iCeLaND: BuMi ViKiNG (BHG V) - GoLDeN CiRCLe II

>> Monday, March 08, 2010



Destinasi utama kami yang seterusnya dalam tour Golden Circle ini ialah Geysir, sebuah geyser yang terletak di Lembah Haukadalur. Geyser membawa maksud kolam 'hot spring' yang mengeluarkan wap putih yang panas pada setiap masa & memancutkan air panasnya setiap beberapa minit atau beberapa jam. Perubahan aktiviti geyser-geyser amat dipengaruhi oleh aktiviti gempa bumi di persekitarannya. Geyser Geysir di Golden Circle ini merupakan geyser tertua yang diketahui kewujudannya di bumi Iceland & juga merupakan geyser pertama yang diketahui oleh penduduk Eropah. Perkataan 'geyser' juga diambil daripada nama geyser tersebut. Geyser Geysir ini sudah agak dorman pada masa kini. Ia hanya memancutkan air panasnya 4 atau 5 kali sahaja dalam masa sehari. Sebelum ini, geyser tersebut boleh memancutkan air panasnya dengan kekerapan yang berkali ganda & ketinggian setiap pancutannya boleh mencecah sehingga 70 meter. Menakjubkan sungguh.


Geyser Geysir, Golden Circle, Iceland

Geyser yang aktif pada masa kini adalah sebuah lagi geyser yang terletak berhampiran dengannya, iaitu geyser Strokkur. Geyser Strokkur ini memancutkan airnya yang sepanas 120 darjah celcius setiap 5-10 minit. Ketinggian pancutannya boleh mencecah sehingga 30 meter. Aku berkesempatan untuk menyaksikan sendiri pancutan air panas dari geyser tersebut yang setinggi hampir 30 meter. Agung sekali fenomena alam ciptaan Allah SWT ini. Di sekeliling geyser Strokkur ini terdapat hampir 30 buah lagi geyser-geyser kecil & kolam-kolam hot spring. Kawasan ini sememangnya amat menakjubkan sekali. Kepulan-kepulan wap putih yang keluar dari setiap kolam hot spring & geyser di kawasan ini dapat dilihat dari jauh.


Kawasan Geysir, Golden Circle, Iceland


Kawasan Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur di Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur di Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur masih tenang, Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur mula memancutkan air panasnya, Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur memancutkan air panasnya setinggi hampir 30 meter, Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur memancutkan air panasnya setinggi hampir 30 meter, Geysir, Golden Circle, Iceland


Geyser Strokkur memancutkan air panasnya, Geysir, Golden Circle, Iceland


Sebuah kolam hot spring di Geysir, Golden Circle, Iceland


Berhampiran kawasan Geysir, Golden Circle, Iceland

Berhampiran dengan kawasan Geysir, terdapat sebuah restoran yang dibina untuk kemudahan para pelancong menjamu selera. Pemandu bas tour memberi masa sejam kepada kami semua untuk makan tengah hari & melihat-lihat kawasan Geysir. Aku & Muaz hanya membeli makanan ringan sahaja kerana makanan-makanan yang dijual di restoran itu rata-ratanya tidak halal & mahal-mahal belaka. Lebih kurang sejam kemudian, kesemua peserta tour pun masuk kembali ke dalam bas untuk meneruskan ekspedisi tour Golden Circle.


Restoran di Geysir, Golden Circle, Iceland

Kami dibawa ke destinasi utama kami yang seterusnya & yang terakhir, iaitu Thingvellir National Park. Taman negara ini terletak di kawasan gunung berapi Hengill, sebuah gunung berapi yang masih aktif. Kawasan Thingvellir National Park adalah tapak sejarah, kebudayaan & geologi yang amat penting di Iceland. Pada masa kini, ia merupakan antara tempat tumpuan utama pelancong di negara ini. Taman negara ini telah dinobatkan sebagai salah satu daripada ‘UNESCO World Heritage Sites’ pada tahun 2004.

Thingvellir National Park adalah taman negara yang pertama di Iceland. Kawasan taman negara ini sangat penting dalam sejarah Iceland kerana di sinilah bermulanya perkembangan kebudayaan & politik mereka. Thingvellir National Park diasaskan pada tahun 1928. Ia dibuka bertujuan untuk memelihara tapak peninggalan parlimen lama Iceland yang terletak di sini yang merupakan pusat perkembangan politik & kebudayaan masyarakat Iceland pada zaman dahulu. Parlimen tersebut diasaskan pada tahun 930M & memainkan peranannya sehingga tahun 1799. Penggunaannya kemudian dihentikan setelah parlimen Iceland dipindahkan ke Reykjavik pada tahun 1844. Kawasan taman negara ini kemudiannya diperluaskan lagi untuk memelihara keindahan alam semulajadi yang terdapat di sekeliling parlimen tersebut.

Selain merupakan tempat yang bersejarah, kawasan taman negara ini juga terkenal sebagai kawasan yang kerapkali berlakunya kejadian gempa bumi & letupan gunung berapi. Ini kerana kawasan ini terletak betul-betul di garisan pertemuan dua plat tektonik, iaitu Plat Tektonik Amerika Utara & Plat Tektonik Eurasian. Garisan pertemuan dua plat tektonik tersebut boleh dilihat dengan jelas melalui rekahan-rekahan batu yang terdapat di sini yang terbentuk akibat pergerakan kedua-dua plat tektonik itu dalam beberapa siri kejadian gempa bumi di sini. Rekahan-rekahan batu itu menjadikan kawasan ini kelihatan seperti sebuah kanyon dengan panorama yang amat menakjubkan.


Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Rekahan batu hasil pergerakan Plat Tektonik Amerika Utara & Plat Tektonik Eurasian di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Rekahan batu hasil pergerakan Plat Tektonik Amerika Utara & Plat Tektonik Eurasian di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Rekahan batu hasil pergerakan Plat Tektonik Amerika Utara & Plat Tektonik Eurasian di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland

Di kawasan Thingvellir National Park ini juga terdapat sebuah tasik cantik yang diberi nama Thingvallavatn. Dengan keluasan seluas 84 kilometer persegi, tasik ini adalah tasik semulajadi yang terluas di pulau Iceland. Kedalamannya pula mencecah sehingga 114 meter.


Tasik Thingvallavatn di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Tasik Thingvallavatn di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Tasik Thingvallavatn di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland


Tasik Thingvallavatn di Thingvellir National Park, Golden Circle, Iceland

Keindahan alam ciptaan Allah SWT yang aku saksikan di Thingvellir National Park ini memang tiada tandingannya dengan tempat-tempat lain yang pernah aku jejaki sebelum ini. Begitu besar sekali kekuasaan Allah SWT yang mampu mencipta alam seindah kawasan Thingvellir National Park ini. Subhanallah.

Setelah puas mengamati keindahan alam ciptaan Allah SWT di taman negara tersebut, aku, Muaz & peserta-peserta tour yang lain kembali semula ke dalam bas. Dengan terjejaknya kaki kami di Thingvellir National Park tadi, maka berakhirlah tour kami. Kami akan dibawa pulang semula ke Reykjavik.

Setelah lebih kurang 2 jam perjalanan, kami semua akhirnya tiba semula di Reykjavik lebih kurang pada pukul 5.00 petang. Setiap peserta tour diturunkan di kawasan berdekatan dengan hostel masing-masing. Begitu juga dengan aku & Muaz. Selepas kami diturunkan, kami pun berjalan ke hostel kami yang terletak tidak jauh dari tempat kami diturunkan. Apabila sampai di hostel, kami pun berehat-rehat untuk menghilangkan penat. Sejam kemudian, kami berdua keluar semula untuk mengambil angin di sekitar kota Reykjavik memandangkan hari masih panjang. Kami kembali semula ke Sun Craft Sculpture untuk bergambar dengan monumen tersebut. Gambar-gambar yang kami ambil semalam tidak begitu cantik kerana keadaan cuaca yang tidak baik.


Sun Craft Sculpture, Reykjavik, Iceland


Sun Craft Sculpture, Reykjavik, Iceland

Selepas itu, kami ke Thjodmenningarhus, sebuah bangunan yang berfungsi sebagai perpustakaan negara dari tahun 1908 hingga 1994. Pada masa kini, ianya dijadikan sebagai pusat pameran warisan kebudayaan Viking & Icelandic. Berhampiran dengannya adalah bangunan National Theatre of Iceland, bangunan yang direkabentuk oleh arkitek tempatan yang ternama, iaitu Guðjón Samúelsson.


Thjodmenningarhus, Reykjavik, Iceland


National Theatre of Iceland, Reykjavik, Iceland

Apabila malam mula menjelma, aku berjalan bersendirian. Muaz sudah kepenatan & kembali semula ke hostel. Aku menuju semula ke Sun Craft Sculpture tadi untuk mengambil gambarnya dalam suasana malam pula. Seterusnya, aku berjalan-jalan mengambil angin di persisiran pantai. Apabila malam sudah larut, aku pun kembali semula ke hostel. Selepas membersihkan diri & solat, kami berdua masing-masing melelapkan mata.


Sun Craft Sculpture, Reykjavik, Iceland


Sun Craft Sculpture, Reykjavik, Iceland

Bersambung...

12 buah komen:

sisdee Monday, March 8, 2010 at 8:25:00 AM GMT+8  

sungguh agung ciptaan Allah kan... :D

Chit Ana Monday, March 8, 2010 at 8:32:00 AM GMT+8  

salam,singgah sekejap...cantiknya glasier.dapat tengok depan mata memang tol2 menakjubkan ciptaan NYA subahanallah...kat national park tu ada org camping x?

RaMa2UnGU Monday, March 8, 2010 at 10:01:00 AM GMT+8  

wow....cantik tol geyser tu...tinggi tu 30m...buleh mandi ke kat c2?heeeee


best ek jenjalan kt bumi org..kite ni ntah bila dpt sampai.ohohohoho

sdura Monday, March 8, 2010 at 10:43:00 AM GMT+8  

salam. beruntungnya awak berdua ni dpt menikmati keindahan ciptaan Tuhan di depan mata. dekat taman negara tu tak de binatang ke?

Ilham Ainol Monday, March 8, 2010 at 12:17:00 PM GMT+8  

Salam perantau dan pengagum,

kolam atma semakin berkocak dengan kekaguman dan kesyukran yang dilimpahi-Nya kepada kita yang setitik cuma...

sekadar kagum dari kejauhan...

Nurshahfamily Monday, March 8, 2010 at 5:59:00 PM GMT+8  

salam....
teruje nyerrrr ..... maha pencipta sekalian alam....

bagus gak ade ank malaysia kat merata tempat... dpt la yg tak dpt gi kongsi pengalaman hehehe

muraisenja Monday, March 8, 2010 at 11:42:00 PM GMT+8  

Menarik.... kalau dapat pegi outing shoot kat sana best ni....hehehe

Goldman Tuesday, March 9, 2010 at 1:26:00 AM GMT+8  

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Terima kasih.

blueCITY® Tuesday, March 9, 2010 at 8:27:00 AM GMT+8  

salam,

wahhhhh bestnya dapat tgk negara orang kan
saya pernah g german je sebulan dulu
mmg best dan cantik

heeeeeee
salam2 kenal

Hada Saturday, April 17, 2010 at 2:46:00 PM GMT+8  

Salam kenal.

cantik pemandangan, indah pengalaman..

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP