SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG XV)

>> Saturday, January 13, 2007



Tempat pertama yg kiteorg jejaki di kota Istanbul ialah area Sultanahmet. Di sinilah terletaknye monument2 terpenting di Istanbul spt Topkapi Palace, Blue Mosque & Hagia Sofia. Monument pertama yg kiteorg kunjungi ialah Topkapi Palace. Pembinaan Topkapi Palace ini diarahkan oleh Sultan Muhammad Al-Fatih selepas bandar Istanbul ini ditawan drp Emperor Constantine XI. Ianya adalah istana kediaman & pentadbiran Sultan2 Empayar Turki Uthmaniyah mulai tahun 1465 hinggalah ke thn 1853. Pd thn 1854, Dolmabahce Palace mula mengambil alih status Topkapi Palace sbg Istana Diraja.

Pintu Masuk Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Pintu Masuk Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Pintu Masuk Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Pintu Masuk Topkapi Palace, Istanbul, Turkey

Di Topkapi Palace ini, terdapat banyak bangunan2 kecil & dikelilingi oleh 4 buah courts. Istana yg kini dijadikan muzium, mempamerkan banyak khazanah2 empayar Turki Uthmaniyah spt tembikar, jubah, senjata, perisai, lukisan, khat, manuskrip, harta Sultan, barang perhiasan spt intan, berlian & permata dan banyak lagi. Selain itu, harta2 peribadi Rasulullah SAW spt pedang & jubah baginda jugak turut dipamerkan di dlm Topkapi Palace ini. Corak2 flora, geometri & khat yg terdapat pd jubin2 di semua bangunan di istana ini teramat mengagumkan. Belum pernah aku lihat corak2 yg sedemikian rupa sebelum ni. Kubah2 biru yg melitupi bangunan2 di sini jugak amat unik & inilah yg menjadi simbol kpd architecture Turki Uthmaniyah. Subhanallah.

Harem (Bangunan Peribadi Sultan) di Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Harem (Bangunan Peribadi Sultan) di Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Tempat Sultan Bersemayam Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Tempat Sultan Bersemayam Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Dalam Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey


Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey
Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Topkapi Palace, Istanbul, Turkey

Selepas lebih 3 jam berada di dlm Topkapi Palace, kiteorg kemudiannye berjalan menuju ke taman yg terletak di antara Blue Mosque & Hagia Sofia. Kiteorg agak beruntung sbb kiteorg dtg ke Istanbul pd waktu summer. Waktu itu, bunga2 di taman tersebut sedang mekar semekar2nya. Lawa gile. Kiteorg bergambar sakan di situ, berlatar belakangkan Blue Mosque & Hagia Sofia. Selepas puas bergambar, kiteorg masuk ke dlm Blue Mosque utk menunaikan solat. Blue Mosque atau dlm bahasa tempatan, Sultan Ahmed Camii adalah antara masjid yg paling terkenal & tercantik di Istanbul. Ianya dibina antara thn 1609-1616 atas arahan Sultan Ahmed I. Ianya sengaja dibina bertentangan dgn Hagia Sofia utk menunjukkan bahawa org2 Islam jugak turut mempunyai architecture yg hebat & setanding dgn architecture Kristian Byzantine.

Hagia Sofia dan Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Hagia Sofia dan Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Hagia Sofia, Istanbul, Turkey
Hagia Sofia, Istanbul, Turkey


Hagia Sofia, Istanbul, Turkey
Hagia Sofia, Istanbul, Turkey


Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Blue Mosque, Istanbul, Turkey

Blue Mosque ini adalah satu2nya masjid di Turkey yg mempunyai 6 buah menara. Architecture kubah2nya sangatlah mengagumkan. Indah sungguh. Itu baru architecture luaran. Di dalamnya pulak, subhanallah. Corak2 flora & geometri yg terdapat pd jubin2 di sekeliling ruang dalaman masjid berserta dgn tulisan2 khat yg terdapat pd bhg dalam kubah2nya adalah antara benda yg paling cantik yg aku pernah tgk dlm seumur hidup aku. Aku mcm boleh duduk di dalam masjid tu berminggu2 lamanya utk menikmati keindahan dalaman masjid itu.

Kawasan Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Kawasan Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Corak Dalaman Kubah Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Corak Dalaman Kubah Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Corak Dalaman Kubah2 Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Corak Dalaman Kubah2 Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Ruang Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Ruang Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Ruang Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Ruang Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Ruang Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Ruang Dalaman Blue Mosque, Istanbul, Turkey


Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Blue Mosque, Istanbul, Turkey
Antara Corak2 Yg Terdapat Pd Jubin2 Di Dlm Blue Mosque, Istanbul, Turkey

Selepas solat & menikmati keindahan Blue Mosque, kiteorg bergerak ke area Hippodrome yg terletak bersebelahan dgn Blue Mosque. Sewaktu era pemerintahan Constantine I, Hippodrome ini merupakan trek lumba kuda. Ianya adalah pusat sukan & social penduduk2 Constantinople pd waktu itu. Area Hippodrome ini berbentuk U. Panjangnya ialah 450 m & lebarnya ialah 130 m. Ianya boleh memuatkan 100,000 penonton. Hippodrome ini hanya bertahan utk beberapa thn sahaja. Ia kemudiannya dirobohkan oleh tentera2 Salib & tak dibina semula.

Antara monument2 yg masih kekal terdapat di area Hippodrome ini ialah sebuah obelisk yg berusia 3,500 thn yg diambil oleh Emperor Theodosius dari tanah jajahannya di Egypt pd thn 390 M. Selain itu, terdapat jugak sebuah lagi obelisk & serpentine column. Terdapat jugak sebuah German Fountain (Kaiser Wilhelm Fountain) yg dibina oleh kerajaan Germany pd thn 1900 sempena lawatan German Emperor Wilhelm II ke Istanbul pd thn 1898.

Hippodrome, Istanbul, Turkey
Hippodrome, Istanbul, Turkey


Obelisk di Hippodrome, Istanbul, Turkey
Obelisk di Hippodrome, Istanbul, Turkey


Serpentine Column di Hippodrome, Istanbul, Turkey
Serpentine Column di Hippodrome, Istanbul, Turkey


Kaiser Wilhelm Fountain, Istanbul, Turkey
Kaiser Wilhelm Fountain, Istanbul, Turkey

Bersambung...

2 buah komen:

Anonymous Wednesday, March 6, 2013 at 12:41:00 AM GMT+8  

valium without prescriptions drugs for depression valium - diazepam valium experience

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP