SeLaMaT MeNYaMBuT RaMaDHaN aL-MuBaRaK

>> Friday, September 05, 2008



Assalamualaikum. First of all, aku nak mintak maaf kpd pengunjung2 blog yg meninggalkan message2 di SHOUTBOX & jugak di entri2 kerana lambat membalas. Aku baru je balik dari Iceland. Saje2 je take a few days off utk keluar dari Ireland, nak rehatkan minda. InsyaAllah aku akan ceritakan experiences aku di bumi Iceland yg penuh dengan misteri, keajaiban & keindahan ciptaan Allah yg jarang dijumpai di tempat2 lain di muka bumi. Tapi, bukanlah dalam masa terdekat kerana aku masih ada hal penting yg perlu diselesaikan. Iceland is indeed one of the best countries I've visited so far. Tak menyesal aku menjejakkan aku di sana walaupun harga2 barang di sana super mahal.

Aku harap aku masih tidak terlambat utk mengucapkan Selamat Menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak kepada semua pengunjung2 yg beragama Islam. Diharapkan bulan Ramadhan kali ini akan dapat kita penuhi dgn ibadat2 kpd yg Maha Esa & semoga kita semua mendapat keredhaan daripada-Nya. Sambutan bulan Ramadhan di Dublin tahun ini tidak jauh bezanya dengan tahun2 sebelum ini. Bagi mereka yg tinggal berdekatan dgn Dublin Mosque, juadah buka puasa sudah tentunya nasi minyak berlaukkan ayam tandoori yg dihidangkan secara percuma. InsyaAllah, bulan Ramadhan tahun ini akan menjadi bulan Ramadhan terakhir bagi aku di bumi Dublin, Ireland.

p/s: Di bawah ini, aku turut selitkan beberapa keping gambar yg aku ambil sewaktu berada di bumi ICELAND. Sila klik utk besarkan gambar.



Kedudukan Iceland dalam peta Europe


Viking Ship Sculpture, Reykjavik, Iceland


Lake Tjörnin, Reykjavik, Iceland


Feeding the seagulls at Lake Tjörnin, Reykjavik, Iceland


A Waterfall in Iceland


Natural Hot Springs at Geysir, Iceland


The Erupting Hot Spring at Geysir, Iceland


Þingvellir National Park, Iceland


Beautiful landscape, Iceland


In the middle of nowhere in Iceland


The amazing Snæfellsjökull Mountain in Iceland (a dead Volcano which is the setting place of Jules Verne's Journey To The Center Of The Earth Novel)


Near the Snæfellsjökull Mountain in Iceland


Beautiful cliffs along the Atlantic Ocean's coast in Iceland


Beautiful cliffs along the Atlantic Ocean's coast in Iceland


With Icelandic Horses


Amazing view near the Snæfellsjökull Mountain in Iceland, Subhanallah


Atlantic Ocean's coast in Iceland


An amazing landscape near Reykjavik, Iceland


At Blue Lagoon (a geothermal spa) near Reykjavik, Iceland


At Blue Lagoon (a geothermal spa) near Reykjavik, Iceland

61 buah komen:

azmie Friday, September 5, 2008 at 5:31:00 AM GMT+8  

nih pun mencemar duli lg nih..hahaha..dam dah blik dr ieland rupanya...best tak ?
any suggestion?

nazliah suriati Friday, September 5, 2008 at 3:52:00 PM GMT+8  

masyaAllah..bestnya.jeles btl tgk...iceland cantik sgt..

thani_abdulaziz Friday, September 5, 2008 at 5:15:00 PM GMT+8  

haih... ni yang buat aku makan hati nih... geothermal spa tu mcm best jek.. nk kene pegi nih... cis cis dan cis... hhahahahhaa.....

Hazia Saturday, September 6, 2008 at 2:04:00 PM GMT+8  

Selamat berpuasa.
Wow! Iceland is breathtakingly beautiful, frankly, it wasn't on my countries-to-visit list, hehe...

I've started a new blog: http://haziasreflections.blogspot.com/

zany Sunday, September 7, 2008 at 12:05:00 AM GMT+8  

masyaAllah......cantiknya alam ni.
Bertuah dik, dapat ke sana makan angin.
Salam Ramadan dari akak & family

PINATBATE Sunday, September 7, 2008 at 10:10:00 PM GMT+8  

Subhanallah...cantiknya ciptaan Allah! Selamat menjalani ibadah Ramadan..

Muhafis Monday, September 8, 2008 at 9:50:00 PM GMT+8  

kao sgt beruntung bro..
betapa indah nye ice land.. tempat mcm2 nie enko dpt pegi.. best nyer.. ak suke pic yg hot spring tue.. Subhanallah..

p/s.. u are been tagged by me.. bleh tlg jawap x my few question..
tgk kat bhg nie
http://muhafis-on9.blogspot.com/2008/09/nuaeman-tag-ak-lah.html
tq sje nak mengeratkan silaturrahim

silversarina Tuesday, September 9, 2008 at 9:36:00 AM GMT+8  

salam ramadan buat jhaz .

wowwwww......... Iceland, bestnya bapat pergi , cantiknya !!

Take care !!

Anonymous Thursday, September 11, 2008 at 9:16:00 AM GMT+8  

akum jaz..nk tnye la..ko g iceland naik airlines mane?bole x cite budget ko kt sane..n bpe sume total tok transport,accom,etc...sgt menarik penjelajahan ko nie...

JHaZKiTaRo Saturday, September 13, 2008 at 6:45:00 AM GMT+8  

To azmie:
iceland best gile.. pegi, jgn tak pegi..

To nazliah suriati:
yup.. iceland mmg cantik sgt2..

To thani_abdulaziz:
hehe.. makan hati, jgn tak makan.. hehehe.. :P

To Hazia:
selamat berpuasa too.. yup.. iceland is breathtakingly beautiful.. actually, it was also not in my countries-to-visit list.. saje2 je nak jejakkan kaki kat sane.. tapi bile dah sampai sane, no words can describe the beauty of the island.. :)

To zany:
Alhamdulillah.. :) salam ramadhan too..

To PINATBATE:
Subhanallah.. Selamat berpuasa too..

To Muhafis:
Alhamdulillah.. dont worry bro.. kalau ada rezeki, satu hari nanti ko pun akan sampai sana..

To samdaddycool:
mmg syok sgt2.. hhihihih

To silversarina:
salam ramadhan to u too, makcik ina.. yup.. Iceland mmg cantik sgt2.. tak menyesal pegi.. take care too..

To miss zaza:
salam ramadhan too.. :)

To Anonymous:
aku gi sane naik Icelandair.. ermm.. pasal budget etc aku akan cerite later sbb skarang ni aku agak busy dgn studies.. tapi if u really wanna know, i can chat/email u personally..

Tie Saturday, September 13, 2008 at 10:13:00 AM GMT+8  

Amboi...sejuk mata memandang..bersih lak tu..ingat ada penguin kat situ..ia laa..nama pun iceland... dapat juga ilmu baru , yek..Thanks alot..

Fazrul Shahril Saturday, September 13, 2008 at 11:24:00 AM GMT+8  

Salam Bro,

Very nice blog, can i put a link to your blog?

Thank you,

Regards,

luna Saturday, September 13, 2008 at 11:26:00 AM GMT+8  

salam ramadhan..

so camner berpuasa di dublin? cukop kerr tak nih? he3...

btw,best ek dpt menimba ilmu di tmpt org ni..

semoga u selamat di sana n selamat pulang ke mlaysia, pehtu jadik dokter kat sini lak...he3...tp xtaulah kalo u still duk sana jer after graduate..jadik dokter kat saner lak...

ngeh ngeh ngeh...

ebob Saturday, September 13, 2008 at 11:31:00 AM GMT+8  

salam...

seronoknyerrrrr g bljr sambil mkn anginnnnnnnn...lalalalaaaaaa..

can I add u in my blog list?

Jes Saturday, September 13, 2008 at 1:35:00 PM GMT+8  

jhaz,
just disovered ur cyber house..tanteknye Iceland..akak tingin nak terbang ke sana........Posa, ok ka? sure perut bergendang kuat coz sejuk yek...Jhaz, thanx for bloghopping....Radaman Kareem, dek..

muhafis Saturday, September 13, 2008 at 3:43:00 PM GMT+8  

dude.. letak la akuwh kat ur fren list.. =)

JHaZKiTaRo Saturday, September 13, 2008 at 6:18:00 PM GMT+8  

To Tie:
cantik2.. btul.. penguin mmg takde.. penguin hanya terdapat kat kutub/hemisfera selatan je.. :) same2.. thanx for reading my blog..

To Fazrul Shahril:
wsalam.. thanx for the compliment.. yup.. sure2.. no prob.. i'll be more than happy.

To luna:
salam ramadhan too.. so far, puasa kat dublin semuenye ok n cukup.. hehe.. thanx for the wish.. insyaAllah i'll be going back to msia for good after graduation.. :)

To ebob:
wsalam.. yup.. mmg seronok.. heheh.. sila2.. no prob.. by the way, u n luna ni org yg same or kembar?? muka lebih kurang same je.. hihih

To Jes:
thanx for dropping by.. yup.. iceland mmg cantik sgt.. insyaAllah kalau ada rezeki, nanti akak akan sampai kat sane jugak.. posa semue ok.. perut takde laa bergendang sgt.. hihi.. sama2.. salam ramadhan too.. :)

To cikscarlet:
yup.. mmg cantik.. :)

To muhafis:
dont worry bro.. nanti i'll add u..

add_asyraf Saturday, September 13, 2008 at 9:19:00 PM GMT+8  

salam ramadhan...cantiknye semua tempat...rase macam kat sane jer bile tgk pic tue semua...huhu...

zeti Sunday, September 14, 2008 at 6:20:00 AM GMT+8  

masya allah, cntiknye tmpt ni.. bila la zt nk smpai sini ek? huhuhu..

:)

Y u Z z 9071 Sunday, September 14, 2008 at 7:38:00 AM GMT+8  

Chakk!

Salam...kite da singgah pun...best la blogs ni...tuan punya blogs pun hensemmm....

Bestnya view waterfall tu.....untungggg awk dpt pegi sana..;)

[danial][ma] Sunday, September 14, 2008 at 9:11:00 AM GMT+8  

hej! jhaz...great and happening blog! wow! interesting songs selection...dozo yoroshiku (salam persahabatan)...;-)

Sa-Yu-Ri Sunday, September 14, 2008 at 11:53:00 AM GMT+8  

salam there...thanks for droppin by my blog :) all the pictures u took tere are so gorgeous. btw, ur uni 1st lang is eng isit?

anyway, salam ramadhan to u... :)

momilo Sunday, September 14, 2008 at 1:20:00 PM GMT+8  

Salam dan selamat berpuasa! Semoga berjaya didalam segala lapangan. :)

whitelighter Sunday, September 14, 2008 at 2:46:00 PM GMT+8  

Jhaz

Waduhh jelesnya.. berjalan je ek.. I have linked your blog to mine.

Sham

Uncle Sunday, September 14, 2008 at 6:30:00 PM GMT+8  

Hi.
Beautiful pictures. Are you still in Dublin?

Uncle

JHaZKiTaRo Monday, September 15, 2008 at 12:02:00 AM GMT+8  

To add_asyraf:
salam ramadhan too.. thanx for the compliment.. hehe.. :)

To zeti:
yup.. mmg cantik.. insyaAllah kalau ada rezeki nanti zeti akan sampai jugak iceland..

To Y u Z z 9071:
Chakk!!
wsalam.. thanx for the compliments.. heheh..

To [danial][ma]:
hey.. thanx for the compliments.. salam persahabatan too.. :)

To Sa-Yu-Ri:
wsalam.. sama2.. thanx for the compliment.. :) yup.. english.. nape?? salam ramadhan too

To momilo:
wsalam.. selamat berpuasa too.. thanx for the wish.. :)

To whitelighter:
Thanx for linking my page!!

To Uncle:
thanx for the compliment.. yup.. still in Dublin..

Hidney Monday, September 15, 2008 at 6:28:00 AM GMT+8  

great pictures... tak pernah terfikir pun ada orang kita kat tanah dublin. i'll be there some day

Zoulkieflie Monday, September 15, 2008 at 7:38:00 AM GMT+8  

salam..hi,
masih tak terlambat nak ucapkan selamat berpuasa kepada abg sebagai teman baru zoul..
wow,tempat yang menarik..bila lah agaknya zoul dapat pijak kaki ke sana ek..

farouq Monday, September 15, 2008 at 8:46:00 AM GMT+8  

helo bro' thanks for your invitiation...a really nice blog to read..

ASLIsmail Monday, September 15, 2008 at 11:21:00 AM GMT+8  

Salam Jhaz ...

Tq krna sudi menjengah blog aku yg tak sebrapa tu..

Best baca ur blog , banyak benda baru yg boleh tahu ..

Jhaz ada add kat Dublin , sapa tau nak send u smething...

Selamat Menjalankan Ibadah Puasa

Shopaholic Mama Monday, September 15, 2008 at 1:36:00 PM GMT+8  

Hi there soon-to-be-Doc

Its pretty cold there in Dublin right? And the scenery is beautiful in the pics!

Nughol Tuesday, September 16, 2008 at 8:53:00 AM GMT+8  

bestnyer.. cantiknyer...salam ramadhan..

Catz Tuesday, September 16, 2008 at 10:22:00 AM GMT+8  

hi...
terima kasih sudi singgah ke blog saya.
wow...cantiknya photo

drzeze Tuesday, September 16, 2008 at 12:52:00 PM GMT+8  

salam to Mr hensem soon-to-be Dr.
Thanks sudi singgah kat bloq mama.Nice bloq and cantek-canteknya gambar...take care

Sue Tuesday, September 16, 2008 at 4:45:00 PM GMT+8  

salam. seronoknye dok ngra org kan? cantik gambar2 kat iceland ni. i link ur blog to mine la ek..senang nk tgk lagi..

ASR Tuesday, September 16, 2008 at 8:24:00 PM GMT+8  

Aku buat kunjungan balas.Lepas ni aku datang lagi.

Selamat berposa...
:)

Catz Wednesday, September 17, 2008 at 1:31:00 PM GMT+8  

jhazkitaro,

saya dah link blog u ke blog catz.

catz

nono Thursday, September 18, 2008 at 12:31:00 AM GMT+8  

cantek gambar2 kat iceland tu :)

jap, nape aku sebutir pasir..? mind to answer me?

JHaZKiTaRo Friday, September 19, 2008 at 4:50:00 AM GMT+8  

To Hidney:
thanx for the compliment.. FYI, kat dublin ni ada >1000 Msian.. hehe.. dtg laa sini bile2 free..

To Zoulkieflie:
wsalam.. hi.. selamat berpuasa too.. insyaAllah kalau ada rezeki u akan sampai jugak.. :)

To farouq:
sama2.. thanx for the compliment.. :) singgah2 laa lagi..

To ASLIsmail:
wsalam.. sama2.. thanx for the compliment.. singgah2 laa lagi sini.. selamat berpuasa too.. :)

To Shopaholic Mama:
Hi.. yup.. pretty cold.. the photos were not taken in dublin.. they were taken in iceland.. :)

To Nughol:
thanx.. salam ramadhan too.. :)

To Catz:
hi.. sama2.. thanx.. :)

To drzeze:
wsalam.. sama2.. thanx.. :) take care too..

To juns:
wsalam.. selamat berpuasa..

To Sue:
wsalam.. Alhamdulillah.. thanx for the compliment.. sila2kan link my blog.. no prob.. :)

To ASR:
thanx for visiting.. datang2 lagi.. selamat berposa too..

TO Catz:
thanx2.. :)

To nono:
thanx for the compliment.. kenape aku sebutir pasir?? heh.. panjang ceritenye.. :)

To MULAN:
subhanallah.. iceland mmg cantik.. kalau ada rezeki, gi la ziarah pulau tu.. :)

jo ayee Saturday, September 20, 2008 at 5:40:00 AM GMT+8  

salam Jhaz..bestkan jalan2...jelesnyer..agaknya ballinasloe tak samapai lagi kot yer...hehehe..selamat berpuasa & selamat hari raya...raya kat mana this yr?BTW..sure ramai peminat majalah remaja.:)

a k i r a Saturday, September 20, 2008 at 7:44:00 AM GMT+8  

salam ziarah
bestnye Ireland...ni yang masuk dalam list ni. Kalau ada rezeki pergi ke Ireland, boleh la minta pointers dr Bro Jhazkitaro ye

'Aqilah
http://nuraqil.iluvislam.com/

sofi al-muqri' Saturday, September 20, 2008 at 2:30:00 PM GMT+8  

wah, jauh benar saudara merantau..
mg dpt manfaat berkelana di bumi Ilahi ni..

isnya allah.. mudah-mudaha..

TyRoX SaN Saturday, September 20, 2008 at 2:58:00 PM GMT+8  

salam saudara.....


blog saudara sangat menarik!!!!...

membaca blog saudara membuatkan saya seakan akan dalam pengembaraan


good job...

mintak izin nak linkkan blog ini ke blog saya...


Salam dari Alberta, Canada

farah aminuddin Saturday, September 20, 2008 at 8:25:00 PM GMT+8  

Subhanallah.. cantiknya tempat2 tu.. teringin jugk nk pegi ireland, iceland.. =)
dh byk menjelajah ye... bestnya...

kadclow Sunday, September 21, 2008 at 12:32:00 AM GMT+8  

wah.. cantiknyer hot springs tuh!!!
Blue Lagoon tuh nampak, 'bersih'. Hahaha.
It's a lake, right?

Mr. and Mrs. Mokhsin Sunday, September 21, 2008 at 9:09:00 PM GMT+8  

terima kasih sebab sudi singgah di blog saya, cantik2 sungguh pemandangan2 tu yer..bila la bulih saya sampai agaknyer,apa2 pon semoga saudara akan tamat belajar dgn jayanyer, insyaAllah....selamat menyambut Aidilfitri dan menjalani ibadat puasa di perantauan.

zino Sunday, September 21, 2008 at 11:02:00 PM GMT+8  

cantik cantik...dapat juga tengok gambar2 tu.. nak ke sana memang macam tak ada harapan la hehe

uShop Monday, September 22, 2008 at 7:04:00 AM GMT+8  

wah wah!!
subhanallah..
cantik gile!!
huh nk kene g ni. bile la agaknye..

Ibnurashidi Monday, September 22, 2008 at 1:02:00 PM GMT+8  

salam..cantik ya tempat2nya..salam ukhuwah dari egypt..

enta guna kamera jenis apa ya?terang betul gmbrnya..

JHaZKiTaRo Tuesday, September 23, 2008 at 4:41:00 AM GMT+8  

To jo ayee:
wsalam.. dah pernah sampai dah ballinasloe.. tapi singgah kejap je laa.. selamat berpuasa n selamat hari raya too.. raya kat dublin je.. :)

To a k i r a:
thanx for dropping by.. boleh2.. :)

To nur nabil:
wsalam.. subhanallah.. mmg lawa.. :)

To sofi al-muqri':
alhamdulillah.. insyaAllah..

To TyRoX SaN:
wsalam.. thanx for the compliments.. sila2.. i'll be honoured.. :)

To farah aminuddin:
subhanallah.. Alhamdulillah.. :)

To kadclow:
yup.. mmg cantik.. hahah.. mmg la nampak bersih.. tapi Allah je la yg tau apa isi kandungannye.. yup.. its a kind of lake..

To Mr. and Mrs. Mokhsin:
sama2.. insyaAllah u akan sampai sane jugak satu hari nanti.. thanx for the wish.. selamat berpuasa n selamat hari raya too

To zino:
yup.. mmg cantik.. :) aisey.. jgn cakap camtu.. rezeki Allah bukan kite yg tentukan..

To uShop:
subhanallah.. mmg cantik.. :) ada rezeki sampai jugak nanti..

To Ibnurashidi:
wsalam.. subhanallah.. mmg cantik.. thanx for coming by bro.. saya guna camera Sony DSC90.. :)

To ejay cassidy:
raya kat dublin je thn ni.. :)

To duOne_sTarz:
thanx.. :)

To anakRamalan:
helo.. Happy Ramadhan and Eid Mubarak too!!

Faisal Admar Friday, October 10, 2008 at 12:20:00 AM GMT+8  

this is nice indeed. boleh kasi peace of mind lah! teringin sgt nak gi.

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP