SuMMeR iN THe LaND oF THe PHaRaoHS (BHG XVII)

>> Friday, May 25, 2007Hari 11: 11 OGOS 2006

Pada awal pagi hari ini, selepas bersarapan pagi, Ustaz Mat menjemput kami dengan keretanya di Rumah Perlis. Destinasi pertama kami pada hari ini adalah Qalaah Salahuddin Al-Ayyubi (Saladin Citadel) yang merupakan sebuah lagi tempat yang menjadi tumpuan utama pelancong-pelancong di kota Kaherah. Kami tiba di citadel tersebut pada lebih kurang pukul 10.00 pagi. Untuk masuk ke dalamnya, kami perlu membeli tiket yang harganya tidaklah terlampau mahal.

Saladin Citadel yang terletak di atas puncak sebuah bukit yang bernama Muqattam Hill ini adalah sebuah kawasan yang merupakan bekas kubu pertahanan yang dibina oleh Salahuddin Al-Ayyubi antara tahun 1176 & 1183 untuk mempertahankan kota Kaherah daripada serangan tentera Salib. Kawasan ini juga merupakan pusat pentadbiran kota Kaherah & seluruh Mesir mulai dari tahun ianya siap dibina, iaitu pada tahun 1183 sehinggalah ke tahun 1860an apabila pemerintah Mesir pada waktu tersebut iaitu Ismail Pasha memindahkan pusat pentadbiran Mesir ke istana barunya iaitu Abdin Palace. Selepas kematian Salahuddin Al-Ayyubi, pentadbiran kubu pertahanan ini diambil alih pula oleh anak saudaranya iaitu al-Kamil yang telah melakukan operasi pembesaran kubu tersebut.

Selepas kejatuhan Mesir ke tangan pemerintah Mamluk pada tahun 1250, Saladin Citadel ini meneruskan fungsinya sebagai pusat pentadbiran Mesir. Pemerintah Mamluk yang bernama Baybars al-Bunduqdar telah membahagikan kawasan kubu ini kepada dua iaitu Kawasan Utara & Kawasan Selatan. Yang menjadi benteng pemisah antara kedua-duanya ialah sebuah tembok yang diberi nama Bab al-Qullah.

Seterusnya, kubu ini dikuasai pula oleh Empayar Turki Uthmaniyah selepas Mesir jatuh ke tangan empayar tersebut pada tahun 1517. Kebanyakan bangunan yang dapat dilihat di sini pada masa kini sebenarnya dibina sewaktu era Mesir di bawah jajahan Empayar Turki Uthmaniyah. Sewaktu Mesir berada di bawah pemerintahan wizurai Empayar Turki Uthmaniyah yang bernama Muhammad Ali Pasha, hampir kesemua bangunan-bangunan yang dibina sewaktu era pemerintahan Mamluk telah dimusnahkan kecuali hanya beberapa bangunan sahaja & salah satu daripadanya adalah Masjid An-Nasir Muhammad.

Kedudukan Saladin Citadel yang terletak di atas bukit ini menjadikan kawasannya berudara nyaman & hampir sebahagian daripada kota Kaherah dapat dilihat dari sini. Masjid Sultan Hassan & Masjid Ar-Rifa'i juga dapat dilihat dari sini.


Di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirPemandangan kota Kaherah dari Saladin Citadel, Kaherah, MesirPemandangan Masjid Sultan Hassan & Masjid Ar-Rifa'i dari Saladin Citadel, Kaherah, Mesir

Di dalam Saladin Citadel ini, terdapat beberapa buah masjid & muzium yang cantik & menarik. Salah satu masjid yang terdapat di sini ialah Masjid Muhammad Ali Pasha yang siap dibina pada tahun 1848 sewaktu era pemerintahan Muhammad Ali Pasha. Senibina masjid ini adalah berpandukan senibina Turki Uthmaniyah & arkiteknya juga berasal dari Istanbul. Senibina luaran & dalaman masjid ini sememangnya sama seperti senibina masjid-masjid yang terdapat di Istanbul. Suasana dalaman masjid ini teramatlah menenangkan. Subhanallah. Makam Muhammad Ali Pasha terletak di dalam masjid tersebut. Pada akhir kurun ke-19, masjid ini telah mengalami beberapa kerosakan. Ianya kemudian diperbaik pulih pada tahun 1931 atas arahan Raja Mesir pada waktu itu yang bernama Fuad. Kerja baik pulih hanya berjaya disiapkan sepenuhnya pada tahun 1939 sewaktu Mesir di bawah pemerintahan Raja yang bernama Farouk.


Masjid Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirMasjid Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi perkarangan Masjid Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirMakam Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirMakam Muhammad Ali Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, Mesir

Sebuah lagi masjid yang terdapat di dalam Saladin Citadel ini ialah Masjid An-Nasir Muhammad yang terletak berhampiran dengan Masjid Muhammad Ali Pasha. Ianya mula dibina pada tahun 1318 & siap sepenuhnya pada tahun 1335. Masjid yang mempunyai kubah berwarna hijau ini dibina sewaktu Mesir di bawah pemerintahan pemerintah kerajaan Mamluk yang bernama An-Nasir Muhammad & masjid ini merupakan masjid yang paling penting di Kaherah pada waktu tersebut. Ianya adalah antara bangunan di Saladin Citadel yang tidak dimusnahkan oleh Muhammad Ali Pasha sewaktu beliau mulai berkuasa di Mesir. Senibina dalaman masjid ini tidak kurang menariknya & agak lain daripada yang lain.


Masjid An-Nasir Muhammad di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid An-Nasir Muhammad di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid An-Nasir Muhammad di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid An-Nasir Muhammad di dalam Saladin Citadel, Kaherah, Mesir

Masjid ketiga yang terdapat di sini ialah Masjid Suleyman Pasha yang dibina pada tahun 1528 & merupakan masjid pertama di Mesir yang mempunyai unsur senibina Turki Uthmaniyah. Ianya dibina untuk kemudahan tentera Turki Uthmaniyah pada waktu tersebut. Masjid ini dibina oleh pemerintah Mesir yang bernama Suleyman Pasha yang memerintah Mesir selepas kekalahan tentera Mamluk kepada tentera Turki Uthmaniyah.


Masjid Suleyman Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Masjid Suleyman Pasha di dalam Saladin Citadel, Kaherah, Mesir

Selepas melawat ketiga-tiga buah masjid tersebut, kami meneruskan perjalanan kami ke Military Museum iaitu muzium yang mempamerkan peralatan perang, pakaian seragam tentera & sebagainya. Bangunan ini pada mulanya dibina oleh Muhammad Ali Pasha pada tahun 1827 sebagai rumah kediaman pemerintah Mesir. Namun, pada tahun 1874, pemerintah Mesir yang bernama Ismail Pasha telah memindahkan rumah kediaman pemerintah Mesir ke istana yang baru dibina iaitu Abdin Palace. Sewaktu Perang Dunia II, bangunan ini dijadikan hospital tentera sewaktu penjajahan Inggeris di Mesir. Ia hanya dijadikan muzium tentera selepas kemerdekaan Mesir.


Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirBerhampiran Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirBerhampiran Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirBerhampiran Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirUkiran-ukiran patung berhampiran Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirUkiran patung Salahuddin Al-Ayyubi berhampiran Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirUkiran patung Muhammad Ali Pasha berhampiran Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, MesirDi dalam Military Museum di dalam Saladin Citadel, Kaherah, Mesir

Bersambung...

1 buah komen:

Amermeftah Wednesday, November 2, 2011 at 8:39:00 AM GMT+8  

bro, bukan ke itu dlm masjid al-nasir muhammad ke?

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP