SPRiNG iN THe LoW CouNTRieS (BHG IV)

>> Wednesday, October 12, 2005



Keesokannye, kiteorg naik tour bus utk ke Marken & Volendam iaitu kawasan countryside yg menjadi tarikan pelancong ke Amsterdam. Tak jauh sebenarnye dari Amsterdam city. Kat situ le kiteorg dpt bergambar dgn kincir2 angin, dpt pergi kilang kasut kayu & kilang cheese. Kiteorg siap bergambar dgn memakai org Dutch punye traditional costumes lagi. Bergambar kat dlm studio. Heheh. Kiteorg gak hampir2 tertinggal bus. Leka punye pasal. Tak pasal2 je kene marah dgn tourist guide bus tu. Malu jek. Huhhu. Lepas dah habis tour dgn bus, kiteorg jln2 keliling bandar Amsterdam. Bandar ni seriously sgt cantik sbb terdapat banyak canal. Bangunan2nye pun teramatlah unik bentuknye. Tak jumpe kat negara2 lain. Kat Amsterdam ni terdapat banyak muzium sebenarnye. Antaranya ialah Museum Amstelkring, Museum Het Rembrandthuis, Joods Historisch Museum, Amsterdam Historisch Museum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Rijksmuseum & even Sex Museum pun ade. Kiteorg takde la minat sgt nak masuk muzium2 tu. Tapi Hafizuddin sorang je yg beria2 nak masuk Sex Museum. Heheh. Segan la. Tapi die kate dlm tu mmg best. Banyak information kite boleh dpt. Hmm. Whatever la kan.

Kincir-Kincir Angin di Volendam, Netherlands
Kincir-Kincir Angin di Volendam, Netherlands


Kincir-Kincir Angin di Volendam, Netherlands
Kincir-Kincir Angin di Volendam, Netherlands


Di Hadapan Kilang Kasut Kayu, Volendam, Netherlands
Di Hadapan Kilang Kasut Kayu, Volendam, Netherlands


Dalam Kilang Kasut Kayu, Volendam, Netherlands
Dalam Kilang Kasut Kayu, Volendam, Netherlands


Dalam Kilang Kasut Kayu, Volendam, Netherlands
Dalam Kilang Kasut Kayu, Volendam, Netherlands


Dalam Kilang Cheese, Volendam, Netherlands
Dalam Kilang Cheese, Volendam, Netherlands


Kiteorg Mengenakan Dutch Traditional Costumes kat Volendam, Netherlands
Kiteorg Mengenakan Dutch Traditional Costumes kat Volendam, Netherlands


Marken, Netherlands
Marken, Netherlands


Sebuah Museum, Amsterdam, Netherlands
Sebuah Museum, Amsterdam, Netherlands


Amsterdam Historisch Museum, Amsterdam, Netherlands
Amsterdam Historisch Museum, Amsterdam, Netherlands


Stedelijk Museum, Amsterdam, Netherlands
Stedelijk Museum, Amsterdam, Netherlands


Van Gogh Museum, Amsterdam, Netherlands
Van Gogh Museum, Amsterdam, Netherlands


Sex Museum, Amsterdam, Netherlands
Sex Museum, Amsterdam, Netherlands

Dam Square adelah salah satu tempat tarikan pelancong kat Amsterdam ni di mane terdapatnye Koninklijk Paleis yg merupakan town hall bg Amsterdam yg masih lagi digunakan sbg tempat upacara rasmi diraja. Berdekatan dgn bangunan tu, terdapat Madame Tussaud's, iaitu Wax Museum yg terdapat jugak di London, Hollywood & beberape tempat lagi di dunia. Kiteorg jugak sempat lalu ke rumah Anne Frank. Namenye sgt terkenal kat sini. Die & keluarganye yg berketurunan Yahudi bersembunyi di sini utk mengelakkan ancaman Nazi semasa Perang Dunia Kedua. Die terkenal kerana diarinya yg ditulisnya sejak die berusia 13 tahun. Diarinya itu (The Annex) diterbitkan dlm pelbagai bahasa. Hmm. Mcm2 la manusia ni. Diari org pun nak dibace. Ntah ape2. Lepas tu, kiteorg singgah kejap kat Hard Rock Cafe utk beli souvenir. Aku just beli sehelai baju je. Tu pun dah 25 Euro dah. Mahal gile. Lepas penat keliling bandar Amsterdam dgn berjalan kaki, kiteorg pun balik ke hostel.

Koninklijk Paleis kat Dam Square, Amsterdam, Netherlands
Koninklijk Paleis kat Dam Square, Amsterdam, Netherlands


Madame Tussaud's kat Dam Square, Amsterdam, Netherlands
Madame Tussaud's kat Dam Square, Amsterdam, Netherlands


Kat Dam Square, Amsterdam, Netherlands
Kat Dam Square, Amsterdam, Netherlands


Rumah Anne Frank, Amsterdam, Netherlands
Rumah Anne Frank, Amsterdam, Netherlands


Hard Rock Cafe, Amsterdam, Netherlands
Hard Rock Cafe, Amsterdam, Netherlands

Keesokannye, kiteorg keliling bandar Amsterdam skali lagi sambil singgah kat kedai2 souvenir utk shopping. Antara tempat yg kiteorg pergi hari ni ialah Nederlands Scheep-Vaartmuseum di mane terdapatnye kapal yg kononnye adelah kapal yg digunakan oleh Kompeni Hindia Timur Belanda yg menjajah Indonesia dulu. Kemudiannye, kiteorg ke Nemo, iaitu Netherlands punye National Science Center. Kiteorg just bergambar dari luar je. Lepas tu, kiteorg pun teruskan perjalanan merayau2 kat bandar Amsterdam ni. Sempat jugak kiteorg singgah kat florist market yg menjual bunga2 & jugak souvenir2. Best gile. Tapi kiteorg takde la beli bunga pun. Buat ape. Kiteorg just beli souvenir2 jek. Lepas tu, kiteorg ronda2 Amsterdam lagi sampai la mlm. Bile dah penat, kiteorg balik hostel.

Nederlands Scheep-Vaartmuseum, Amsterdam, Netherlands
Nederlands Scheep-Vaartmuseum, Amsterdam, Netherlands


Kapal Kompeni Hindia Timur Belanda di Nederlands Scheep-Vaartmuseum, Amsterdam, Netherlands
Kapal Kompeni Hindia Timur Belanda di Nederlands Scheep-Vaartmuseum, Amsterdam, Netherlands


Nemo, Amsterdam, Netherlands
Nemo, Amsterdam, Netherlands


Florist Market, Amsterdam, Netherlands
Florist Market, Amsterdam, Netherlands


Kat Florist Market, Amsterdam, Netherlands
Kat Florist Market, Amsterdam, Netherlands


Amsterdam, Netherlands
Amsterdam, Netherlands


Sebuah Jambatan di Amsterdam, Netherlands
Sebuah Jambatan di Amsterdam, Netherlands

Bersambung...

2 buah komen:

Anonymous Monday, March 4, 2013 at 1:42:00 PM GMT+8  

buy valium online cheap valium thailand - valium drug info

Anonymous Thursday, March 21, 2013 at 10:30:00 AM GMT+8  

buy xanax xanax mayo clinic - drug interactions between valium xanax

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP