
Dunia akan kita tinggalkan yang kekal adalah SYURGA dan NERAKA dengan izin Allah..
Jadi kenapalah terlalu mengejar dunia yang akan pasti kita tinggalkan....

Anonymous Monday, June 25, 2012 at 3:50:00 AM GMT+8  

Im a gay muslim, I felt like something is a mess up in my head right now. Im 19 and soon will be 20. There is a lot of interpretation of al Quran which states that people in Sodom and Gomorrah is actually being raped by people that come to that land. Im actually a closeted gay. Never tell anyone except one of my best friend. She was ok with it. Im actually a little bit confused when I was a little kid. I tried so much to be straight but unfortunately it doesn't work. I like guys. I'm quite sure that homosexuality is not a choice, why would I choose to be a gay man since I knew that God will punish me in heaven, but still, I'm a gay. And maybe proud. I'm thinking about to go to another country like Canada or Europe region (I always love Paris) to start a new life there after I finish my Engineering course maybe about 4 or 5 years from now. And maybe I will start a fashion label (cause I always love fashion, my parent won't let me take fashion design cause I got a scholarship in Engineering which I don't want). And I will live there together with my boyfriend (He is Brazilian). <3

Anonymous Monday, December 24, 2012 at 9:58:00 PM GMT+8  

Adakah gay di kalangan muslim adalah golongan paling 'diuji' Allah???... setuju dengan ANon, kami tidak minta untuk memiliki naluri sukakan sesama jenis, tidak inta dilahirkan gay....
kami xmelakukan dosa lain, tak membunuh, tak berzina sesama lelaki, tak mencuri, tak merogol, tapi dosa kami cuma menonton video lucah gay saja.... melihat batang tubuh dan kemaluan lelaki lain.... saper yg nak bantu kami????.... cuma beristiqmah xhenti2 memohon doa agar dikembalikan naluri semulajadi manusia sejak Adam dan Hawa..

Anonymous Friday, February 22, 2013 at 1:48:00 AM GMT+8  

A designer creates artistic labels like them a lot.
regular Friese, who calls himself "a devoted omnivore" concedes oysters integral amendment has, based on it's label, a certain appeal.

Here is my web-site: stickers wedding sticker

Anonymous Saturday, March 2, 2013 at 10:31:00 PM GMT+8  

Some companies offer personalized labels trophies, which are solely
intentional know what your customer is willing to spend.

The disbursement of personalized labels transplant surgery
at mane repair centers a Photo nativity declaration with Ogdoad photos on it!
The OHV personalized labels costs $8 go to any lengths to achieve their desired
look.

Anonymous Monday, March 4, 2013 at 9:47:00 AM GMT+8  

valium 5mg makes best generic valium - what color is a valium pill

Anonymous Thursday, March 21, 2013 at 8:22:00 AM GMT+8  

http://technologiesuae.com/#buy xanax bars show up on drug test - buy xanax us

Anonymous Thursday, March 21, 2013 at 8:23:00 AM GMT+8  

buy xanax order xanax online illegal - xanax generic equivalent

Anonymous Friday, May 17, 2013 at 3:32:00 AM GMT+8  

[url=http://www.artofdrkara.com/ferragamo.html]ルイヴィトン ネクタイ[/url]

[url=http://www.artofdrkara.com/ferragamo.html]ルイヴィトン マフラー[/url]

[url=http://prestigeboardingkennel.com/feed.html]ルイヴィトン アウトレット[/url]

[url=http://www.artofdrkara.com/lv.html]ルイヴィトン ヴェルニ[/url]

[url=http://www.zjszlib.com/gucci.asp]グッチ 公式 カタログ[/url]

otakrempit mat rempit Saturday, June 15, 2013 at 6:44:00 PM GMT+8  

Aku nk tahu apa dh jd dgn arif..ok ke ko..tk sbr tgk balasan yee.wawawa..

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP