SPRiNG iN NeW ZeaLaND - PaRT V (AuCKLaND III)

>> Thursday, November 14, 2013



HARI 3 (JUMAAT, 18 OKTOBER 2013)

Hari ini adalah hari kedua aku di bumi Auckland & juga di bumi New Zealand. Aku seperti masih bermimpi lagi. Seolah-olah seperti tak percaya yang aku berada di sana pada waktu itu. Hahaha. Selepas selesai solat Subuh & mandi membersihkan diri, aku pun mengemas-ngemas barang-barang aku. Subuh di bumi Auckland pada waktu itu masuk lebih kurang pukul 5.05 pagi. Matahari terbit pulak pukul 6.35 pagi. Tempoh waktu siang sudah mulai panjang apabila dah masuk Musim Bunga. Selepas siap berkemas, lebih kurang pukul 8.00 pagi, aku pun terus check-out dari Nomads Fat Camel Hostel yang aku tumpangi malam tadi. Aku lantas terus berjalan kaki menuju ke apartment Raja & dua kawannya itu di The Docks. Tak jauh jaraknya. Cuma 10 minit berjalan kaki je.

Bila dah tiba di The Docks, aku pun menekan button apartmentnya di bawah. Mujurlah Raja dah bangun pada waktu tu. So, lepas pintu bawah dibuka, aku pun terus masuk & menaiki lif untuk ke apartmentnya di Level 3. Pintu dibuka & dia menyambut ketibaan aku & bag-bag aku. Hahaha. Dia baru je bangun dari tidur sebenarnya. Dia mengambil cuti pada hari itu semata-mata nak bawak aku jalan-jalan sekitar Auckland. Hehehe. Natalie & Elliot dah pergi kerja dah seawal pukul 8.00 pagi tadi. Apartment dieorang ni terletak betul-betul di Auckland City Centre. Mudah untuk ke mana-mana. Dari balkoni, panorama pelabuhan dapat dilihat. Cantik jugak. Di hadapan bangunan apartment dieorang ni pulak ada Countdown supermarket, sebuah supermarket yang mempunyai banyak cawangan di seluruh New Zealand & juga di Australia. Pelbagai jenis barangan dijual di sini. Daripada barang makanan sehinggalah ke barang elektronik. Lebih kurang macam Tesco la. Harga barang-barang boleh tahan murahnya. Di Australia, namanya dikenali sebagai Woolworths, sama dengan nama syarikat pemiliknya, iaitu Woolworths Limited yang beribu pejabat di Australia. Woolworths Limited adalah retail company yang terbesar di seluruh Australia & New Zealand. Cawangan supermarket Countdown depan bangunan apartment dieorang ni dibuka 24 jam. Best gile. Bila lapar je, bila-bila masa boleh pergi beli makanan, walaupun tengah-tengah malam. Hehehe.

Lepas Raja mandi & bersiap-siap, kiteorg berdua pun bersarapan pagi dengan sosej, telur & roti di ruang tamu apartmentnya. Dah lama aku tak bersarapan western macam tu. Hahaha. Kat Malaysia boleh kata tiap-tiap pagi makan nasi lemak. Tak pun roti canai. Macam mana tak naik badan. Hehheh. Lepas selesai breakfast, kiteorang berdua pun mula bertolak keluar dengan kereta BMW merah kepunyaannya. BMW second hand. Lebih kurang NZ$5,000 (RM13,000) je. Murah gile kan??? Kat Malaysia mana nak dapat kereta BMW second hand semurah tu??? Mimpi je laa.

Breakfast bersama Raja di apartmentnya, Auckland

Panorama luar dari balkoni apartment Raja, Auckland

Destinasi pertama kiteorang berdua ialah Auckland War Memorial Museum, salah sebuah muzium yang terpenting di bumi New Zealand. Muzium ini mula dibuka pada tahun 1929 & mempamerkan kesan-kesan tinggalan sejarah New Zealand terutamanya di persekitaran Auckland. Ia juga merupakan war memorial bagi memperingati tentera-tentera New Zealand yang telah terkorban dalam Perang Dunia Pertama, Kedua & banyak lagi peperangan yang lain. Bangunan yang bercirikan senibina Neoclassical ini adalah antara ikon utama bandaraya Auckland & terletak di atas puncak sebuah bukit kecil. Kiteorang berdua cuma bergambar sahaja di bahagian luar muzium ini. Tak berminat pulak kiteorg nak masuk ke dalamnya. Kawasan di luarnya sahaja sudah cukup cantik. Rumput-rumputnya tumbuh segar.

Auckland War Memorial Museum, Auckland

Auckland War Memorial Museum, Auckland

Auckland War Memorial Museum, Auckland

Auckland War Memorial Museum, Auckland

Auckland War Memorial Museum, Auckland

Auckland War Memorial Museum, Auckland

Lokasi seterusnya yang kiteorang berdua tujui ialah Eden Park, stadium yang terbesar & yang paling terkemuka di seluruh New Zealand. Stadium ini terletak di persekitaran kawasan Mount Eden, 3 kilometer dari Auckland City Centre. Ia mula dibuka pada tahun 1900 & boleh memuatkan seramai 50,000 orang penonton. Stadium ini selalunya digunakan untuk pertandingan Ragbi pada Musim Sejuk & cricket pada Musim Panas. Ia adalah stadium utama yang digunakan ketika Rugby World Cup 1987 & 2011 yang berlangsung di New Zealand selaku tuan rumah. Stadium ini juga terpilih sebagai venue untuk Cricket World Cup 2015 nanti, di mana New Zealand menjadi tuan rumah bersama Australia. Bangga pulak rasanya bila aku dapat menjejakkan kaki & bergambar di situ.

Stadium Eden Park, Auckland

Stadium Eden Park, Auckland

Stadium Eden Park, Auckland

Destinasi kiteorang berdua selepas Eden Park ialah One Tree Hill. One Tree Hill atau namanya dalam Bahasa Maori, Maungakiekie adalah puncak sebuah gunung berapi kecil setinggi 182 meter yang sudah tidak lagi aktif. Ia adalah sebuah memorial place yang penting bagi kaum etnik Maori kerana kawasan ini pada zaman dahulunya merupakan penempatan terbesar & kubu pertahanan terpenting mereka di Auckland sebelum kedatangan bangsa Eropah. Di atas puncak One Tree Hill, terdapat sebuah obelisk yang diletakkan di tempat persemadian Sir John Logan Campbell, antara tokoh terpenting di Auckland & juga di New Zealand. Beliau adalah antara orang-orang British pertama yang tiba di New Zealand pada tahun 1840 & merupakan antara orang yang bertanggung jawab membuka & memajukan Auckland. Disebabkan itu, beliau diberi gelaran “The Father of Auckland”. Dari atas puncak One Tree Hill, para pengunjung dapat menikmati panorama bandaraya Auckland & pelabuhannya yang sangat menakjubkan. Dihiasi dengan pemandangan persekitarannya yang berumput & berpohon hijau, berserta kambing biri-biri yang sihat-sihat belaka. Begitu indah bumi ciptaan Allah. Subhanallah.

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

One Tree Hill, Auckland

Selepas puas menikmati keindahan di persekitaran One Tree Hill, Raja membawa aku dengan kereta BMW merahnya itu ke sebuah kawasan pinggiran pantai yang dinamakan Mission Bay. Perjalanan ke sana memakan masa lama sikit, lebih kurang 20 minit dengan kereta. Tapi memang puas hati la. Dari Mission Bay itu, kiteorang dapat menikmati panorama bandaraya Auckland & pelabuhannya, diserikan lagi dengan kapal-kapal layar. Ya Allah. Cantik sungguh pemandangan. Rangitoto, pulau gunung berapi yang sudah tidak lagi aktif juga terletak sangat hampir & dapat dilihat dengan jelas. Ianya adalah gunung berapi yang terbesar di antara 50 buah gunung berapi yang terdapat di sekitar Auckland. Bumi Auckland sememangnya sangat-sangat cantik. Kiteorang berdua menghabiskan masa lebih sejam di Mission Bay, menikmati keindahan pantai yang bersih & tenang. Rasa tak mahu balik pun ada. Hehehe.

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Mission Bay, Auckland

Lepas lebih sejam di Mission Bay, kiteorang pun mula berasa lapar. Matahari sudah berada tegak di atas kepala, menandakan masa untuk makan tengah hari. So, Raja pun membawa aku ke International Food Court di Auckland City Centre, yang terletak di Ponsonby Road. Di situ ada banyak kiosk-kiosk makanan dari pelbagai negara. Ada dari Malaysia (Chinese), India, Bali Indonesia, China, Thailand dan sebagainya. Kiteorang berdua order makanan di kiosk Bali Indonesia kerana ianya halal menurut Raja. Sedap juga rasa makanannya. Sama macam masakan Malaysia. Lepas kenyang, aku meminta Raja membawa aku ke Ponsonby Mosque yang terletak tidak jauh dari situ untuk menunaikan solat Jamak Zohor & Asar. Aku solat seorang diri sahaja kerana Raja ingin menunaikan solat di apartmentnya memandangkan seluar yang dipakainya agak kotor. Ponsonby Mosque ni mula dibuka pada sekitar tahun 1970-an & merupakan masjid yang terpenting di bandaraya Auckland. Kedudukannya agak terpencil, iaitu di kawasan perumahan.

International Food Court, Auckland

International Food Court, Auckland

International Food Court, Auckland

International Food Court, Auckland

International Food Court, Auckland

Ponsonby Mosque, Auckland

Ponsonby Mosque, Auckland

Ponsonby Mosque, Auckland

Selepas selesai solat, kiteorg berdua pun mengambil keputusan untuk pulang semula ke apartment memandangkan kiteorg sudah penat & tidak ada lagi attraction sites yang perlu dikunjungi. Akan tetapi, sebelum tiba di apartment, aku meminta Raja meninggalkan aku di Queen Street kerana aku hendak shopping barang-barang souvenir untuk dibawa pulang ke Malaysia nanti. Saja beli awal-awal memandangkan aku punyai banyak masa terluang hari itu. Kalau beli lambat-lambat nanti kelam-kabut pulak jadinya kan. So, aku pun menjalankan kerja shopping mopping aku selama 2 jam lamanya seorang diri. Hahahah. Aku ni kalau dah start shopping, memang tak hengat dunia dah. Memang banyak gila la aku shopping. Berkilo-kilo. Dari keychain sampailah ke baju T-shirt. Entah berapa banyak duit habes aku pun tak sempat kira. Hahaha. Teruk kan aku ni. Sebab tu la aku cuba nak elakkan shopping. Sebabnya bila aku dah start shopping memang susah nak berhenti. Tapi memandangkan aku datang ke New Zealand sekali je seumur hidup, terpaksa jugaklah beli barang-barang souvenir untuk diri aku, family & kawan-kawan. Nanti apa pulak kata dieorang. Pergi New Zealand jauh-jauh, balik Malaysia bawa sehelai sepinggang je.

Bila dah habes shopping mopping, aku pun berjalan kaki pulang ke apartment Raja. Aku berehat-rehat di dalam biliknya sambil copy & paste semua gambar-gambar di dalam kamera aku ke dalam external hard disk aku dengan menggunakan komputernya sebagai medium. Saja buat back-up. Mana tau, if anything happens to my camera nanti. At least gambar-gambar aku di Auckland semalam & hari tu selamat. Apabila jam sudah menunjukkan pukul 8.00 malam, Raja membawa aku ke sebuah restoran Malaysia & Singapore yang bernama Satay World. Kat situ kiteorabg makan satay & Singaporean Laksa. Memang sangat sedap. Buat aku rindu kat Malaysia je. Memandangkan esok adalah birthday Raja, aku pun dengan baik hati membelanjanya makan. Lagipun tak sedap hati la pulak kan kalau asyik dia je yang belanja aku makan. Aku pun kerja gak. Walaupun gaji aku tak sebanyak gaji dia di New Zealand ni. Hehehe. Natalie & Elliot tak join kiteorang sekali dinner malam tu. Dieorang ada hal lain.

Restoran Satay World, Auckland

Restoran Satay World, Auckland

Restoran Satay World, Auckland

Lepas kenyang makan di Satay World, Raja membawa aku bersiar-siar di bandaraya Auckland dengan menaiki bas, pengangkutan awam utama di bandaraya Auckland. Dia membawa aku ke sebuah kawasan di mana aku dapat menikmati panorama Sky Tower yang cantik di waktu malam. Subhanallah. Memang cantik tak terkata. Kemudian, kiteorg berjalan kaki ke Karanghape Road, jalan yang agak ‘happening’ di waktu malam. Banyak kelab-kelab malam di situ. Kiteorg cuma lalu sahaja untuk melihat gelagat manusia kat situ. Tak teringin pun nak masuk ke dalam kelab-kelab malam tu. Tak sesuai dengan jiwa & pegangan agama. Kemudian, kiteorg menaiki bas untuk pulang semula ke apartment. Selepas mandi, solat Jamak Isyak & Maghrib, aku pun melelapkan mata kepenatan. Hari ni memang penat, tapi aku berasa puas hati kerana dapat meluangkan masa mengelilingi bandaraya Auckland bersama-sama kawan aku yang dah 3 tahun aku tak jumpa itu.

Panorama Sky Tower, Auckland

Karanghape Road, Auckland

Bersambung...

14 buah komen:

Naramas Aman Friday, November 15, 2013 at 6:41:00 AM GMT+8  

Wah banyaknya tempat yang Dr pergi. Menarik semuanya. Masjid pun menarik. Semasa saya ke sana dulu, tak sempat pergi tempat-tempat ni.

Di sana fish & chips sedap. Ada cuba tak?

Watie Rose Thursday, November 21, 2013 at 2:19:00 PM GMT+8  

masa sy pegi auckland bln 9 lepas, byk tempat tak sempat pegi..international food court tuh sy ada pegi..

Fida Husain Wednesday, November 27, 2013 at 5:07:00 PM GMT+8  

ssalamualaikum. Dr. mohon untuk membuat sedikit pertanyaan. memandangkan menjelang musim summer di New Zealand nanti, saya dan rakan-rakan akan berkunjung ke sana in purpose of visiting and menerokai bumi Auckland. saya nak tanya, senang tak nak dapatkan kemudahan public transport disana. sebab kami perlu mencari alternatif sendiri dalam setiap pergerakan dari satu lokasi ke satu lokasi.. harap dr dapat beri maklum balas. terima kasih.. :)

Fida Husain Wednesday, November 27, 2013 at 5:08:00 PM GMT+8  

ssalamualaikum. Dr. mohon untuk membuat sedikit pertanyaan. memandangkan menjelang musim summer di New Zealand nanti, saya dan rakan-rakan akan berkunjung ke sana in purpose of visiting and menerokai bumi Auckland. saya nak tanya, senang tak nak dapatkan kemudahan public transport disana. sebab kami perlu mencari alternatif sendiri dalam setiap pergerakan dari satu lokasi ke satu lokasi.. harap dr dapat beri maklum balas. terima kasih.. :)

IBU PUSPITA Monday, June 22, 2015 at 2:08:00 PM GMT+8  

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

resep mendapatkan tubuh langsing yang ideal Friday, August 14, 2015 at 11:26:00 AM GMT+8  

.I really like the content in this website, are all new things and new lesson for us this very increase knowledge becomes more widely,

resep mendapatkan tubuh langsing yang ideal

Dewi Aja Thursday, August 20, 2015 at 2:43:00 AM GMT+8  

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

PAK JUNAIDI Friday, September 25, 2015 at 10:47:00 AM GMT+8  

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Obat Penghilang Benjolan Di Payudara Tradisional Tuesday, November 17, 2015 at 11:48:00 AM GMT+8  

gan good job, this article is very interesting to note, cool deh,, of course we have new insights that we get after reading it, thanx yah :-)

obi duatilu Monday, December 28, 2015 at 2:04:00 PM GMT+8  

hard to believe I am very happy to be joined commented here, it makes an experience for me si iom

Dewi Aja Thursday, July 14, 2016 at 6:21:00 PM GMT+8  

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP