MoRoCCo: PeRMaTa iSLaM Di uFuK BaRaT (BHG XIII) - FeS I

>> Friday, August 28, 2009Hari 8: 11 DISEMBER 2007

Awal-awal pagi lagi aku sudah bangun & bersiap-siap untuk memulakan ekspedisi mengelilingi kota Fes. Fes adalah bandar ke-4 terbesar di Morocco selepas Casablanca, Rabat & Marrakech. Ia mempunyai jumlah penduduk seramai 1,000,000 orang. Fes merupakan salah satu daripada 4 kota yang pernah menjadi kota diraja Morocco selain Marrakech, Meknes & Rabat. Kota Fes ini terbahagi kepada 3 bahagian, iaitu Fes al-Bali yang merupakan kota lama, Fes al-Jadid yang merupakan kota yang baru & Ville Nouvelle yang merupakan kawasan yang paling baru yang dibangunkan oleh Perancis.


Peta Kedudukan Fes di dalam Morocco

Menurut sejarah, Fes yang terletak di pinggiran Sungai Fes ini adalah pusat pemerintahan yang tertua di Morocco. Ia dibangunkan pada tahun 789 oleh Idris I, pengasas Dinasti Idris & seterusnya disambung oleh anaknya yang bernama Idris II. Kota ini kemudiannya didatangi oleh ramai pendatang dari Afrika Utara, Semenanjung Arab, Sepanyol & tidak kurang juga bangsa Yahudi. Sewaktu Fes berada di bawah pemerintahan kerajaan Dinasti Almohad, ianya dipercayai sebagai bandar yang terbesar di dunia dari tahun 1170 hingga 1180. Ianya menjadi tumpuan utama orang-orang Islam & juga Kristian dari Eropah yang ingin mempelajari ilmu sains & ilmu keagamaan. Kota ini kemudiannya berada di bawah kerajaan Dinasti Merinid mulai tahun 1269 hingga 1420. Dari tahun 1420 hingga 1554, muncul pula sebuah kerajaan yang diberi nama kerajaan Fes. Pada waktu inilah ramai penduduk dari Andalusia melarikan diri ke sini selepas penawanan seluruh Sepanyol oleh Raja Ferdinand & Ratu Isabella pada tahun 1492.

Fes kemudiannya jatuh ke bawah pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyah pada tahun 1579. Ia hanya berjaya membebaskan diri daripada empayar tersebut pada awal kurun ke-17 & kemudiannya berada di bawah kerajaan Dinasti Saadi mulai tahun 1603 hingga tahun 1649. Selepas itu, ia jatuh pula ke tangan kerajaan Dinasti Alaowiyah. Sewaktu pemerintahan Moulay Ismail, pusat pentadbiran kerajaan dipindahkan ke Meknes & ini menyebabkan kemerosotan pengaruh Fes. Walau bagaimanapun, itu hanyalah sementara. Fes kemudian kembali kepada fungsinya sebagai pusat pentadbiran kerajaan sehinggalah kedatangan Perancis pada tahun 1912 yang memindahkan pusat pentadbiran Morocco ke Rabat & ianya kekal sebegitu sehingga ke hari ini.

Tempat pertama di Fes yang aku jejaki ialah sebuah masjid yang terletak berhampiran dengan hostel aku. Aku tidak pasti apa namanya. Namun, senibinanya amat cantik. Selepas bergambar dengan masjid tersebut, aku terus berjalan menuju ke Fes al-Bali iaitu kota lama di bandar ini yang terletak agak jauh dari hostel aku yang terletak di bahagian Ville Nouvelle. Hampir 2 km jauhnya. Setelah penat berjalan, aku akhirnya sampai juga di Fes al-Bali. Fes al-Bali ini dipercayai sebagai kawasan tanpa kenderaan yang terbesar di dunia & ianya disenaraikan dalam salah satu daripada 'UNESCO World Heritage Sites'. Kawasan ini dikelilingi oleh tembok besar seperti sebuah kubu pertahanan & mempunyai beberapa buah pintu gerbang yang menjadi jalan masuk ke dalamnya. Pintu gerbang yang paling terkenal ialah Bab Bou Jeloud, yang dibina pada tahun 1913. Bagi aku, Bab Bou Jeloud ini adalah pintu gerbang yang paling cantik sekali yang pernah aku lihat sepanjang aku berada di bumi Morocco ini.


Masjid berhampiran hostel aku, Fes, Morocco


Masjid berhampiran hostel aku, Fes, Morocco


Fes al-Bali dari jauh, Fes, Morocco


Bab Bou Jeloud di Fes al-Bali, Fes, Morocco

Aku melintas masuk melalui Bab Bou Jeloud untuk menikmati kesibukan suasana di dalam Fes al-Bali yang sememangnya sibuk dengan kegiatan menjual-beli. Terdapat beratus-ratus kedai di sini yang menjual beraneka jenis barang. Seperti biasa, aku menjadi tumpuan mereka yang ingin menawarkan diri sebagai pemandu pelancong & seperti biasa, aku menolak semua tawaran tersebut. Aku lebih selesa menggunakan peta yang terdapat di dalam buku panduan aku daripada menghabiskan wang mengupah pemandu-pemandu pelancong yang tak diiktiraf itu.


Fes al-Bali, Fes, Morocco


Fes al-Bali, Fes, Morocco

Selain kedai-kedai, terdapat juga beberapa buah bangunan penting di dalam kawasan Fes al-Bali ini. Bangunan pertama yang aku lawati ialah Bou Inania Medersa yang mempunyai pengaruh senibina Merinid & merupakan antara senibina Merinid yang teragung di bumi Morocco. Senibina dalamannya mengingatkan aku kepada senibina Alhambra. Madrasah ini dibangunkan pada dekad 1350-an oleh Abu Inan Faris, orang sama yang membangunkan madrasah Bou Inania Medersa di Meknes. Madrasah ini berfungsi sebagai pusat pendidikan & juga sebagai tempat beribadat. Ianya merupakan antara madrasah yang terpenting di bumi Morocco. Ia juga adalah satu-satunya madrasah di bumi Fes yang mempunyai menara azan. Madrasah ini adalah antara madrasah-madrasah di Morocco di mana orang-orang bukan Islam dibenarkan masuk.


Ruang dalaman Bou Inania Medersa, Fes, Morocco


Ruang dalaman Bou Inania Medersa, Fes, Morocco


Ruang dalaman Bou Inania Medersa, Fes, Morocco


Menara azan Bou Inania Medersa, Fes, Morocco

Selepas puas menikmati keindahan senibina Bou Inania Medersa, aku meneruskan ekspedisi aku ke bangunan berhampiran, iaitu University of al-Karaouine yang juga merupakan sebuah masjid yang boleh memuatkan seramai 20,000 jemaah. Menurut sejarah, universiti ini diasaskan pada tahun 859 oleh Fatima al-Fihri, anak kepada peniaga kaya yang berasal dari Kairouan, sebuah tempat yang terletak di Tunisia. Mereka kemudiannya berhijrah ke Fes. Universiti ini merupakan salah sebuah pusat yang terkenal & terpenting dalam mempelajari ilmu agama & duniawi dalam dunia Islam. Ia juga memainkan peranan penting sebagai penghubung utama antara dunia Islam & Eropah kerana ramai pendatang dari Eropah turut menimba ilmu di sini. Universiti ini telah berjaya melahirkan ramai cendakiawan-cendakiawan Islam yang terulung seperti Ibnu Rushayd, Mohammed ibn Hajj al-Abdari al-Fasi, Abu Imran Yaqub al-Fasi & ramai lagi. Universiti of al-Karaouine ini juga merupakan universiti yang masih berfungsi yang tertua di dunia yang diiktiraf dalam Guiness Book of World Records. Ia sebenarnya lebih tua daripada University Al-Azhar di Kaherah, Mesir yang hanya diasaskan pada tahun 975, lebih kurang seratus tahun selepas pengasasan University of al-Karaouine.

Di Universiti of al-Karaouine ini terdapat sebuah perpustakaan yang menyimpan manuskrip-manuskrip berharga seperti Al-Muwatta, iaitu undang-undang Islam yang dikumpulkan oleh Imam Malik & salinan asal buku Al-‘Ibar, buku yang ditulis oleh Ibnu Khaldun, seorang cendakiawan Islam yang sangat terkenal. Universiti ini telah mengalami proses pembesaran sejak ianya mula dibuka. Antara kerajaan-kerajaan yang melakukan pembesarannya ialah Bani Umayyah, Dinasti Almoravid & Dinasti Saadi.


Al-Karaouine Mosque, Fes, Morocco


Menara azan Al-Karaouine Mosque, Fes, Morocco


University of Al-Karaouine, Fes, Morocco

Seterusnya, aku ke Zaouia Moulay Idris II yang merupakan makam kepada Moulay Idris II, pengasas kedua kota Fes yang mengasaskan semula kota ini pada tahun 810. Jenazah Moulay Idris II sebenarnya dijumpai di kawasan ini pada tahun 1308 dengan keadaan yang tidak reput. Dan mulai dari saat itulah, kawasan ini dibangunkan sedikit demi sedikit menjadi makam baginda sehingga ianya siap selengkapnya sewaktu pemerintahan Moulay Ismail pada awal kurun ke-18. Tempat ini dianggap suci oleh orang-orang di sini. Pengunjung-pengunjung yang berkunjung ke sini dipercayai akan beroleh berkat. Wallahu ‘alam.


Zaouia Moulay Idris II, Fes, Morocco

Aku kemudian menuju ke Andalusian Quarter di mana terdapatnya sebuah masjid bernama Andalusian Mosque. Masjid ini diasaskan oleh Maryam al-Fihri, adik kepada Fatima al-Fihri yang mengasaskan University of al-Karaouine & juga orang-orang yang berasal dari Andalusia yang berhijrah ke sini pada kurun ke-13. Masjid ini kemudiannya diperbesarkan oleh pemerintah kerajaan Dinasti Almohad & juga Dinasti Merinid.


Andalusian Mosque, Fes, Morocco

Selepas menunaikan solat jamak Zohor & Asar di dalam Andalusian Mosque, aku berjalan pulang ke hostel. Dalam perjalanan pulang, aku bergambar dahulu di sebuah taman yang terdapat di tengah-tengah sebatang jalan di kawasan Ville Nouvelle. Agak cantik juga taman itu. Selepas puas bergambar, aku pun kembali ke hostel. Pada waktu malamnya, aku ke restoran MacDonald’s untuk makan malam. Selepas makan, aku kembali ke hostel untuk berehat-rehat sementara menanti hari esok.


Sebuah Taman di Ville Nouvelle, Fes, Morocco


Sebuah Taman di Ville Nouvelle, Fes, Morocco

Bersambung...

p/s: Kat bawah ni aku selitkan video klip lagu Asma Allah nyanyian Sami Yusuf. Lagu ni sedap sgt didengar, terutamanya apabila tiba bahagian chorus. Meremang bulu roma & berlinang air mata. Selamat menonton & mendengar. :)


SAMI YUSUF - ASMA ALLAH


2 buah komen:

Farah Sunday, August 30, 2009 at 1:37:00 PM GMT+8  

Salam Ramadhan,

Semoga perjalanan kerana Allah menambah pengetahuan dan keimanan. Cantik blog ni..

JHaZKiTaRo Sunday, August 30, 2009 at 8:37:00 PM GMT+8  

salam ramadhan too.. thanx for the do'a n the compliment.. :)

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP