SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG X)

>> Monday, December 25, 2006



Keesokan paginye pd hari ke-3 di Rome, kiteorg bertiga berjalan menuju je Pantheon, the best preserved building of Ancient Rome, sbb binaannye masih lagi utuh, tak spt binaan2 zaman Rome yg lain. Binaan ini dibina pd tahun 120 M oleh Maharaja Rome pd waktu tersebut iaitu Hadrian, di atas tapak temple yg dibina oleh Marcus Agrippa pd thn 27 SM, menantu kpd Maharaja Rome, Augustus. Pembinaan Pantheon ditujukan khas kpd 'planetary gods'. Namun, pd thn 608 M, ianya dijadikan gereja Roman Katholik. Kubah yg terdapat pd Pantheon adalah antara pencapaian yg terpenting dlm senibina empayar Rome. Makam Raja2 Italy spt Vittorio Emanuele II & Umberto I ditempatkan di sini. Begitu jugak dgn makam pelukis yg terkenal, Raphael.

Pantheon, Rome, Italy
Pantheon, Rome, Italy


Dalam Pantheon, Rome, Italy
Dalam Pantheon, Rome, Italy


Dalam Pantheon, Rome, Italy
Dalam Pantheon, Rome, Italy


Kubah Dlm Pantheon, Rome, Italy
Kubah Dlm Pantheon, Rome, Italy

Seterusnye, kiteorg ke Castel Sant' Angelo yg dibina pd thn 135 M yg menempatkan makam Maharaja Rome, Hadrian. Ianya kemudian dijadikan kubu pertahanan. Ini adalah tempat terakhir yg kiteorg kunjungi. Bile dah puas bergambar, kiteorg kembali ke hostel utk berkemas. Azza akan pulang ke Dublin pd waktu ptg nanti. So, bile dah habis berkemas & berehat2, kiteorg berjalan menuju ke train station. Bile dah sampai kat depan train station, Azza pun terus naik bus ke Rome Ciampino Airport utk pulang semula ke Dublin dgn flight Ryanair. Tinggallah aku berdua dgn Jem. Huhuhu. Goodbye Azza!! Terime kasih atas pengalaman2 yg best sepanjang trip kite ni. Aku & Jem kemudiannye masuk ke dlm train station & lepak kat dlm McDonalds sementara menunggu train ke Brindisi pd waktu mlm nanti. Kiteorg akan naik overnight train ke Brindisi. Dari Brindisi, kiteorg akan naik ferry ke Greece.

Castel Sant' Angelo, Rome, Italy
Castel Sant' Angelo, Rome, Italy

Bersambung...

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP