SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG XXI)

>> Wednesday, January 31, 2007



Lepas berehat2 di dlm Haci Bayram Mosque tu, kiteorg meneruskan perjalanan ke Ankara Citadel yg terletak nun jauh di atas bukit. Tapak citadel ni diasaskan oleh org2 Galatian & kubu di sini disiapkan sepenuhnya oleh org2 Rome. Org2 Byzantine & Seljuk kemudiannya membuat beberapa pengubahsuaian dan tambahan. Area yg merupakan kawasan yg tertua di Ankara ini menyimpan pelbagai contoh2 traditional architecture yg berharga. Di sini jugak terdapat sebuah taman utk beristirehat. Kiteorg yg tak larat memanjat sampai ke puncak bukit tu hanya mampu mencapai separuh jalan jek. Penat gile ok. Huhuhu. Sepanjang jalan ke puncak bukit tu terdapat kawasan perumahan tradisional. Agak ramai jugak la penghuni kawasan tu. Ramai kanak2 berlari2 ke sane ke sini. Cute2 semuanya. Hihihi. (Aku bukan paedophile ok!!)

Ankara Citadel Yg Terletak Di Atas Bukit, Ankara, Turkey
Ankara Citadel Yg Terletak Di Atas Bukit, Ankara, Turkey


Ankara Citadel, Ankara, Turkey
Ankara Citadel, Ankara, Turkey


Separuh Jalan Ke Ankara Citadel, Ankara, Turkey
Separuh Jalan Ke Ankara Citadel, Ankara, Turkey


Kanak2 Turkish Di Kawasan Ankara Citadel
Kanak2 Turkish Di Kawasan Ankara Citadel

Lepas turun dari citadel tu, kiteorg meneruskan perjalanan kiteorg dgn menaiki metro utk ke Anitkabir. Di Anitkabir inilah terletaknya makam manusia yg paling disanjung oleh golongan2 sekular di Turkey iaitu Mustafa Kamal Attaturk. Anitkabir ni terletak di atas bukit. So, terpaksa la kiteorg berhempas pulas berjalan utk sampai ke atas. Tapi takde la setinggi citadel tadi tu. Huhuh. Kompleks Makam Mustafa Kamal Attaturk atau lebih dikenali sbg Attaturk Mausoleum ni siap dibina pd thn 1953. Di sini jugak terdapat sebuah muzium yg menempatkan sebuah statue Attaturk yg diperbuat drp lilin, tulisan2nya, surat2nya, barang2 peribadinya dan jugak pertunjukan video ttg pengorbanan dan perjuangan Mustafa Kamal Attaturk utk memerdekakan Turkey drp penjajah2. Kiteorg berkesempatan jugak la utk menonton pertunjukan video tu.

Mustafa Kamal Attaturk Laknatullah
Mustafa Kamal Attaturk Laknatullah


On The Way ke Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
On The Way ke Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey


Berlatar Belakangkan Bangunan Makam Mustafa Kamal Attaturk Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Berlatar Belakangkan Bangunan Makam Mustafa Kamal Attaturk Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey


Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey


Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey


Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Di Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey


Panorama Bandar Ankara Dari Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Panorama Bandar Ankara Dari Perkarangan Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey

Makam Mustafa Kamal Attaturk ni agak pelik la sebenarnya. Mayatnya seolah2 terapung di atas tanah. Aku pernah dengar org kata yg mayatnya tak diterima bumi kerana kemurkaan Allah swt. Hmmm. Wallahu ‘alam. Yg penting, aku dpt melihat dgn mata sendiri makam manusia laknatullah ni. Rase nak sepak2 je makam dia tu. Walaupun dia begitu disanjung oleh rakyat Turkey kerana perjuangannya memerdekakan Turkey, tapi ideology sekularnya menyebabkan seluruh umat Islam di dunia membencinya. Di seluruh kompleks Attaturk Mausoleum yg luas gile ni, tak terdapat walau sehuruf pun ayat Al-Quran, walaupun secara teknikalnya Mustafa Kamal Attaturk ini adalah seorg Muslim. Hmmm. No komen..

Di Dlm Bangunan Makam Mustafa Kamal Attaturk Di Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Di Dlm Bangunan Makam Mustafa Kamal Attaturk Di Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey


Makam Mustafa Kamal Attaturk Di Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey
Makam Mustafa Kamal Attaturk Di Attaturk Mausoleum, Ankara, Turkey

Lepas menziarahi makam Mustafa Kamal Attaturk laknatullah tu, kiteorg bercadang utk terus ke bus station Ankara sbb mcm dah takde tempat lain dah yg perlu dikunjungi di Ankara ni. Patut la org kata Ankara ni bosan. Heh. Mmg pun. Yg ada cuma makam manusia laknatullah tu je la. Hmm. Bila dah sampai kat bus station, kiteorg makan lunch dulu. Then, bila dah tiba masa, kiteorg pun naik masuk ke dlm bus utk menuju ke satu lagi bandar di dlm Turkey iaitu Konya. Perjalanan dari Ankara ke Konya mengambil masa lebih kurang 4 jam.

Makan Lunch Di Bus Station, Ankara, Turkey
Makan Lunch Di Bus Station, Ankara, Turkey

Bersambung...

3 buah komen:

tazz Sunday, June 22, 2008 at 3:29:00 PM GMT+8  

nak tau psl manusia yg dilaknat tu? visit my blog k. (:

Anonymous Thursday, January 17, 2013 at 12:08:00 AM GMT+8  

Nice poѕt. I was checkіng constantlу this blog and I'm impressed! Extremely useful info specially the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.
Take a look at my website ; onlinepaydayloansking.co.uk

Anonymous Thursday, January 17, 2013 at 12:08:00 AM GMT+8  

Niсe ρost. I ωas checking conѕtantly this blog and I'm impressed! Extremely useful info specially the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.
Also see my webpage :: onlinepaydayloansking.co.uk

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP