SaLaM AiDiLFiTRi 2004

>> Tuesday, November 23, 2004



Aku rase masih belum terlewat lagi utk aku ucapkan Selamat Hari Raya utk diri aku dan jugak utk korang semue walaupun dah lebih seminggu kite beraye. Raye kan sebulan. Betul tak? Heheheh. Jadi, kepade sape2 yang aku belum mintak maap tu, sudi2 lah maapkan segale kesalahan aku kat korang yek. Korang pun ape kurangnye. Banyak jugak buat salah kat aku, secare sedar ataupun tidak sedar. Tapi takpe. Aku dah maapkan dah semue. Chewah. Mulia sungguh hati aku. Hahhahaha.

Tahun ni adelah tahun ketiga aku beraye di perantauan. Yelah. Nak buat macammane. Dalam hidup ni tak semuenye kite boleh dapat. Kalau ikutkan hati, nak je aku book tiket balik ke Malaysia mase last week bulan Ramadhan hari tu. Tapi seperti semue dah sedia maklum, Ireland ni bukannye negare Islam. Mane ade cuti raye. So, nak taknak, kena la aku pergi lecture spt biase. Takkan nak ponteng lecture pulak kan. Exam final awal bulan December. Dah dekat dah tu. Tapi nasib baik le raye kat Ireland tahun ni jatuh hari Sabtu. So, mmg enjoy sakan le. Tak macam raye thn 2002 & 2003. Raya jatuh betul2 on weekdays. Tapi aku tak kire. Raye punye pasal, aku sanggup ponteng kelas. Hehehehe. Jgn contohi aku weh.

Spt kawan2 lain yg beraye di perantauan, hati sape yg tak sebak bile mendengar lagu2 raye. 'Dari Jauh Ku Pohon Maaf', 'Pulang Di Hari Raya', 'Satu Hari Di Hari Raya', 'Kepulangan Yang Dinanti' & 'Dendang Perantau' adalah antara lagu2 yg bisa menitiskan airmata para perantau spt aku. Huhuhuhhu. Tapi aku perlu tabah menghadapi semue tu. Aku masih ada lebih kurang 3 tahun lagi sebelum aku dapat beraye di Malaysia. InsyaAllah. Lonjakan hati aku utk beraye kat Malaysia terubat jugak le bile parents aku pos kuih raye & sepasang baju Melayu kaler kuning. At least dieorg tau jugak le yg anak dieorg ni kempunan tak dpt makan kuih raye kat Malysia kan. Huhuhhuh.

Aku tau, ramai antara budak2 Dublin tak expect yg hari raye akan jatuh pd hari Sabtu. Semue mcm yakin yg raye akan jatuh pd hari Ahad. Bukan main confident lagi. Tapi anak bulan dgn tibe2nye kelihatan di permukaan langit Ireland pada malam Sabtu tu. Jadi, dgn ini sahlah yg hari raya kat Ireland jatuh pd hari Sabtu. Kat Malaysia raye hari Ahad. Jadi kpd org2 kat Malaysia, Ireland raya dulu!!! Jgn le jeles eh. Heheheh. So, pd malam tu semue org kat Dublin ni kelam-kabut gile sbb tak buat ape2 preparation lagi utk raye. Even bebudak rumah aku pun turut kelam-kabut same. Plannye nak masak macam2. Rendang, kuah lodeh, kuah kacang, nasi himpit, sate dan pelbagai lagi juadah. Nasib baiklah kiteorg ade tukang masak yg sgt handal bernama Rizal. Dielah yg bertungkus lumus memasak dgn dibantu oleh budak2 rumah kiteorg yg lain. Alhamdulillah, dlm pukul 1 pg, semuenye siap kecuali sate sbb nak kene peram sehari semlm dulu. Esoknye baru boleh panggang.

Satu hari di hari raya
Satu Hari Di Hari Raya

Pagi rayenye kami semue sembahyang raye kat Malaysia Hall Dublin yg agak kecik tu. Tapi still boleh muat utk sembahyang raye. Aku berase pelik jugak la sbb thn ni mcm sikit pulak org yg sembahyang raye. Maybe ramai sembahyang kat Dublin Mosque kot sbb nak elakkan kesesakan Malaysia Hall. Bijak jugaklah tindakan dieorg tu. Lepas sembahyang, barulah terase meriahnye Malaysia Hall dgn para Dubliners yg mencecah angka 1,000 org. Time ni ler org2 yg aku langsung tak pernah nampak selame hampir 3 tahun aku tinggal kat Dublin ni tibe2 je ade. Hehehe. Ajaib. Juadah2 tersedie dihidangkan mmg sedap. Nasi himpit, kuah lodeh, kuah kacang, rendang ayam & macam2 lagilah. Lepas selesai makan, ramai2 berkumpul kat luar utk sessi bergambar. Ya Allah. Time ni ler semue org jakun giler macam tak pernah jumpe camera seumur hidup termasuk le diri aku sendiri. Heheh. Plip plap lampu flash camera. Naik pening kepale aku dibuatnye. Tapi takpe le. Bile lagi nak bergambar sakan kan. Terase cam model baju Melayu pulak kadang2 tu. Hikhikhik.

Aku dan housemates
Aku & Housemates

So, tu la serba sedikit cerite pasal hari raye aku kat Ireland utk tahun ketiga. Ade banyak lagi cerite sebenarnye. Nanti le, kalau rajin aku akan sambung k. Heheheh. So, last but not least, Selamat Hari Raya & maaf zahir batin. Jgn lupe puase enam. Banyak ganjaran pahala tu.

4 buah komen:

Shafiq Ayman Tuesday, November 23, 2004 at 10:23:00 PM GMT+8  

ko dah start posa enam belum?asyik open house je kat Dublin ni.weekend ni Abang Jamil.bila mau start maa???anyway, selamat hari raya!!!

JHaZKiTaRo Wednesday, November 24, 2004 at 2:33:00 AM GMT+8  

Hey Shafiq. Hari ni dah hari ke5 le aku puase 6. Esok last. Ko tu dah start ke??

Shafiq Ayman Wednesday, November 24, 2004 at 10:17:00 PM GMT+8  

cerita kat satu dunia ko puasa enam.riak siul.....heheheh

JHaZKiTaRo Thursday, November 25, 2004 at 1:11:00 AM GMT+8  

Hey. Tak riak aah. Dah ko yg tanye. Aku jawab je laa. Don't get me wrong k.

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP