WiNTeR iN SPaiN & PoRTuGaL (BHG VI)

>> Thursday, April 20, 2006



Kiteorg kemudiannye menuju ke Plaza Mayor iaitu antara square yg famous kat Madrid. Kat sini sering berlangsungnye pelbagai aktiviti spt bullfight, persembahan tarian flamenco, pertandingan ratu cantik & mcm2 lagi. Ianya siap dibina pd thn 1619. Di sekeliling square ni terdapat banyak kedai2. Kiteorg singgah kejap kat satu kedai utk makan waffle. Lepas makan, kiteorg terus ke Plaza de Toros de las Ventas, antara bullring yg tercantik di Spain. Ianya dibina pd thn 1929 bagi menggantikan bullring yg terletak di Puerta de Alcalá. Di bhg luar bullring ni, terdapat monument 2 org bullfighter (matador) yg masyhur di Spain iaitu Antonio Bienvenida & José Cubero. Kiteorg tak dpt menyaksikan bullfight sbb ianya hanya diadakan sewaktu summer saje. Huhuh. Agak kecewa jugak la sebenarnye.

Plaza Mayor, Madrid, Spain
Plaza Mayor, Madrid, Spain


Plaza Mayor, Madrid, Spain
Plaza Mayor, Madrid, Spain


Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain
Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain


Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain
Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain


Monument Antonio Bienvenida & José Cubero kat luar Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain
Monument Antonio Bienvenida & José Cubero kat luar Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain

Lepas bergambar kat bullring tersebut, kiteorg meneruskan perjalanan ke Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid. Untung2 dpt jumpe Beckham. Hahaha. Tapi malangnye kiteorg tak dpt nak masuk dlm sbb rasenye mcm dah ditutup. Hari pun dah nak malam. Kiteorg just bergambar kat luar jek. Kemudiannye, kiteorg ke Puerta de Sol utk bergambar kat situ pulak. Hostel kiteorg pun dekat2 je dgn situ. Puerta de Sol (Gateway of the Sun) adalah antara square yg paling happening kat Madrid. Terdapat banyak kedai kat square ni. Terdapat jugak statue King Carlos III kat tgh2 square ni. Square ni jugak dianggap sbg pusat kpd jalanraya di Madrid. Kedudukannye ialah "Kilometer 0".

Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain
Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain


Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain
Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain


Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain
Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain


Puerta de Sol, Madrid, Spain
Puerta de Sol, Madrid, Spain


Puerta de Sol, Madrid, Spain
Puerta de Sol, Madrid, Spain

Di square ni jugaklah terletaknye statue gangsa seekor beruang yg mencapai sebatang pokok strawberi. Ianya adalah symbol Madrid. Statue ni terdapat pd logo Madrid City. Pelbagai peristiwa bersejarah pernah berlaku di Puerta de Sol ni. Antaranya ialah pemberontakan menentang pencerobohan tentera Perancis pd 2 May 1808 & pembunuhan bekas Perdana Menteri Spain iaitu José Canalejas yg mati ditembak di sini pd thn 1912. Suasana di sini agak happening sewaktu kiteorg dtg. Pelbagai persiapan sedang dibuat utk sambutan tahun baru pd lusa mlm. Tak sempat la kiteorg nak tgk, sbb kiteorg akan bertolak ke Cordoba mlm esok. Hmm. Lepas makan kat McDonald, kiteorg pun balik ke hostel utk tidur.

Statue Beruang, Madrid, Spain
Statue Beruang, Madrid, Spain


Statue Beruang, Madrid, Spain
Statue Beruang, Madrid, Spain


Logo Madrid City
Logo Madrid City

Bersambung...

1 buah komen:

Anonymous Wednesday, March 16, 2011 at 12:46:00 AM GMT+8  

yang sejarah beruang tu bukan pokok strawbwrry la. tapi pokok modrono. sejenis pokok yg tumbuh di madrid shj.

aishah kl

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP