SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG XVI)

>> Wednesday, January 17, 2007



Selepas berlegar2 di area Hippodrome, kiteorg singgah kejap di sebuah kedai souvenir berdekatan dgn Kaiser Wilhelm Fountain tu. Kedai souvenir tersebut bernama 'Istanblue'. Murah jugak la harga barang2 dlm kedai tu. Tapi kiteorg just survey dulu. Hari last nanti baru shopping sampai tak ingat dunia. Hihih. Lepas melakukan survey, kiteorg berjalan kaki ke Sokullu Mehmet Pasa Mosque. Senibina masjid ini direka oleh arkitek yg terkenal iaitu Sinan, di bawah arahan Sokkulu Mehmet Pasa, menteri besar sewaktu era pemerintahan Sultan Selim II. Senibina dalaman masjid ini sgt2 mengasyikkan, dgn corak2 flora yg terdapat pd jubin2 Izniknya. Di masjid ini terdapat sebuah madrasah. Kiteorg berbual2 sebentar dgn salah sorang student madrasah tersebut yg berusia belasan tahun. Die tanye kiteorg ni dari mana sbb muka kiteorg nampak mcm agak aneh. Hehe. English dia agak ok jugak la walaupun ada sangkut2 sikit. Org2 Turkish ni mmg peramah la. Dieorg akan cuba sedaya-upaya utk melayan org2 luar walaupun terdapat jurang bahasa. Aku sangat2lah kagum.

Sokullu Mehmet Pasa Mosque, Istanbul, Turkey
Sokullu Mehmet Pasa Mosque, Istanbul, Turkey

Kiteorg kemudiannye dibawa masuk ke dlm masjid tersebut oleh salah seorg penjaga masjid tu. Die sempat menunjukkan beberape keping gambar dalaman masjid tersebut yg diambil oleh jurugambar professional utk dijual. Tapi kiteorg tak berminat nak membeli la pulak sbb macam agak mahal. Kiteorg ingat nak ambik gambar dalam masjid tu dgn menggunakan kamera kiteorg je, tapi mcm segan pulak. Huhuh. Last2 tak ambik pun gambar dlm tu. Segan punye pasal. Lepas spend beberape minit dlm masjid tu, kiteorg pun keluar utk ke tempat lain pulak. Kiteorg ucap terima kasih kat penjaga masjid tu. Kiteorg kemudiannya singgah di restaurant MacDonald utk makan dulu. Lapar la pulak. Hihi. Kiteorg order Big Mac. Dah lama gile tak makan Big Mac. Slalu order Fillet-O-Fish je. Ye la. Tempat2 lain kat Europe ni mana ada MacDonald yg halal. So, kat Turkey ni, kiteorg bantai la makan semue makanan yg sebelum ni tak boleh dimakan. Hihih.

Makan Big Mac di MacDonald, Istanbul, Turkey
Makan Big Mac di MacDonald, Istanbul, Turkey

Bila senja menjelma, kiteorg berjalan ke taman yg terletak di antara Blue Mosque & Hagia Sofia. Sampai2 je kiteorg kat situ, azan mula berkumandang dari Blue Mosque. Kemudian, disusuli pulak dgn azan dari masjid2 lain di sekeliling kota Istanbul ni. Syahdu sungguh rasa di hati. Dah lama aku tak dengar kesyahduan bunyi azan yg berkumandang sedemikian rupa. Kat negara2 lain di Europe, azan hanya boleh didengari di dalam masjid sahaja. Tak boleh berkumandang di luar masjid. Nak menjaga ketenteraman penduduk awam la kononnye. Allahu Akbar!! Allahu Akbar!! Tenang sungguh hati ini apabila mendengar laungan azan yg saling tindih menindih itu. Terase spt berpijak di tanah air Malaysia.

Kalau korang nak tau, sewaktu awal pemerintahan Mustafa Kamal Attaturk sbg Presiden Republik Turkey dulu, lebih kurang pd thn 1920-an, laungan azan di seluruh Turkey ditukarkan ke bahasa Turkish. Laungan azan dalam bahasa Arab diharamkan sama sekali. Ianya berterusan sampai la ke thn 1950, apabila laungan azan ditukar kembali ke bahasa Arab. Terima kasih kpd para rebellions yg banyak berkorban utk memekarkan kembali Islam di bumi Turkey walaupun usaha mereka masih belum berjaya secara keseluruhannya. Wallahu 'Alam.

Selepas solat, aku & Jem bergambar di hadapan Blue Mosque. Kali ni kiteorg nak mengabadikan gambar malam pulak. Indah sungguh Blue Mosque di kala malam. Di hadapan Blue Mosque tu terdapat beberape org makcik menjual tudung. Lawa gile tudung2 yg dieorg jual tu. Aku & Jem borong banyak gile. Hihihi. Kemudiannye, aku & Jem singgah di sebuah kedai kebab utk makan malam sebelum kiteorg kembali ke hostel. Lepas makan, kiteorg pun kembali ke hostel utk berehat2. Byk lagi tempat di Istanbul yg belum dijelajahi.

Blue Mosque di Waktu Malam, Istanbul, Turkey
Blue Mosque di Waktu Malam, Istanbul, Turkey


Blue Mosque di Waktu Malam, Istanbul, Turkey
Blue Mosque di Waktu Malam, Istanbul, Turkey


Blue Mosque di Waktu Malam, Istanbul, Turkey
Blue Mosque di Waktu Malam, Istanbul, Turkey

Bersambung...

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP