CuTi-CuTi HouSe oFFiCeR

>> Wednesday, December 29, 2010



OK. Dalam entry kali ni, aku nak cerita sket ttg kemudahan cuti sbg House Officer. Basically, House Officer cuma dapat cuti tahunan sebanyak 25 hari sahaja. 25 hari ini termasuklah sekali Emergency Leave & jugak MC. Kejam kan?? Huhuhuh. Nak buat mcm mana. Dah termaktub dlm piagam kementerian.

Housemenship (6 postings) berlangsung selama 2 tahun lamanya. So, dalam masa setahun, seorang House Officer akan melalui 3 postings. 25 hari cuti diberi dalam masa setahun. Oleh itu, dalam setiap posting, House Officer cuma boleh mintak cuti sebanyak 8 hari sahaja (8x3=24). 1 hari yg lebih tu boleh dimintak dlm posting terakhir thn tu.

Selain cuti tahunan, House Officer jugak diberi kemudahan weekend off. Tapi ni terpulang kepada Ketua Jabatan masing-masing la sama ada dia nak bagi atau tidak. Dalam posting yg aku lalui sekarang ni (Medical), aku diberi weekend off sebanyak 3-4 hari dalam masa sebulan. Nasib baik la Ketua Jabatan aku baik hati. So, dlm masa sebulan, dpt la aku lepak2 kat rumah hari Sabtu/Ahad sebanyak 3-4 kali. OK la kot.

So, tu je la serba sedikit cerita ttg cuti2 House Officer. Harap2 lepas ni, cuti tahunan akan ditambah menjadi 30 hari la selepas kelambakan House Officer kat M'sia ni. Huhuhuh.

14 buah komen:

mama ju, Thursday, December 30, 2010 at 7:27:00 AM GMT+8  

Dr Jhaz,Alhamdulillah.dAPAT JUGA TENANGKAN FIKIRAN kan?

Anonymous Thursday, December 30, 2010 at 8:10:00 AM GMT+8  

Salam, MC pun termasuk dlm cuti tahunan ke? Procedure MOH lain dr kementerian lain agaknya.
dari K. Rohani

dandelion kiss Thursday, December 30, 2010 at 12:47:00 PM GMT+8  

Laaa... ingat doc jhaz nak
citer bercuti ke mana...
rupanya berapa hari cuti...heh!

dapat cuti, dah kira bagus tuh!

zoul dahan Thursday, December 30, 2010 at 5:58:00 PM GMT+8  

Salam ziarah,

Saya dah lalui semua itu.

Dah 9 tahun tinggalkan kerajaan, tapi semuanya masih tak berubah. Houseman ibarat kuli...

Cekalkan hati. 2 tahun tak lama...

Cikgu Nurin Thursday, December 30, 2010 at 6:41:00 PM GMT+8  

doc,pejam celik,pejam celi,nanti abislah dua tahun tu...sabo ek....

baizura Saturday, January 1, 2011 at 2:56:00 PM GMT+8  

salam jhaz. hey baizura nie.
just take it easy ok? HO life its a bit sad and off the hook. you'll soon catch it up nicely. just keep on holding up. well, at least you know where to find help. ITS YOUR FRIEND!
cool blog though. since i'm starting HO life, my blog are dying... huhu.
slamat bertahan in medical!
i'm leaving in 2 weeks time i hope.

fa10 Sunday, January 2, 2011 at 1:13:00 AM GMT+8  

selamat tahun baru..!
klik my nuffnang.. please! hehehe. thanks

Admin P@P Sunday, January 2, 2011 at 9:52:00 PM GMT+8  

Assalamualaikum.

Walau cuti tak banyak, tapi masih ada cuti. Alhamdulillah, kalau dibanding dengan mereka yang bekerja tanpa cuti, hidup susah, gaji pun kecik.

Kalau nak diikutkan, rasanya nak cuti memanjang je kan?

Semoga sukses dalam pekerjaan.

TQ

DrSatriaN Wednesday, January 12, 2011 at 1:28:00 AM GMT+8  

Cuti, jangan tak cuti. Bila dah start MO, especially in first year MO, susah skit dapat cuti. Bergantungla kerja kat mana.
Anyway, alhadulillah. Saya dah berjaya tamatkan housemanship. Just go through, and learn something from them. Put the frustration & despair at bay. Good luck.

Anonymous Monday, January 31, 2011 at 2:10:00 PM GMT+8  

When I was a HO more than 10 years ago, my weekend off (so call) were very-very few...if not on call, have to do ward round...

and I have been doing calls 23x/month - time tu Nipah virus outbreak and I was in Seremban.

so every month, 3-4 times at home during weekend is heaven.

enjoy yourself

Anonymous Thursday, March 21, 2013 at 1:18:00 PM GMT+8  

http://technologiesuae.com/#5193 buy xanax online prescription - xanax to get high

obi duatilu Tuesday, July 19, 2016 at 3:52:00 PM GMT+8  

By the way, Thank you for sharing with us, and we sincerely hope you will continue to update or post other articles.
pengobatan untuk sembuhkan pembengkakan hati

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP