SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG V)

>> Sunday, October 01, 2006



Lebih kurang pukul 6.00 pagi, kiteorg pun tiba di Florence. Kiteorg terus menuju ke hostel yg kiteorg dah book online. Tapi malangnye, kiteorg takleh nak check in lagi sbb waktu check in adalah pukul 11.00 pg. So, kena la tunggu. Huhuh. Tunggu punye tunggu, akhirnye dpt jugak check in. Lepas check in, mandi2 & bersiap2, kiteorg pun memulakan perjalanan mengelilingi bandar Florence, Italy.

Florence atau nama tempatannye Firenze terletak di tebing River Arno. Kota ini merupakan pusat kepada kebangkitan Renaissance & jugak kediaman Machiavelli, Michaelangelo & Medici. Ianya jugak adalah tempat kelahiran pelukis yg terkenal iaitu Leonardo da Vinci yg mashyhur dgn lukisan potret “Monalisa”, “The Last Supper” & pelbagai lagi. Sewaktu kurun ke-13, Florence adalah bandar yg sibuk dgn urusan perdagangan sutera & bulu kambing biri-biri. Pd kurun ke-15, ianya menjadi pusat kpd tercetusnye perkembangan seni, architecture, perniagaan & politik sehingga lahirnya revolusi yg diberi name Renaissance yg memisahkan agama dan kehidupan. Kota Florence ini amat kaya dgn seni, kebudayaan & sejarah. Selepas penyatuan Italy, Florence adalah ibu kota Italy yg pertama mulai thn 1865 hinggalah thn 1871 apabila Rome mengambil alih. Cuaca di sini agak panas drp Milan. Berpeluh2 kiteorg. Kiteorg travel around dgn berjalan kaki.

Machiavelli
Machiavelli

Tempat pertama yg kiteorg lalui ialah Galleria dell’ Accademia yg menempatkan hasil2 lukisan pelukis2 kurun ke-13 hingga kurun ke-16. Tarikan utama yg terdapat di dlm gallery ini ialah statue marmar yg diberi jolokan “The Most Famous Sculpture in the Western World”, iaitu statue David yg diukir oleh Michaelangelo sewaktu berusia 29 thn. Statue ni pada mulanya diletakkan kat Piazza della Signoria. Tapi disebabkan pelbagai peristiwa buruk yg berlaku yg mengancam kekukuhan statue ini, ianya pun dipindahkan ke dlm gallery ni pd thn 1873. Kiteorg tak masuk ke dlm gallery ni sbb kena beratur panjang gile. Mcm buang mase la pulak kan.

Depan Galleria dell’ Accademia, Florence, Italy
Depan Galleria dell’ Accademia, Florence, Italy


Statue David di dlm Galleria dell’ Accademia, Florence, Italy
Statue David di dlm Galleria dell’ Accademia, Florence, Italy

Lepas tu, kiteorg meneruskan perjalanan kiteorg ke Piazza del Duomo. Di sinilah terletaknye mercu tanda utama Florence iaitu Duomo atau dlm English bermaksud Cathedral. Nama rasminye ialah Cathedrale di Santa Maria del Fiore. Binaannye sgt mengagumkan. Bumbungnye berwarna oren & pernah memenangi pertandingan, sementara dinding luarnya adalah marmar yg berwarna merah, hijau & putih dgn corak2 yg sgt menarik. Pembinaannye bermula pd thn 1294 & siap sepenuhnye 150 thn kemudian. Mereka yg terlibat dlm pembinaan cathedral ini ialah Arnolfo di Cambio, Brunelleschi, Vasari, Zuccari, Donatello, Paolo Uccelo & Lorenzo Ghiberti. Battistero yg terletak btul2 bersebelahan dgn Duomo adalah bangunan tertua di Florence & dibina antara kurun ke-5 hingga kurun ke-11. Bangunan ini terkenal dgn pintu yg bersalut gangsa, yg diberi name “Gate of Paradise”.

Duomo, Florence, Italy
Duomo, Florence, Italy


Duomo, Florence, Italy
Duomo, Florence, Italy


Duomo, Florence, Italy
Duomo, Florence, Italy


Battistero, Florence, Italy
Battistero, Florence, Italy


Gate of Paradise di Battistero, Florence, Italy
Gate of Paradise di Battistero, Florence, Italy

Bersambung...

1 buah komen:

Blogger Monday, May 1, 2017 at 5:06:00 PM GMT+8  

FreedomPop is the #1 100% FREE mobile phone provider.

Voice, SMS & data plans always start at £0.00/month (100% FREE).

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP