KeBeBaSaN uTK MeNGeMBaRa BaGi PeMeGaNG PaSSPoRT MaLaYSia

>> Saturday, May 14, 2011



Salam. Alhamdulillah. Aku & family aku telah selamat pergi, berkelana & pulang semula ke Malaysia dari South Korea. Pengalaman selama lebih kurang seminggu di sana amat menyeronokkan. Banyak yg ingin diceritakan. InsyaAllah aku akan ceritakan semuanya & berkongsi gambar2 di sana dalam entri akan datang.

Dalam entri kali ni, aku ingin berkongsi satu fakta yg agak membanggakan sebagai pemegang PASSPORT MALAYSIA. Tahukah anda yang 135 buah negara memberi keistimewaan VISA-FREE atau VISA ON ARRIVAL kepada pemegang2 PASSPORT MALAYSIA. Ini bermakna, kita mempunyai kemudahan utk memasuki 135 buah negara tersebut tanpa perlu memohon Visa terlebih dahulu ataupun kita boleh mendapatkan Visa sewaktu kita tiba di beberapa buah negara tersebut. Dan pemegang PASSPORT MALAYSIA juga terletak di ranking ke-13 dalam senarai negara2 yg bebas memasuki negara2 lain tanpa Visa. Bangga kan??? Oleh itu, gunalah keistimewaan kita sebagai pemegang PASSPORT MALAYSIA dgn mengembara ke seberapa banyak negara yg boleh. Bermusafir melihat bumi Allah SWT adalah satu ibadah.

Utk lebih informasi, sila klik di link ini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Malaysian_citizens

Senarai ranking pemegang passport negara2 yg bebas memasuki negara2 lain tanpa VISA:

01)United Kingdom
02)Denmark
03)Sweden
04)Finland
04)Luxembourg
05)France
05)Germany
05)Italy
05)Netherlands
06)Belgium
06)Japan
06)Spain
07)Ireland
07)Norway
07)United States
08)Austria
08)Portugal
09)Australia
09)Canada
09)New Zealand
10)Switzerland
11)Singapore
12)Greece
13)Iceland
13)South Korea
13)MALAYSIA
14)Liechtenstein
15)Malta


SILA KLIK BANNER INI UNTUK KE HALAMAN 'JHaZKiTaRo's Travelogue' UNTUK MEMBACA KESEMUA KOLEKSI TRAVELOGUE


6 buah komen:

Eyrique Ettiqazz. Saturday, May 14, 2011 at 10:19:00 PM GMT+8  

aroun 2 or 3 weeks ago,EE ada jumpa u kat hospital taiping..wad dkt kantin..

Muhammad Yassin Saturday, May 14, 2011 at 11:37:00 PM GMT+8  

Proud to be Malaysian. Senarai 135 buah negara tu ada ke Jhaz?

JHaZKiTaRo Saturday, May 14, 2011 at 11:50:00 PM GMT+8  

eyrique: eh... laa.. apsal tak tegur.. :)

yassin: utk lebih informasi, klik sini: http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Malaysian_citizens

trex Sunday, May 15, 2011 at 9:57:00 PM GMT+8  

Salam bro, boleh tau apa2 info pasal South Korea? Brapa cost dah habis ke sana? apa yang menarik kat sana? Share ye.. thanks bro.. :)

Chik Na Tuesday, May 17, 2011 at 9:35:00 PM GMT+8  

tengah dok pikir makan angin ke korea juga :)

Wan Sharif Saturday, May 21, 2011 at 1:20:00 AM GMT+8  

Alamak..ingatkan nak crita pasal that Korean trip ;))

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP