TSuNaMi... UJiaN aTau HuKuMaN???

>> Wednesday, January 12, 2005



Malapetaka tsunami yg menimpa selatan benua Asia dan sebahagian kecil drp benua Afrika telah benar2 menggemparkan satu dunia. Kejadian ini berlaku sehari lepas perayaan Krismas oleh penganut2 Kristian iaitu pd 26 December 2004. Hampir 150,000 nyawa terkorban dan ratusan ribu lagi kehilangan saudara-mara dan tempat berlindung. Bencana yang dikatakan paling teruk selepas 40 tahun ini adalah antara yg terhebat dan akan terus terpahat dalam sejarah kehidupan manusia. Negara2 yg ditimpa dek bencana ini adelah Indonesia, Sri Lanka, India, Myanmar, Bangladesh, Thailand dan jugak Malaysia. Indonesia terutamanya Banda Aceh menerima kesan yg paling teruk. 100,000 nyawa melayang.

Aku rase terkejut jugak le bile terdengar tentang kejadian ni buat pertama kali kat Sky News. Tapi time tu, aku ingat perkara ni takde le seserius mane. Ingatkan just bencana kecik je. Tapi due tige hari lepas tu, barulah aku menyedari ttg kehebatan bencana ni. Yg mengejutkan aku adelah tentang puluhan mangsa yg terkorban kat Pulau Pinang. Dah le rumah aku dekat2 je ngan sempadan Perak-Penang. So, aku terus call family aku utk bertanyakan situasi sebenar kat sana. Aku agak kaget bile mak aku beritau yg die terase gegaran yg agak kuat sewaktu kejadian tu. 3 minit lamenye. Pd mulenye die agak risau le. Ingatkan ade ape2 kerosakan kat rumah tu sbb secare kebetulannye rumah aku tgh di’renovate’ time tu. Terus mak aku lari keluar rumah. Rupe2nye, jiran2 lain pun turut same keluar rumah. Dieorg pun turut rase gegaran tu & takut nak stay dlm rumah. Takut ape2 jadi. Hmm. Tak sangke. Gempa bumi yg berpunca dari dasar laut Barat Laut pulau Sumatera tu boleh jugak dirasai sampai ke Malaysia. Bukan saje pantai barat semenanjung, tapi pantai timur spt Kelantan pun turut merasai gegaran yg same. Kuat betul gempa bumi dasar laut yg menyebabkan tsunami tu. Sampai ke benua Afrika (Somalia) pun turut menerime kesannye.

Teringatkan Banda Aceh, aku berasa amat sedih sbb ramai umat Islam terkorban kat situ. Ratusan ribu. Kanak2 yg jadi anak yatim pun turutlah ramai kan. Hmmm. Kadangkala aku terfikir la jugak. Malapetaka yg menimpa ni, adakah ianya sekadar ujian dari Allah SWT atau adakah ianya hukuman dari-Nya kerana kelalaian umat Islam menjalankan perintah-Nya dan jugak melanggar larangan-Nya. Kalau ikutkan sejarah, Banda Aceh ni dulu terkenal sbg tempat kuatnya Islam bertapak sehingga ianya dikenali sbg Serambi Mekah. Namun, aku ada terbaca satu artikel yg menyatakan bahawa sebahagian penduduknya masih lagi mengamalkan perbuatan syirik dgn mengadakan pesta memuja2 makam seorang wali Allah iaitu Teunku Syah yg dikatakan membawa masuk ajaran Islam ke bumi Aceh, walaupun pesta tu telah pun dilarang oleh sebahagian lagi penduduknya. Kat Penang pun, kejadian maksiat semakin berleluasa skarang ni. Mungkin kerana ni lah Allah SWT turunkan bala. Bala Allah SWT spt yg kita tahu tidak hanya tertumpu kepada mereka yg melanggar larangan-Nya, tetapi yg tidak bersalah pun akan turut merasainya kerana sikap tidak nasihat-menasihati antara satu sama lain. Namun, satu perkara yg membuatkan aku berasa insaf adalah keteguhan beberape masjid yg tidak mengalami kesan buruk akibat kejadian tsunami ni walaupun ribuan rumah di sekeliling masjid2 tersebut ranap sama sekali kerana disapu oleh gelombang air laut yg selaju 700 km sejam dan setinggi 10 meter. Salah satu drp masjid2 tu adalah Masjid Baiturrahman di Banda Aceh yg berusia 710 tahun. Subhanallah. Hanya Allah SWT yg tahu bagaimana masjid2 tu masih tetap utuh. Namun hakikatnya, bukan sahaja masjid2 yg terselamat. Kuil2 Hindu, patung2 Buddha dan salib di salah satu gereja jugak dikatekan terselamat. Ada pihak mengatekan keutuhan bangunan2 tersebut dan jugak salib tu adalah kerana structurenye yg dikatekan sangat kuat dan tidak mampu dirosakkan oleh sebarang bencana. Hmmm. Hanya Allah SWT saje yg tahu jawapannye. Allahu Akbar!!

Tsunami 2
Masjid Baiturrahman yg masih utuh dikelilingi oleh ribuan rumah yg telah ranap

Berikut adalah beberape perkara yg mungkin dapat dijadikan renungan buat diri kita:
a) Malawati, seorang muslimah dari Aceh yang berusia 23 tahun terselamat dari bencana tsunami setelah berpaut pada pokok nipah selama enam hari di lautan Hindi. Beliau ketika tsunami menyerang sedang berlari menuju ke masjid.
b) Rizal Shahputra, muslim dari Aceh yang berusia 20 tahun, terapung selama sembilan hari di tengah lautan Hindi berpaut pada pokok kelapa, tidak meninggalkan solat walau satu waktu pun sepanjang tempoh terapung di lautan. Beliau ketika tsunami menyerang, sedang membina masjid.
c) Dua orang kanak-kanak di Sri Lanka menjadi yatim piatu apabila ibu bapa menjadi mangsa korban tsunami. Kedua kanak-kanak ini berada di masjid ketika tsunami menyerang rumah mereka.
d) Masjid di Kampung Masjid Terapong, Tanjung Bungah, Pulau Pinang tidak mengalami kerosakan bahkan dikatakan lantai dan permaidaninya kering, walhal rumah di sekeliling dilanda ombak besar.
e) 26 Dec 1932 – Gempa bumi berlaku di China membunuh 70,000 nyawa. 26 Dec 1939 – Gempa bumi 7.9 Richter berlaku di Wilyah Erzincan, Turki membunuh 41,000 nyawa. 26 Dec 2003 – Gempa bumi 6.5 Richter berlaku di Wilayah Bam, Iran membunuh 45,000 nyawa. 26 Dec 1996 - Ribut Greg di Keningau, Sabah yg meragut beratus nyawa. 26 Dec 2004 – Gempa bumi dan tsunami yg meragut 150,000 nyawa di selatan benua Asia dan sebahagian kecil benua Afrika. Adakah persamaan tarikh kejadian2 ini hanya sekadar kebetulan sahaja??

1 buah komen:

Anonymous Wednesday, January 21, 2009 at 11:20:00 AM GMT+8  

bagi sya ini adalh satu bala yg turunkan....sebagai peringatan untuk kita semua umat islam

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP