iCeLaND: BuMi ViKiNG (BHG VII) - SNæFeLLSNeS II

>> Thursday, March 11, 2010



Tidak berapa lama kemudian, kami pun tiba di kaki Gunung Snæfellsjökull. Kami tidak dibawa mendaki gunung ini. Tetapi, kami cuma dibawa mengelilingi kawasan sekitarnya sahaja yang terletak di pinggiran Lautan Atlantik. Gunung ini & kawasan persekitarannya telah dijadikan sebuah taman negara dengan nama Snæfellsjökull National Park. Ia adalah satu-satunya taman negara di Iceland yang terletak di pinggiran laut. Gunung Snæfellsjökull yang berlitupkan glacier di bahagian puncaknya walau bagaimanapun tidak dapat dilihat dengan jelas dari kawasan tempat meletak kenderaan kerana ia terlindung di sebalik sebuah gunung lain yang tidak kurang cantiknya.


Gunung yang melindungi Gunung Snæfellsjökull di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Gunung yang melindungi Gunung Snæfellsjökull di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Gunung Snæfellsjökull yang setinggi 1,446 meter ini sebenarnya adalah sebuah gunung berapi jenis strato yang telah lama mati. Jikalau cuaca baik, gunung ini dikatakan dapat dilihat dari bandar Reykjavik yang terletak beratus-ratus kilometer jauhnya dari sini. Kawasan di sekelilingnya merupakan perkampungan nelayan yang telah wujud sejak kurun ke-13 lagi. Industri perikanan adalah kegiatan ekonomi yang terpenting di sini.

Seperti yang telah aku katakan sebelum ini, nama Gunung Snæfellsjökull ini amat sinonim dengan novel 'Journey To The Center Of The Earth' yang diterbitkan pada tahun 1864. Novel sains fiksyen tersebut dikarang oleh penulis novel Perancis yang popular yang bernama Jules Verne. Nama Gunung Snæfellsjökull amat sinonim dengan novel tersebut kerana nama gunung ini ada disebut di dalam novel yang terkenal di seluruh dunia itu. Melalui kawah gunung inilah watak protagonis di dalam novel itu memulakan pengembaraannya ke pusat bumi. Di pusat bumi, dia menjumpai pelbagai makhluk-makhluk aneh yang sepatutnya telah pupus berjuta-juta tahun dahulu. Pengembaraannya itu berakhir di kawah Gunung Berapi Stromboli di Itali. Novel 'Journey To The Center Of The Earth' telah banyak kali diadaptasikan ke bentuk filem. Yang terbaru sekali adalah filem keluaran tahun ini yang dilakonkan oleh Brendan Fraser sebagai watak utama.


Novel Journey To The Center Of The Earth


Jules Verne


Filem Journey To The Center Of The Earth lakonan Brendan Fraser

Suasana di Snæfellsjökull National Park ini sememangnya amat menakjubkan. Terdapat banyak lagi sebenarnya tarikan utama di sini selain daripada Gunung Snæfellsjökull. Berdekatan dengan tempat meletak kenderaan, terdapat sebuah binaan yang diperbuat daripada batu yang diberi nama Bardur Snæfellsas. Menarik sekali rekabentuknya. Bardur Snæfellsas adalah satu watak yang terdapat di dalam kisah mistik penduduk-penduduk tempatan.


Bardur Snæfellsas di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Bardur Snæfellsas di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Kawasan Djúpalónssandur merupakan satu lagi daya tarikan utama yang terdapat di dalam taman negara ini. Ia terletak di pinggiran Lautan Atlantik. Tebing-tebing tinggi yang terdapat di sini mempunyai rupa bentuk yang pelbagai & amat menakjubkan. Kawasan ini dikatakan terbentuk hasil daripada pembekuan lava-lava gunung berapi yang mengalir ke laut. Aku benar-benar mengagumi pemandangan di kawasan Djúpalónssandur ini. Belum pernah aku melihat bentuk muka bumi yang sedemikian rupa cantiknya. Subhanallah.


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Aku & Muaz di kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kawasan Djúpalónssandur di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Di kawasan Snæfellsjökull National Park ini juga terdapat beberapa ekor kuda yang diternak oleh penduduk tempatan. Kuda-kuda tersebut adalah daripada baka tulen yang telah hidup di pulau ini sejak beratus-ratus tahun dahulu. Saiz kuda baka tulen Iceland agak kecil berbanding kuda daripada baka-baka lain.


Kuda Iceland di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kuda Iceland di Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Aku & Muaz kemudiannya terus bersiar-siar di sekitar kawasan taman negara ini & mengambil beberapa keping gambar berlatar belakangkan gunung yang melindungi Gunung Snæfellsjökull itu. Indah sekali panorama dalam gambar-gambar yang kami ambil. Terutama sekali gambar panorama gunung tersebut bersama pantulan imejnya yang terlihat di permukaan air sebuah kolam. Panorama tersebut merupakan satu keindahan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Terasa seperti di syurga pula kelihatannya. Subhanallah.


Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Snæfellsjökull National Park, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Setelah hampir 2 jam kami semua dibawa berjalan-jalan di sekitar kawasan Snæfellsjökull National Park, kami akhirnya kembali semula ke dalam bas. Destinasi seterusnya ialah sebuah restoran untuk makan tengah hari. Sepanjang perjalanan ke restoran itu, kami dibawa melalui kaki Gunung Snæfellsjökull yang dipenuhi dengan batu-batu yang terbentuk daripada lava-lava yang telah membeku beratus-ratus tahun dahulu. Banyak sekali bilangannya. Tidak berapa lama kemudian, kami pun tiba di restoran yang dimaksudkan. Aku tidak makan kerana masih lagi kenyang. Muaz sahaja yang makan. Aku kemudiannya berjalan-jalan seorang diri untuk bergambar lagi bersama-sama dengan Gunung Snæfellsjökull yang masih lagi kelihatan. Aku masih belum puas sebenarnya bergambar dengan gunung itu.


Kaki Gunung Snæfellsjökull yang dipenuhi dengan batu-batu yang terbentuk daripada lava-lava yang telah membeku, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Kaki Gunung Snæfellsjökull yang dipenuhi dengan batu-batu yang terbentuk daripada lava-lava yang telah membeku, Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Gunung Snæfellsjökull di Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Setelah semuanya selesai makan, kami semua masuk ke dalam bas. Akan tetapi, bas yang kami naiki tiba-tiba mengalami masalah teknikal pula. Enjinnya tidak dapat dihidupkan. Kami semua mulai panik. Pemandu bas itu meminta kami semua bertenang. Dia kemudiannya kembali ke restoran tadi untuk mendapatkan pertolongan. Seketika kemudian, dia datang kembali bersama seorang lelaki. Aku sendiri tidak pasti apa masalah bas tersebut & apa yang lelaki itu telah lakukan. Selepas beberapa ketika, enjin bas tersebut berjaya dihidupkan semula. Kami semua mengucapkan terima kasih kepada lelaki itu. Kemudian, kami pun meneruskan perjalanan pulang semula ke Reykjavik. Dalam perjalanan pulang, pemandu bas itu membawa kami mengelilingi Gunung Snæfellsjökull yang terletak di tengah-tengah Semenanjung Snæfellsnes itu. Hanya mereka yang berada di dalam bas tersebut sahajalah yang tahu betapa indahnya panorama yang kami saksikan sepanjang perjalanan mengelilingi gunung itu. Subhanallah.

Dalam perjalanan mengelilingi gunung tersebut, kami singgah sebentar di sebuah persisiran pantai. Ombak Lautan Atlantik yang memukul pinggiran pantai ini teramatlah kuat sekali. Yang menarik tentang pantai ini adalah rupa bentuk batu-batunya yang unik. Selepas mengambil beberapa keping gambar untuk diabadikan, kami kembali semula ke dalam bas.


Persisiran sebuah pantai di Semenanjung Snæfellsnes, Iceland


Persisiran sebuah pantai di Semenanjung Snæfellsnes, Iceland

Beberapa ketika kemudian, hujan tiba-tiba turun dengan lebat sekali. Mujurlah kami sempat menikmati keindahan Snæfellsjökull National Park sebelum hujan mulai turun. Walau bagaimanapun, hujan itu sebenarnya cuma turun di satu kawasan sahaja. Tidak berapa lama kemudian, kami melalui kawasan yang cerah pula.

Kami tiba semula di kota Reykjavik lebih kurang pukul 6.30 petang. Kami dibawa singgah ke stesen minyak terlebih dahulu untuk mengisi perut-perut yang sedang lapar. Aku hanya membeli roti kosong sahaja. Selepas perut telah diisi, kami pun mulai bergerak. Kesemua peserta tour ini kemudiannya dihantar pulang ke hostel masing-masing termasuklah aku & Muaz. Sesampainya kami di hostel, kami terus menelentangkan badan kami kepenatan. Setelah hilang penat, kami menunaikan solat jamak Asar & Zohor.

Selepas solat, aku keluar semula untuk menikmati pemandangan kota Reykjavik pada waktu senja. Cantik juga pemandangannya. Kemudian, aku & Muaz singgah di sebuah kedai menjual pizza untuk membeli beberapa potong pizza untuk dibawa pulang ke hostel. Sekembalinya kami ke hostel, kami pun menjamu selera dengan menikmati pizza yang enak itu. Selepas solat jamak Maghrib & Isyak, kami pun bersedia untuk melelapkan mata. Belum sempat kami dibuai mimpi, kami menerima sms daripada rakan-rakan di Dublin yang menyatakan bahawa 1 Ramadhan jatuh pada hari esok. Hampir terlupa pula kami bahawa hari ini adalah 29 Sya'aban. Pada malam ini juga, aku & Muaz melafazkan niat puasa sebulan dalam bulan Ramadhan.


Senja di Reykjavik, Iceland


Senja di Reykjavik, Iceland


Senja di Reykjavik, Iceland

Bersambung...

13 buah komen:

silversarina Thursday, March 11, 2010 at 8:25:00 AM GMT+8  

Subanallah !! Cantiknya bumi Iceland ini ... macam dunia fantasi aje , kagum dengan kecantikan alam semulajadinya .

rezeki Thursday, March 11, 2010 at 9:10:00 AM GMT+8  

salam jhaz

indah sungguh panoramanya, tenang dan damai terutama di tebi tebing tu

sungguh indah bumi ciptaan Allah

Chit Ana Thursday, March 11, 2010 at 9:50:00 AM GMT+8  

salam..

cantiknya pemandangan dikala waktu senja.camne ye suasana ramadan di bumi iceland ek?

mohdandmeriam Thursday, March 11, 2010 at 11:50:00 AM GMT+8  

salam jhaz, sungguh cantik bumi iceland ni rupanya..bertuah jhaz dapat kesana..pemandangan yg begitu tenang dan mendamaikan ditepi pantai tu.

samanosuke_04 Thursday, March 11, 2010 at 4:38:00 PM GMT+8  

bestnye.. sori tapi aku tak baca sngt post, just tengok2 gambar. tapi sumpah lawa tempat2 ko pegi.. especially yang kat tebing tue.. huhu mane dapat duit nak travel niee? ko student gak ke?

kakachan Thursday, March 11, 2010 at 9:52:00 PM GMT+8  

kagumnye.. ade ke rezeki nak g sane. tq kongsi bawak kami g tempat2 cantek..harap dapat pegi travel ke tmpat2 mcm ni satu hari nti... aminnn

BIZZNURSE Friday, March 12, 2010 at 12:35:00 AM GMT+8  

Salam, really hope I can visit those places... ;)

http://bizznurse.blogspot.com

~~~ kay ~~~ Friday, March 12, 2010 at 8:00:00 AM GMT+8  

salam,
excellent shot, great focus!
have a lovely day,
(^_^)


(thanks for dropping by)

farwalis Friday, March 12, 2010 at 9:17:00 AM GMT+8  

uiyooo.... takjub tengok tempat orang. pasni g mana lak brader?

Mak Su Friday, March 12, 2010 at 12:04:00 PM GMT+8  

jauh berjalan luas pandangan, pengalaman yang indah dan menarik :)

mantan Friday, March 12, 2010 at 3:02:00 PM GMT+8  

Maklumat yang bermanfaat. Panormaa yang indah. Pengalaman yang berharga.

Asyik saya membacanya.

Semoga segalaa-galanya berjaya buat saudara.

Barangkali malaysia sentiasa menanti kepulangan saudara dengan pengalaman yang berharga dan bermakna.

Mazru Majid Saturday, March 13, 2010 at 3:53:00 AM GMT+8  

salam,

wauu indahnye tempat tu..

ini lah yg dikatakan..jauh perjalanan luas pandangan dan pengalaman...

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP