WiNTeR iN FRaNCe & SWiTZeRLaND (BHG V)

>> Monday, September 12, 2005



Kiteorg sampai Paris pd waktu pagi dari Colmar. Sampai2 je Paris, kiteorg terus menuju ke bilik Sham. Penat weh. Tak larat nak gi mane2 dah. Time kiteorg sampai ke depan pintu masuk flat Sham, Syazwan dgn family die dah ade kat situ. Family die dah nak balik Msia dah. Syazwan stays. Kiteorg happy gile mase mak die kate yg die dah masakkan lunch utk kiteorg. Die tahu kiteorg penat & lapar. Heheh. Baiknye. Kiteorg tak gi mane2 hari ni. Satu hari kiteorg lepak rumah. Penat & nak qada tido yg tak cukup.

Keesokannye, bile dah taktau nak buat ape lagi, kiteorg plan la utk naik boat kat depan Eiffel Tower tu utk keliling kotaraya Paris ni. Takde le best sgt sebenarnye naik boat tu. Biase jek. Nyesal lak. Bazir duit aje. Then, kiteorg gi Mosquée de Paris iaitu Masjid Paris. Takde le besar sgt masjid die. Sederhana besar la. Kiteorg sembahyang Maghrib kat situ sebelum balik ke bilik Sham.

Mosquée de Paris, France
Mosquée de Paris, France


Di Dalam Mosquée de Paris, France
Di Dalam Mosquée de Paris, France

On 4th & 5th of January, kiteorg tak gi memane. Lepak rumah saje. Kalau keluar pun, kiteorg gi jalan2 kat tempat2 yg dekat je. Dah bosan pulak dgn Paris ni. Dah lame sgt kat sini. Heheheh. On 6th of January, kiteorg pegi bergambar kejap kat Place de la Bastille yg sgt terkenal tu. Tempat ni dulunye adelah penjara. Kerana tempat ni lah berlakunye French Revolution pd 14 July 1789 yg dianggap sebagai hari kemerdekaan bagi semua rakyat France. Kat tgh2 square Place de la Bastille, terdapat sebatang binaan gangsa yg diberi name Colonne de Juliette yg dibina utk menghormati mangsa kpd July Revolution 1830.

Place de la Bastille, Paris, France
Place de la Bastille, Paris, France

7 January 2004 adalah tarikh kiteorg balik semule ke Dublin. Actually, kelas kiteorg start on 5 January. So, kiteorg terpakse ponteng 3 hari la. Heheh. 7 January jugak adalah hari Winter Sale di Paris. Banyak gile barang2 murah kat Champs-Elysées tu. Awal2 pagi lagi kiteorg dah tunggu kat Champs-Elysées tu. Sebelum kedai2 kat situ bukak lagi. Takut ramai org. Nanti barang2 best habis pulak. Heheh. Bile kedai dah bukak, ape lagi. Sakan gile la shopping. Tapi takde la banyak sgt baju yg aku beli. Lepas habis shopping, aku balik bilik Sham dulu sbb nak buang air besar. Dah tak tahan dah. Kat bilik Sham ade Hafizuddin. Die tak shopping sbb takde duit. Sementara tunggu Sham, Jem, Farid & Reza balik, aku & Hafizuddin pack barang2 kiteorg dulu. Flight pukul 6.00 ptg. Skarang dah pukul 2.30 ptg. Tapi budak 4 org tu tak balik2 lagi. Risau pulak aku. Aku takut tertinggal flight je. Last2, aku & Hafizuddin decided utk pergi airport dulu. Kiteorg tinggalkan sehelai note utk dieorg. Tup2 bile kiteorg dah ade kat luar, terserempak pulak dgn dieorg. Terpakse le tunggu dieorg. Takkan nak gi berdua je kot kan? Hmm. Hati aku dah tak sedap dah ni sebenarnye. Lambat betul dieorg bersiap.

Lepas dieorg dah kluar, kiteorg pun terus ke tempat tunggu bus utk ke Beauvais Airport. Pukul 4.00 ptg baru kiteorg sampai tempat tu. Kiteorg punye le cari kat mane le bus ni. Tanye org, org pun taktau. Tup2, ternampak satu signboard yg tersorok kat celah2 pokok. ‘Bus Will Be Leaving To Beauvais Airport 3 Hours Before Departure’. Ya Allah!!! Kiteorg sepatutnye sampai tempat tu pukul 3.00 ptg tadi selewat2nye. Skarang dah pukul 4.00 ptg. Mmg sah la kene tinggal bus. Kiteorg panik gile time tu. Tibe2 Sham bagi cadangan utk naik teksi. Die kasi check utk driver teksi sbb kiteorg mmg takde cash time tu. Takde ATM Machine yg terdekat. Kiteorg naik 2 teksi. Setiap teksi utk 4 org. Aku, Jem, Reza & Farid share satu teksi. Hafizuddin pulak share teksi dgn 2 org minah salleh. Org Irish. Dieorg pun senasib dgn kiteorg. Kiteorg mmg dah lega dah time tu. Hopefully tak tertinggal flight la. Tapi malangnye, jalan pulak jam. Driver tu pulak dok melalut dlm bahasa French yg kiteorg sendiri tak paham. Lantak die le. Aku dah naik risau ni. Last2, jalan pun dah clear. Fuhh. Lega. Then, tgh driver kiteorg tu bawak teksi dgn bahagianye, tibe2 kene tahan polis pulak. Aku taktau ape polis2 tu nak sebenarnye. Nak kate driver tu pecut, takde la sgt. Biase je. Lame jugak la driver tu ambik mase discuss dgn polis2 tu. Geram btul. Isk2.

Bersambung...

1 buah komen:

Blogger Tuesday, July 18, 2017 at 11:42:00 AM GMT+8  

QUANTUM BINARY SIGNALS

Get professional trading signals sent to your mobile phone every day.

Follow our signals today & profit up to 270% daily.

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP