BoSNia & HeRZeGoViNa

>> Saturday, July 19, 2008



Assalamualaikum... Hmmm. Sebelum ni, aku ade cakap yg aku nak berehat kejap dlm dunia blogging... Well, that's true & I don't intend to start blogging again, not just yet.. This is just what we call a 'selingan'. InsyaAllah, as I had promised, I'll start blogging again this November..

OK la.. aku sebenarnye just nak share sikit pengalaman travel aku kat salah sebuah negara rantau Balkan yg baru saje aku kunjungi lebih kurang 2 bulan yg lalu. Negara tersebut tak lain tak bukan, negara yg diberi nama Bosnia & Herzegovina. It is one of the countries in Europe that I fell in love with bcoz of its people, nature & architecture.

Maybe ramai antara kita beranggapan bahawa negara Bosnia & Herzegovina ni tidak selamat utk dikunjungi kerana kesan sejarah peperangannya. Hmm. Aku tak nafikan, aku pun berperasaan mcm tu jugak dulu. Bosnia & Herzegovina selalunye dijadikan one of the last places that we would go. Tapi, selepas aku menjejakkan kaki aku di sana, aku mulai berasa yg anggapan kita semue selama ni salah sama sekali. Sepanjang aku berada di negara tersebut (bersendirian), aku tidak menghadapi sebarang masalah pun. Malah, org2nye sangatlah ramah & baik hati. Siap ada yg boleh berbahasa Melayu/Indonesia lagi. Hebat tak??

Penduduk negara ni yg berjumlah 4.5 juta org, terdiri drp 3 kaum etnik yg utama. Majoritinya adalah kaum etnik Bosniak, yg beragama Islam (48%). Yg selebihnya adalah kaum etnik Serb yg mengamalkan ajaran Kristian Orthodox (37%) & kaum etnik Croat yg mengamalkan ajaran Kristian Katholik (15%). Ianya menjadikan negara ini sbg satu2nya negara di Europe yg majoriti penduduknya beragama Islam. Islam telah berjaya berkembang di bumi Bosnia & Herzegovina ni setelah ianya berada di bawah Empayar Turki Uthmaniyah mulai tahun 1463 hinggalah ke tahun 1878. Kemudian, pd tahun 1878, ianya jatuh ke tangan Empayar Austria-Hungary & terus berada di bawah pemerintahan empayar tersebut hingga ke tahun 1918 apabila Empayar Austria-Hungary mengalami kekalahan dlm Perang Dunia I. Selepas Perang Dunia I, Bosnia & Herzegovina berada di bawah naungan Kingdom of Yugoslavia yg kemudiannya menukarkan corak pemerintahan kpd Republik Sosialis selepas Perang Dunia II iaitu mulai tahun 1945 hinggalah ke tahun 1992. Bosnia & Herzegovina akhirnya mencapai kemerdekaan drp Republik Yugoslavia pd thn 1992.

Islam pada mulanya amat kukuh di bumi Bosnia & Herzegovina ini. Namun, lama-kelamaan, ianya semakin pudar di bumi ini terutamanya selepas ianya berada di bawah naungan Republik Yugoslavia (1945-1992) yg berfahaman Sosialis di mana umat Islam tidak dibenarkan mengamalkan ajaran Islam. Walau bagaimanapun, setelah peperangan yg berlaku sekitar tahun 1992-1995, umat Islam di negara ni semakin sedar akan kesilapan dieorg. Islam kembali disanjung. Dan kini, apa yg aku dapat lihat di bandar Sarajevo & Mostar, wanita2 yg bertudung agak ramai berbanding mereka yg tidak bertudung. Masjid2 pun sentiasa dipenuhi setiap waktu solat, tak kira lelaki mahupun perempuan. Sejuk hati aku tengok. Begitulah hakikatnya keadaan di bumi Bosnia & Herzegovina sekarang ni. Mungkin selama ni kita (termasuk aku) beranggapan yg dieorg ni sudah semakin sesat. Hakikatnya, anggapan kita teramatlah salah. Islam sememangnya semakin mekar di bumi Bosnia & Herzegovina.

Bercakap tentang alam semulajadi di negara ni pulak, aku sememangnya agak tergamam apabila melihat keindahan alam ciptaan Allah di bumi Bosnia & Herzegovina ni. Yg paling menarik perhatian aku adalah melihat sungai yg diberi nama Neretva yg mengalir melalui bandar Mostar. Airnya berwarna hijau & jernih. Subhanallah. Belum pernah aku melihat sungai yg berwarna sebegitu sepanjang aku hidup kat dunia ni.

Bandar Sarajevo & Mostar dipenuhi dgn bangunan2 yg berunsurkan senibina Islam. Masjid2 terpacak di sana sini. Senibina masjid2nya sama spt masjid2 di Turki. Sarajevo seolah2 spt mini Istanbul. Cantik sangat. Di Mostar, terdapat sebuah jambatan unik & bersejarah yg dibina merentasi Sungai Neretva yg diberi nama 'Stari Most' atau dalam Bahasa Melayunya, 'Jambatan Lama'. Jambatan ini sebenarnya siap dibina semula pd tahun 2004 setelah jambatan asal dirobohkan oleh tentera Croat pd thn 1993 sewaktu Perang Bosnia. Jambatan baru ini dibina semula menyerupai senibina jambatan asal yg telah dibina pd thn 1566 sewaktu zaman pemerintahan Sultan Empayar Turki Uthmaniyah yg bernama Sultan Suleyman al-Qanuni. Jambatan ini & kawasan sekitarnya kini tersenarai dalam salah satu UNESCO World Heritage Sites. Utk mengetahui maklumat yg lebih lanjut ttg sejarah Bosnia & Herzegovina & sejarah Stari Most di Mostar, sila view video2 di bhg bawah entri ini.

Oleh itu, aku highly recommend korang semue utk berkunjung ke bumi Bosnia & Herzegovina. Tak ramai org kita menjejakkan kaki ke sana kerana rasa paranoid dgn keadaan di sana. So, aku sarankan korang supaya buang perasaan tersebut. Aku guarantee, korang akan dilayan dgn baik oleh org2 sana. Dieorg sangat sukakan org2 Malaysia & mengalu2kan kedatangan kita semue. Dieorg kan saudara kita jugak. :)

p/s 1: Kat bhg bawah entri ni, aku selitkan jugak video clip & lirik lagu 'Lejla' nyanyian music band dari Bosnia & Herzegovina, Hari Mata Hari. Lagu ni pernah mewakili negara Bosnia & Herzegovina dalam Pertandingan Eurovision Song Contest 2006 di Athens, Greece & memenangi tempat ke-3 dalam pertandingan tersebut. It was one of the most popular songs in Mainland Europe back then.

p/s 2: InsyaAllah, in November, I'll be back with more stories of my EuroTrip



Kedudukan Bosnia & Herzegovina dalam peta Europe


Peta Bosnia & Herzegovina


Stari Most (Old Bridge) pd waktu malam, Mostar


Stari Most (Old Bridge) pd waktu malam, Mostar


Karadzozbegova Mosque, Mostar


Perkuburan para syahidin Perang Bosnia bersebelahan Karadzozbegova Mosque, Mostar


Dalam Karadzozbegova Mosque, Mostar


Koski Mehmet Pasa Mosque, Mostar


Dalam Koski Mehmet Pasa Mosque, Mostar


Pemandangan Mostar dari atas menara Koski Mehmet Pasa Mosque


Pemandangan Mostar dari atas menara Koski Mehmet Pasa Mosque


Sungai Neretva yg berwarna hijau & jernih, Mostar


Sungai Neretva yg berwarna hijau & jernih, Mostar


Kawasan sekeliling Stari Most (Old Bridge), Mostar


Stari Most (Old Bridge), Mostar


Stari Most (Old Bridge), Mostar


Stari Most (Old Bridge), Mostar


Sungai Neretva yg berwarna hijau & jernih, Mostar


Sungai Neretva yg berwarna hijau & jernih, Mostar


Sungai Neretva yg berwarna hijau & jernih, Mostar


Stari Most (Old Bridge), Mostar


Stari Most (Old Bridge), Mostar


Sebuah lorong di Mostar


Bersama pemilik hostel & anak2nya, Mostar


Pigeon Square, Sarajevo


Pigeon Square, Sarajevo


Pigeon Square, Sarajevo


Emperor Mosque, Sarajevo


Latin Bridge, Sarajevo


Lokasi pembunuhan Archduke Franz Ferdinand yg menjadi sbb bermulanya Perang Dunia I, Sarajevo


Wanita2 bertudung, Sarajevo


Wanita2 bertudung, Sarajevo


Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Beberapa minit sebelum solat Zohor di Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Beberapa minit sebelum solat Zohor di Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Beberapa minit sebelum solat Zohor di Gazi-Husrevbey Mosque, Sarajevo


Dalam Gazi-Husrevbey Mosque selepas solat Zohor, Sarajevo


Ali Pasa Mosque, Sarajevo


Sungai Miljacka, Sarajevo


Academy of Fine Arts, Sarajevo


Pigeon Square pd waktu malam, Sarajevo


Pigeon Square pd waktu malam, Sarajevo


The Defense of Bosnia


Stari Most in Mostar (Part 1)


Stari Most in Mostar (Part 2)


Video Clip lagu Lejla, nyanyian Hari Mata Hari (official)


Video clip lagu Lejla, nyanyian Hari Mata Hari (live performance during Eurovision Song Contest 2006 in Athens, Greece)

LEJLA by HARI MATA HARI (3rd Place Eurovision Song Contest 2006)

Niz polje vjetar miriše (I can smell the wind down the meadow)
I bol me prati kao sjena (And pain follows me like a shadow)
Da l’ negdje za mnom uzdišeš? (Are you still somewhere longing for me?)
Gdje si od mene sakrivena? (Where are you hidden from me?)

U kosu stavi ruzmarin (Put rosemary in your hair)
I jedan cvijet kraj šadrvana (And a flower by the old fountain)
Lejla, zar bi mogla ti drugog voljeti? (Layla, how could you love another?)

Ako te sutra zaprose (If tomorrow they ask for your hand)
Znaj tamo neću biti ja (You should know I won't be there)
Lako se tuge oproste (Sorrows are easily forgiven)
Al’ samo ljubav nikada (But only love never is)

Zar bi mogla ti drugog voljeti? (How could you love another?)

Golube, moj golube (Dove, my dove)
Nosi joj suze mjesto pjesme (Carry the tears to her instead of the song)
Ja odlazim k’o da sam kriv (I’m leaving as if I was guilty)
Što voljeh onu koju ne smijem (For loving the one I’m not allowed)

Golube, moj golube (Dove, my dove)
Nosi joj suze mjesto pjesme (Carry the tears to her instead of the song)
Odlazim k’o da sam kriv (I’m leaving as if I was guilty)
Što voljeh tebe koju ne smijem (For loving the one I’m not allowed)

Što voljeh tebe (For loving you)
Lejla (Layla)


Lagu: Željko Joksimović
Lirik: Fahrudin Pecikoza & Dejan Ivanović

67 buah komen:

Tie Sunday, July 20, 2008 at 5:55:00 AM GMT+8  

Alhamdulillah.. bertuahnya dapat merasai pengalaman sebegini.. akak tumpang suka..terima kasih kerana sudi lawat blog akak yg tak seberapa tu.. Harap selalu buat entry baru..

~nareemwahkz you~ Sunday, July 20, 2008 at 6:26:00 AM GMT+8  

hello back to u!
i love all ur pictures :)

katak_78 Sunday, July 20, 2008 at 7:16:00 AM GMT+8  
This comment has been removed by the author.
katak_78 Sunday, July 20, 2008 at 7:19:00 AM GMT+8  

hey..doktor..thanks for dropping by..I like to read bout your travelling...want to put ur link to mine...see ya!!

Z3MMs Sunday, July 20, 2008 at 8:00:00 AM GMT+8  

Wow dude... tak sangka Bosnia looks sangat cambest for travelling.. Tak pernah terfikir pun nak pergi travel ke sana tapi your pics buat rasa cam nak pegi pulak! Cool!

desilza Sunday, July 20, 2008 at 9:04:00 AM GMT+8  

hi! salam balas dari desilza. Thanx kerana sudi melawat my blog. Wah.. seronoknya dapat jalan2.. bila agaknya kita pun dapat jalan2 macam tu

zino Sunday, July 20, 2008 at 9:31:00 AM GMT+8  

salam kenal.. kunjungan balas..

seronok tengok gambar gambar tu terutama islam masih di praktikan di sana.. semuga islam terus berkembang dan di amalkan..

nurazzah8 Sunday, July 20, 2008 at 9:43:00 AM GMT+8  

salam, terimakasih kerana sudi berkunjung ke blog saya.
cantik sungguh pemandangan di B&H.
Rasa macam nak berkunjung ke sana sekarang juga...

van der shraaf Sunday, July 20, 2008 at 10:38:00 AM GMT+8  

salam...thanx 4 visiting my blog...
selamat berkenalan....

aramis2177 Sunday, July 20, 2008 at 11:19:00 AM GMT+8  

Hi U future Doc,
salam perkenalan gak...tq for visiting my blog....
what a great pictures u have there....sangat cantekkkk.....syoknyeee dapat jenjalan tmpat2 git yer!by the way..saya nk linkkan blog awak from blog saya yer!cya..

umiyumi Sunday, July 20, 2008 at 7:17:00 PM GMT+8  

hi.. salam perkenalan.
tq for visiting my blog. boleh tak sy link ke yr blog? sgt menarik.. tq :)

Mimi Amilia Sunday, July 20, 2008 at 8:52:00 PM GMT+8  

salam,
Wah, dah sampai Bosnia!best..best
saya pun ada plan nak pergi sana.Suppose tahun ni.Tapi di atas sebab2 tertentu terpaksa ditunda. Bagus gak dah tau ada org yg dah ke bosnia ni.Leh tanya2 nanti..

zany Sunday, July 20, 2008 at 9:29:00 PM GMT+8  

salam kembali, bagus blog ni, banyak gambar cantik & info menarik, lagu pun unik. Bertuah dik, muda2 dah jauh berjalan. Keep update and good luck on your studies, akak dulu pun nak jadi doketot tapi kantoi, ha, ha.....lastly jadi org letrik.

arsaili Sunday, July 20, 2008 at 9:58:00 PM GMT+8  

salam bro..subhanaAllah dah sampai ke sana...yea memang cantik, pernah melihat documentary pasal negara ni sedikit masa dahulu...memang cantik..thanks singgah ke my blog

The Nordic Convert Sunday, July 20, 2008 at 10:12:00 PM GMT+8  

jeles jeles. bilalah kita boleh sampai ke sana... jeles betul....

JHaZKiTaRo Sunday, July 20, 2008 at 11:07:00 PM GMT+8  

To tie:
thanx for the compliment, akak.. your blog is not that bad laa.. i like it.. insyaAllah, i'll start writing back in november.. harap bersabar ye.. hihi

To nareemwahkz:
thanx very much!! do come again next time for more pics.. :)

To katak_78:
u're most welcome.. thanx for the compliment.. sila2 la add my link.. i'll do the same.. :)

To Z3MMs:
Yup.. Mmg best.. I really fell in love with the country.. Kalau ade rezeki, gi laa jejakkan kaki ke sane.. U won't regret it, i promise!!

To desilza:
hi! u're most welcome.. thanx for the compliment.. insyaAllah, u'll have the chance to do the same.. :)

Ti zino:
salam kenal too.. thanx for dropping by n thanx for the compliment. Yup Islam is still indeed practised in Bosnia. I was actually quite amazed by it..

To nurazzah8:
salam.. u're most welcome.. yup.. bosnia mmg cantik.. subhanallah.. there's no words that can describe the beauty.. hehe.. insyaAllah, u'll have the chance to go there.. :)

To van der shraaf:
salam.. u're most welcome.. slamat berkenalan too.. do come again next time..

JHaZKiTaRo Sunday, July 20, 2008 at 11:17:00 PM GMT+8  

To aramis2177:
Hi. salam perkenalan.. u're welcome.. thanx for the compliment.. bosnia mmg cantik.. sila2 laa add my link.. i'll definitely do the same..

To umiyumi:
hi.. salam perkenalan too.. u're welcome.. sila2 laa add my blog.. i'll do the same.. :)

To Mimi Amilia:
salam.. Alhamdulillah.. Bosnia is actually one of the countries that I really2 wanna go.. oo.. u ade plan nak gi sane?? i'll be glad to help.. feel free to ask anything.. :)

To zany: thanx for the compliment.. lagu2 ni mmg sedap didengar.. pernah menang Eurovision Song Contests.. thanx for the wish.. doa2kan laa saya ye.. :)

To arsaili:
salam.. Alhamdulillah dah sampai.. one of the countries that i really2 wanna go.. mmg cantik negara ni.. u're welcome.. do come visit again.. :)

To The Nordic Convert:
hhehehe.. insyaAllah satu hari nanti, u'll have the chance..

asma Monday, July 21, 2008 at 12:37:00 AM GMT+8  

salam..wah bosnia?xpernah terpk selawa nih.wow2.speechless...then mmg ketare islam ktsitu dari turkey..bley tgk menara2 masjid sume same mcm kt turkey..then care pompuan pkai tudung pon mcm ppuan2 turkey...wuuuu rindu kt turkey plak...

ROFI Monday, July 21, 2008 at 9:51:00 AM GMT+8  

Thanks for visiting my blog. Good pics and story. Will take some time to finish viewing all beautiful pics.

Thanks!

BalQis Monday, July 21, 2008 at 10:03:00 AM GMT+8  

Salam! Wah... bestnyer dah berjalan merata... teruja betul tgk gambar2 tu semua.... tiba2 jadi bersemangat nak ikut jejak langkah saudara melawat tempat2 tu semua...

Dah habis blajar ker? Wah, bestnyer!! All d best, ya!

Saya nak link kan blog saudara bleh yer!!

wassalam.

RK Monday, July 21, 2008 at 11:20:00 AM GMT+8  

ya allah muda2 lg dah jd seasoned traveller best nye... n as they say jauh berjalan luas pandangan ;)

thx for dropping by. and coincidentally akak pernah consider naming my blog 'just a pebble on the beach' :) take care.

dya Monday, July 21, 2008 at 12:28:00 PM GMT+8  

hai.. thanks utk salam ziarah.. memang syok tgk gambar2 n entri ni..
lots of information..
pergunungan alps daa pergi?? sana mesti lagi cantek viewnya kan?kn? semoga trus sukses..=j

Akak Monday, July 21, 2008 at 2:39:00 PM GMT+8  

Salam...

Subhanallah, indahnya persekitaran ciptaan Allah! Adik nie sungguh beruntung kerana dah mejejakkan kaki kebanayl negara luar..

Terima kasih sudi singgah keblog Akak..

hafiz238 Monday, July 21, 2008 at 6:18:00 PM GMT+8  

thanks for visiting my blog.

This post has enlightened me about Bosnia.

Dulu ingat negara ni masih lagi mengalami kesan daripada peperangan yang berlaku di abad yang lepas. berdasarkan gambar tu, nampaknya Bosnia sudah pulih :)

JHaZKiTaRo Monday, July 21, 2008 at 8:09:00 PM GMT+8  

To asma:
wsalam.. hehe.. same laa.. saya dulu pun tak pernah terpikir yg ia selawa ni.. yup.. mmg ketara byk pengaruh ottoman turkish.. heheh..

To ROFI:
u're welcome.. thanx for the compliment!! take your time.. tak lari mana gambar2 tu.. hihihi

To BalQis:
wsalam.. hehe.. jauh perjalanan, luas pengetahuan.. kalau ade rezeki, u'll have the chance too.. insyaAllah.. tinggal beberapa bulan je lagi nak habis blaja.. insyaAllah.. sila2 laa kalau nak link kan my blog.. i'll do the same..

To RK:
heheh.. bak kata org, jauh perjalanan, luas pengetahuan.. u're welcome.. thanx for dropping by here too.. ooo.. ye ke?? we have the same taste of words laa kalau mcm tu, but only in different languages.. hehehe.. :P

To dya:
hai.. u're welcome.. thanx for the compliment.. gunung alps dah pegi.. yup.. i was quite amazing jugak laa.. thanx for the wish..

To duOne_sTarz:
thanx for the compliment..

To Akak:
wsalam.. yup.. Allah is the Greatest.. thanx for the compliment.. :) same2.. datang laa sini lagi..

To hafiz238:
u're welcome.. yup.. i actually was enlightened to after i've been there.. sebelum ni ingatkan negara ni masih lagi terkebelakang n buruk.. but my expectations were all totally wrong.. kalau ade mase, gi laa melawat negara tu.. :) u won't regret it..

ghoose Monday, July 21, 2008 at 10:55:00 PM GMT+8  

salam bruder,

may Allah shower u with Love wherever u r... :)

shuhada Tuesday, July 22, 2008 at 3:23:00 AM GMT+8  

salam balas dr blog tembombom.=P

lawa betul pemandangan kat bosnia. tak pernah pulak terpikir nak pergi sana. hehehe..

ronda area dekat-dekat uk dulu..pastu baru pergi jauh sikit..UK pun tak habis jalan lagi...heheh

NBB Tuesday, July 22, 2008 at 11:43:00 AM GMT+8  

karadzozbegova...amboi panjang betul nama sampai tergeliat lidah nak sebut.

err...air sungai tu...boleh mandi manda tak?

cikMilah Tuesday, July 22, 2008 at 12:24:00 PM GMT+8  

Salam, akak baca semua catatan perjalanan dan amati gambar yng lepas2 dan akak rasa,negara paling cantik! Bosnia Herzegivina!

Zareda Tuesday, July 22, 2008 at 6:30:00 PM GMT+8  

akan selalu singgah nanti.. suka tengok gambar gambar tu..

hamstermenulis Wednesday, July 23, 2008 at 12:18:00 AM GMT+8  

salam. terima kasih atas ziarah blog. uih, mmg traveller abis nmpknya nih. bosnia pun dah sampai. superb2.

@cu SaYaNg Wednesday, July 23, 2008 at 8:41:00 AM GMT+8  

tq awk sudi melawat web kita..salam perkenalan dr saya ;)
cantik nye bosnia...

NBK466 Wednesday, July 23, 2008 at 3:49:00 PM GMT+8  

Ish..baru nak blog hopping as membalas kunjungan... dia dah hopping ke negara2 lain ler pulaks.. Anyhow thanks for dropping by, insyallah den lawat sini lagi as dpt tgk keindahan negara2 orang.

i.N.a Wednesday, July 23, 2008 at 4:33:00 PM GMT+8  

salam...
hurm..very nice place bOsnia..
but its give me a lot of sadness when see the pics..;(
huhu...
anyway..
salam from Selayang!

Wolven Rashida Wednesday, July 23, 2008 at 4:45:00 PM GMT+8  

Thank you papar gambar gambar Bosnia kat blog. Tak dapat pergi sana, dapat tengok gambar pun Alhamdulillah..

~tinie~ Wednesday, July 23, 2008 at 5:46:00 PM GMT+8  

alhamdulilah3x...
tis is the first word yg trkuar ...tis place memang cantik drp semua sudut, alangkah brtuahnya saudara dpt menjejak kaki di bandar trsebut, dan betapa Allah itu maha adil dan maha kaya krn selps melalui keperitan hidup sebelum ini bosia bangkit menjd sebuah negara yg begitu indah sekali berbanding dgn negara lain w/pun ia tidaklah semewah atau penuh dgn pembangunan tp rasanya cukuplah sekadar kebahagian, ketenteraman, kebebasan dan keberakatan drp NYA...thanks 4 the drop at my blog ...hope to hear from u soon ...salam, take care. semoga ALLAH senantiasa memberkati dgn apa yg kita lakukan...AMINNNNNN.

chinta Wednesday, July 23, 2008 at 6:40:00 PM GMT+8  

cantik sgt la bosnia nie...nie akak dah 3x komen kalau tak masuk mmg nak kena blogger nihhhhhh

JHaZKiTaRo Wednesday, July 23, 2008 at 10:11:00 PM GMT+8  

To ghoose:
salam.. thanx for the wishes.. :)

To shuhada:
thanx for visiting.. yup.. mmg lawa sgt.. hehe.. saye pun tak pernah terpikir nak gi sane, but tiba2 teringin nak tgk keadaan kat sane.. heheh.. UK saje pun dah byk tempat best.. nanti kalau ade mase n rezeki, singgah2 laa negara2 lain pulak ye..

To NBB:
heheh.. agak tergeliat lidah jugak laa nak menyebutnya.. air sungai tu boleh je kalau nak mandi, but kene tahan sejuk laa.. :P

To cikMilah:
wsalam.. oo ye?? terima kasih sbb sudi baca catatan2 n tgk gambar2 saye yg tak seberapa tu.. yup.. bosnia herzegovina is one of the best countries i've ever been too indeed..

sila2.. u're more than welcomed.. thanx for the compliment..

To hamstermenulis:
wsalam.. same2.. hehe.. Alhamdulillah..

To @cu SaYaNg:
same2.. salam perkenalan too.. yup.. mmg cantik..

To NBK466:
hehehe.. same2.. sila2 la datang lagi ye.. :)

To i.N.a:
wsalam.. yup.. nice place indeed.. sadness?? kenape??

To Wolven Rashida:
same2.. hehe.. Alhamdulillah.. singgah2 laa sini lagi.

To ~tinie~:
Alhamdulillah.. mmg cantik negara ni.. negara ni dah aman makmur dah sekarang lepas 3-4 thn perang.. it's been almost 15 thn dah after perang.. u're welcome.. take care too.. Aminn..

To chinta:
mmg cantik sgt.. heheheh.. masuk2.. thanx for the comment n thanx for dropping by.. :)

MULAN Thursday, July 24, 2008 at 2:43:00 PM GMT+8  

masyaAllah.. cantik nya... thanx for sharing..

diamond baby Thursday, July 24, 2008 at 4:33:00 PM GMT+8  

wow, sungai tu jernihnya macam air laut. if only our rivers are like that :(

great pictures!

Daffodil Thursday, July 24, 2008 at 6:22:00 PM GMT+8  

salam dr muda.. terima kasih ziarah ke blog simple saya.. wah menarik dan gambar cantik di blog dr yek.. salam persahabatan..

Rd Friday, July 25, 2008 at 10:31:00 AM GMT+8  

salam :)

sungguh cantik gmbr2 tu semua.

lepas ni sure ramai will consider Bosnia as the next holiday destination.

apa kata kalau adik free2 cerita la catatan perjalanan.. like travelling naik apa, hotel, food and all the tips to travel to bosnia.

i am very sure it would be a great help to many people..

thanks doc :)

JHaZKiTaRo Friday, July 25, 2008 at 7:53:00 PM GMT+8  

To MULAN:
Cantik kan bosnia.. :)

To diamond baby:
yup.. mmg jernih.. itu la.. if only our rivers are like that.. hmmm

To Daffodil:
salam.. erkk.. technically, not a doctor yet.. thanx for the compliment anyway. :) u're welcome.. thanx for the compliment.. salam persahabatan too.. :)

To rd:
salam.. yup.. bosnia mmg cantik sgt.. itu la.. harap2nye dgn promotion yg saye buat ni, akan lebih ramai org msian yg berkunjung ke bosnia.. insyaAllah, catatan perjalanan penuh is still in the progress.. tak siap lagi.. i hope it would be a great help.. :)

ND Saturday, July 26, 2008 at 1:21:00 PM GMT+8  

Hello there..salam kenal...thanks sbb masuk blog saya...bakal doktor nih eh..hehe..sgt best la tgk gambar2 your eurotrip..hope to go someday..

zany Saturday, July 26, 2008 at 6:20:00 PM GMT+8  

Bosnia adalah negara selepas perpecahan Yugoslavia? Kalau tak salah di sinilah tempat berlangsung Olimpik Musim Sejuk sebelum rakyatnya dibunuh early 90's dulu dalam perang antara Serb-Bosnia-Croatia. Bagaimana keselamatan pelancong di sana?

Miss Raidah mr.LKB Sunday, July 27, 2008 at 1:17:00 PM GMT+8  

salam..
hai,
saya ada baca pasal saudara jhaz kat majalah remaja...

papew pon gud luck,
;)

Yatie Sunday, July 27, 2008 at 8:23:00 PM GMT+8  

terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog tempohari .. salam ziarah kembali .. nampaknya tak sempat nak baca entry baru sbb dah nak bercuti la plak .. apa2 pun selamat bercuti dan memuhasabahkan diri ok.. have a nice day:)

Rebecca Ilham Tuesday, July 29, 2008 at 8:56:00 AM GMT+8  

Salam perkenalan dari Colorado.

Nak tanya, ke Bosnia perlu visa tak?

-Rebecca Ilham

JHaZKiTaRo Tuesday, July 29, 2008 at 12:38:00 PM GMT+8  

To ND:
hello.. salam kenal too.. u're welcome.. insyaAllah.. thanx for the compliment!! insyaAllah u'll have the chance.. :)

To zany:
Yup. Bosnia adalah negara selepas perpecahan Yugoslavia pd thn 1992. Yup. Winter Olympic 1984 was in Sarajevo.. Yup.. Perang Bosnia thn 1992-1995 mengorbankan ramai gile org Muslim Bosniak gara2 ethnic cleansing.. Skarang ni Alhamdulillah semuenye dah aman.. Takde kekacauan lagi.. Ramai tourists from America n Europe datang melawat Bosnia..

To Miss Raidah mr.LKB:
wsalam.. hai.. oo.. thanx for reading my biografi dlm majalah remaja.. saya sendiri belum tgk lagi artikel tu.. hihihi

To Yatie:
sama2.. salam ziarah kembali.. insyaAllah i'll be back in Nov with more stories of my Eurotrip.. have a nice day too.. :)

To Rebecca Ilham:
salam perkenalan too.. I've heard your name.. u're one of the active cerpen writers kan?? hihihi.. saye ikuti jugak perkembangan GKLN.. FYI, Msian citizens DON'T NEED visa to enter Bosnia & Herzegovina.. if u need more info, dont hesitate to ask k.. i'm more than happy to help..

To Princess Redbloodsnow:
cantik2.. :)

Rebecca Ilham Tuesday, July 29, 2008 at 12:56:00 PM GMT+8  

Salam Jhaz,

saya sebenarnya sekarang sedang berbelah bagi antara Andalusia dan Sarajevo. Accommodation costs, makan minum, transport kat Sarajevo tak mahal sangat kan? Anyway, dari US the flight ticket memang mahal, but I'm hoping to compensate that with the lower currency exchange and other costs. Kalau 2 minggu nak cover Sarajevo dan Mostar cukup tak?

Thanks a lot for your help, and thanks for supporting GKLN!

JHaZKiTaRo Tuesday, July 29, 2008 at 7:18:00 PM GMT+8  

To rebecca ilham:
wsalam.. hmmm.. mcm ni laa.. andalusia u boleh cover in only 1 week.. its enough.. then, the 2nd week u can cover portugal n northern spain (barcelona, madrid, toledo, valencia, basque area etc).. or u can take a ferry to morocco n spend a week there.. tapi yg lecehnye, u kene apply visa in order to enter morocco..

atau, if u want to go to bosnia, u can use the 2 weeks to cover the other countries in balkan peninsula as well (bosnia, croatia, hungary, romania, bulgaria, macedonia) plus istanbul.. kalau u nak spend the whole 2 weeks in bosnia saja, its a bit rugi laa coz u can cover sarajevo n mostar dlm masa 3-4 hari.. 3-4 hari dah cukup..

atau, another option, u can use that 2 weeks to cover the whole turkey..

so, there you go.. its up to u to make your decision.. hehehe.. i'm talking as a budget traveller laa.. if u nak tanye ape2 lagi, jgn segan2 ye..

Millie Wednesday, July 30, 2008 at 12:59:00 AM GMT+8  

herm. this Q might be a bit lame. hehe. kt situ pkai currency apa?

sorry if u hv answered this in your previous comments. mls nk bace byk sgt. hehe.

cantik. :)

JHaZKiTaRo Monday, August 4, 2008 at 10:06:00 AM GMT+8  

To millie:
bosnia pakai currency Marka. 1.00 Marka = RM2.50

miszrLina Monday, August 4, 2008 at 11:34:00 AM GMT+8  

hurm...
sejarah for my famly ;(
anyway,anyhOw...teringin nak jejak kan kaki kat sana 1 fine day...
insya'allah..

JHaZKiTaRo Friday, August 8, 2008 at 4:38:00 PM GMT+8  

To miszrlina:
sejarah your family? u asal dari sana ke?

beskalpancit Saturday, August 9, 2008 at 12:46:00 PM GMT+8  

seronoknye jejak kaki kt sini ek.. =)
so thx for visiting my blog
nice posting!

cikdinz Thursday, August 14, 2008 at 12:03:00 PM GMT+8  

hari tu aku tengok dokumentari pasal pembinaan semula jambatan mostar tu...
touching betul....

ijoy Sunday, August 17, 2008 at 8:27:00 PM GMT+8  

bosnia,mungkinkah kite akn bertemu kelak.insyaallah,tanamkan azam.kpd jhaz,pengalaman yg menggalak.

p/s:lagu hari mata hari ni best!

JHaZKiTaRo Wednesday, August 20, 2008 at 2:25:00 PM GMT+8  

To beskalpancit:
seronok jugak laa.. hihih.. sama2.. thanx for the compliment..

To cikdinz:
ooh ye?? waah.. tak sangka.. tv kat msia ade gak siar dokumentari ttg jambatan mostar ni.. anyway, jambatan ni mmg famous pun sebenarnye..

to ijoy:
insyaAllah, satu hari nanti ko pun akan sampai situ jugak.. bukan jauh mane pun czech ngan bosnia.. heheh.. thanx for the compliment.. yup.. lagu lejla ni mmg best gile.. ko mesti paham sikit2 kan?? bukan ade persamaan sikit2 ke bahasa bosnian ngan czech.. same language family (slavic language)

Ayatunnisa Sunday, September 14, 2008 at 4:57:00 PM GMT+8  

salam ziarah..subhannallah..menariknye bosnia..teringin nak ziarah ke sana kalu ade rezeki..insyaAllah

Faisal Admar Friday, October 10, 2008 at 12:25:00 AM GMT+8  

cutenye anak pemilik hostel tu. handsome dan cantik2 kan org sana!

Anonymous Friday, June 15, 2012 at 6:20:00 AM GMT+8  

[url=http://www.pozycjonowanie.v5top.pl/]pozycjonowanie[/url]

Anonymous Friday, May 24, 2013 at 1:29:00 AM GMT+8  

Wow, awesome blog layout! How long have you been
blogging for? you made blogging look easy. The overall look
of your website is fantastic, as well as the content!


My blog; click here

Anonymous Friday, May 24, 2013 at 1:30:00 AM GMT+8  

I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this web site is in
fact fastidious.

Visit my blog post - click here

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP