SuMMeR aka WiNTeR iN DoWN uNDeR (BHG XII)

>> Thursday, March 02, 2006



Esok paginye, kiteorg bersiap2 utk bertolak pulang ke Sydney. Rase reluctant pulak nak meninggalkan Malborough Motor Inn sbb bilik die mmg sgt2lah best. Hehe. Lepas bergambar kat depan hotel tu, kiteorg pun terus bertolak ke Sydney. Sebelum sampai Sydney, kiteorg singgah kat 2 tempat dulu iaitu Kiama & Wollongong. Kedua2 tempat ni terletak kat tepi pantai yg menghadap Laut Tasman / Lautan Pacific. Kat Kiama terdapat satu benda yg menjadi tarikan pelancong iaitu Blowhole Point. Ianya adalah sebuah lubang yg dikelilingi batu yg memancutkan air laut setiap beberape saat. Best jugak la tgk. Lepas berjalan2 kejap kat bandar kecik ni, kiteorg teruskan perjalanan ke Wollongong. Wollongong adalah bandar ke-3 terbesar di negeri New South Wales. Kat sini, terdapat sebuah pantai yg terletak di Flagstaff Point yg ditutupi dgn batu2 & terdapat sebuah rumah api putih. Ombak kat sini tersgtlah kuat. Kiteorg tiba kat sini time senja & pemandangannye teramatlah lawa. Subhanallah. Lepas bergambar kat sini, kiteorg pun teruskan perjalanan balik ke Sydney.

Malborough Motor Inn, Cooma, Australia
Malborough Motor Inn, Cooma, Australia


Malborough Motor Inn, Cooma, Australia
Malborough Motor Inn, Cooma, Australia


Blowhole Point, Kiama, Australia
Blowhole Point, Kiama, Australia


Blowhole Point, Kiama, Australia
Blowhole Point, Kiama, Australia


Kiama, Australia
Kiama, Australia


Kiama, Australia
Kiama, Australia


Flagstaff Point, Wollongong, Australia
Flagstaff Point, Wollongong, Australia


Flagstaff Point, Wollongong, Australia
Flagstaff Point, Wollongong, Australia

Lepas lepak2 kejap kat Msia Hall, kiteorg ke Botanic Garden utk mengambil gambar panorama bandar Sydney pd waktu malam. Mmg cantik tak terkate. Sydney adalah antara bandar tercantik yg pernah aku kunjungi. Then, kiteorg singgah kejap kat Coles iaitu big market yg menjual macam2 makanan. Lebih kurang mcm Tesco la. Kiteorg beli stok2 makanan & jugak cake cokelat utk birthday Ilyasak. Actually, hari ni adalah birthday die. So, kena la celebrate kan. Die taktau kiteorg beli cake. Ni kire surprise la ni. Hehe. Sampai2 je kat hostel, kiteorg terus surprisekan die. Hahah. Terharu die. Lepas habis makan2, kiteorg pun berehatlah. Penat gile.

Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia
Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia


Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia
Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia


Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia
Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia


Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia
Panorama Sydney Dari Botanic Garden, Sydney, Australia


Birthday Bash Ilyasak kat Malaysia Hall, Sydney, Australia
Birthday Bash Ilyasak kat Malaysia Hall, Sydney, Australia

Esoknye, kiteorg ke Port Stephen. Perjalanan ke sane dari Sydney mengambil masa lebih kurang 2 jam. Port Stephen ni mempunyai banyak tempat2 yg menarik. Kiteorg hanya ke 2 buah tempat je. Mule2, kiteorg ke tempat yg terkenal dgn aktiviti sand boarding. Lokasinye terletak kat sebuah padang pasir yg agak luas di tepi sebuah pantai. Ni adalah pertame kali aku menjejakkan kaki kat padang pasir. Tapi padang pasir kat sini takde la panas mcm kat tanah Arab sana tu. Padang pasir kat sini sejuk. Utk ke lokasi sebenar sand boarding, kiteorg kene naik sebuah jeep yg akan bawak kiteorg ke tempat tersebut. Kiteorg tak boleh menggunakan kereta sendiri. Mane boleh bawak kereta kat tgh2 padang pasir. Tak pasal2 terbenam pulak nanti. Hahah. Horror jugak la naik jeep tu. Pemandu die sengaja bawak kiteorg lalu ke jalan pasir yg curam gile. Hampir 90 degrees curamnye. Jerit2 kiteorg semua. Hahaha.

Melalui Harbour Bridge, Sydney, Australia
Melalui Harbour Bridge, Sydney, Australia


Melalui Harbour Bridge, Sydney, Australia
Melalui Harbour Bridge, Sydney, Australia


Padang Pasir Di Port Stephen, Australia
Padang Pasir Di Port Stephen, Australia


Padang Pasir Di Port Stephen, Australia
Padang Pasir Di Port Stephen, Australia


Bersama Unta2 Di Padang Pasir Port Stephen, Australia
Bersama Unta2 Di Padang Pasir Port Stephen, Australia


Bersama Unta2 Di Padang Pasir Port Stephen, Australia
Bersama Unta2 Di Padang Pasir Port Stephen, Australia


Dalam Jeep Kat Padang Pasir Port Stephen, Australia
Dalam Jeep Kat Padang Pasir Port Stephen, Australia

Then, lepas 10 minit, sampai le kiteorg kat lokasi utk aktiviti sand boarding tu. Ianya adalah sebuah kawasan padang pasir yg mempunyai kecuraman lebih kurang 70 degrees. Dari atas tu, setiap seorang akan meluncur ke bawah dgn duduk kat atas sebuah papan khas yg diberi kpd setiap org. Hahaha. Best gile. Habis pasir2 masuk dlm baju & seluar. Aku just sempat meluncur 2 kali jek. Penat la nak naik balik banyak2 kali bile dah sampai kat bawah tu. Tapi, so far aktiviti tu mmg best gile. Tak pernah pulak aku tau kewujudan aktiviti yg sedemikian rupa. Kreatif jugak la org Australia ni sebenarnye. Heheh.

Padang Pasir Port Stephen, Australia
Padang Pasir Port Stephen, Australia


Sand Boarding kat Padang Pasir Port Stephen, Australia
Sand Boarding kat Padang Pasir Port Stephen, Australia


Sand Boarding kat Padang Pasir Port Stephen, Australia
Sand Boarding kat Padang Pasir Port Stephen, Australia


Sand Boarding kat Padang Pasir Port Stephen, Australia
Sand Boarding kat Padang Pasir Port Stephen, Australia


Padang Pasir Port Stephen, Australia
Padang Pasir Port Stephen, Australia

Bile semue dah puas main, kiteorg teruskan perjalanan ke tempat seterusnye kat iaitu tempat utk Dolphin’s Watching. Kiteorg sewa sebuah ferry kecik yg dipandu oleh sorang pakcik. Dgn menaiki ferry tu, kiteorg dibawak ke tgh2 laut utk mencari dolphins. Kiteorg bernasib baik jugak la sbb ade banyak dolphins tgh bermain2 kat situ time tu. Dolphin2 tu main kejar2 dgn ferry yg kiteorg naik tu. Hehehe. Pengalaman yg agak best. Then, bile dah sejam kat tgh laut, kiteorg pun kembali semule ke jetty. Lepas tu, kiteorg terus balik ke Sydney.

Ferry Utk Dolphin's Watching, Port Stephen, Australia
Ferry Utk Dolphin's Watching, Port Stephen, Australia


Dlm Ferry Utk Dolphin's Watching, Port Stephen, Australia
Dlm Ferry Utk Dolphin's Watching, Port Stephen, Australia


Dlm Ferry Utk Dolphin's Watching, Port Stephen, Australia
Dlm Ferry Utk Dolphin's Watching, Port Stephen, Australia


Dolphin!!!
Dolphin!!!

Bersambung...

1 buah komen:

Blogger Monday, July 17, 2017 at 12:30:00 PM GMT+8  

Quantum Binary Signals

Professional trading signals delivered to your cell phone every day.

Follow our signals right now and earn up to 270% per day.

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP