SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG XXV)

>> Saturday, February 10, 2007



Setelah 5 jam perjalanan dgn bus dari Izmir, akhirnya kiteorg tiba di Canakkale pd waktu mlm. Sampai2 je kiteorg di station bus Canakkale, kiteorg terus beli tiket bus utk ke Bursa pd keesokan ptgnya. Lepas selesai beli tiket, kiteorg terus mencari hostel yg berdekatan dgn station bus tu. Pergh. Nasib baik kiteorg jumpe sebuah hostel berdekatan dgn area tu. Hostel tu murah & agak selesa jugak la. Lepas mandi, solat dan sebagainya, kiteorg pun terus tidur.

Bandar Canakkale ni takde ape2 sebenarnya. Tujuan kiteorg ke sini adalah utk ke runtuhan kota Troy yg terletak berdekatan dgn bandar ni. So, keesokan paginya after breakfast, kiteorg berjalan kaki ke sebuah jambatan yg terletak lebih kurang 30 minit perjalanan dari hostel kiteorg. Di bawah jambatan tu terdapat sebuah bus station kecil. Bus utk ke runtuhan kota Troy boleh diambil dari sini. Perjalanan bus tersebut ke kota Troy mengambil masa lebih kurang setengah jam je. Takde la lama sangat.

Sesampainya di Troy, kiteorg pun memulakan penjelajahan mengelilingi runtuhan kota ini. Troy atau dlm bahasa Turkish Truva adalah sebuah kota lagenda & tempat berlakunya ‘Trojan War’ antara penduduk Troy dgn org2 Greek dari Sparta, menurut epik Iliad yg ditulis oleh seorg penulis epik Greek yg terkenal iaitu Homer. So, kisah Trojan War ni sebenarnya hanyalah lagenda. Kesahihannya boleh diragui. Hihih. Trojan War ni dikatakan berlaku antara kurun ke-14 SM & kurun ke-12 SM. Setelah penduduk Troy kalah kpd org2 Greek, kebanyakan mereka berpindah ke Italy. Ada yg mengatakan bahawa org2 Troy inilah yg kemudiannya mengasaskan empayar Rome. Hmmm. Selain kisah Trojan War, lokasi kota Troy ini jugak sebenarnya boleh diragui kerana tak ada bukti kukuh yg menyatakan kota Troy terletak di sini. Tapi, who cares kan. Janji aku dah sampai kat sini. Hahaha. Kawasan ni kini dimasukkan dlm list UNESCO’s World Heritage. Hmmm. Bangga jugak la.

Kedudukan kota Troy & kota Sparta
Kedudukan kota Troy & kota Sparta

Aku rasa tak perlu la aku ceritakan ttg kisah lagenda kota Troy ni. Korang sure dah familiar dgn watak2 Achilles, Hector, Paris & Helen yg dilakonkan oleh Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom & Diane Kruger dlm film ‘Troy’ kan? Aku sure ramai antara korang dah pun tgk film yg best tu. So, tak perlulah aku ceritakan lagi tentangnya. Hehehe.

Film Troy
Film Troy

Kiteorg spend masa lebih kurang 2 jam di runtuhan kota ni. Takde ape2 yg best pun. Yg menarik pun hanyalah binaan kuda Troy yg diperbuat drp kayu. Tapi ni bukannye binaan asal. Ianya hanyalah replika saje. Aku rase korang semua pun dah familiar dgn kuda Troy ni kan? Hihihi. Selain drp kuda tu, takde ape2 lagi dah yg menarik di sini. Yg ada cuma batu2 kesan runtuhan kota ni je la. So, lepas puas berkelana di sini, kiteorg terus kejar bus utk kembali ke bus station Canakkale.

Di Pintu Masuk Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Di Pintu Masuk Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey


Trojan Horse Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Trojan Horse Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey


Trojan Horse Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Trojan Horse Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey


Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey


Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey


Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey


Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey
Di Runtuhan Kota Troy, Canakkale, Turkey

Bila dah sampai di bus station Canakkale, kiteorg berjalan ke sebuah restoran utk lunch. Kemudian, kiteorg kembali ke hostel kiteorg utk berkemas. Bile dah siap, kiteorg ke bus station utk menunggu bus. Bila bus dah sampai, kiteorg pun terus masuk ke dlm bus. Destinasi kiteorg yg seterusnya ialah Bursa. Perjalanan bus dari Canakkale ke Bursa mengambil masa lebih kurang 6 jam.

Bersambung...

0 buah komen:

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP