SuMMeR iN THe LaNDS oF THe aNCieNTS (BHG II)

>> Saturday, September 09, 2006



Sesampainye kiteorg kat Milan, kiteorg terus menuju ke hostel yg kiteorg dah book online. Tapi, yg hampehnye, bilik yg kiteorg book tu ada masalah sikit. So, tuan punye hostel terpakse tumpangkan kiteorg kat hostel lain. Dah la kena jalan sendiri. Tensen btul. Nasib baik la bilik kat hostel yg satu lagi ni boleh tahan jugak selesanya. Hmmm...

Lepas mandi, kiteorg terus keluar menjelajahi bandar Milan ni. Milan adalah bandar pertama di Italy yg kiteorg jejaki. Italy atau nama tempatannye Italia terletak di bhg tengah & selatan Europe. Ianya beriklim Mediterranean. Italy adalah negara Europe yg paling kaya dgn kesenian & sejarah tamadun manusia. Bermula dgn pengasasan Empayar Rome pd thn 509 SM, permulaan penganutan & penyebaran agama Kristian Katolik secara besar-besaran di Eropah pd thn 330 M apabila Maharaja Constantine memeluk Kristian & mengisytiharkan Kristian sbg agama rasmi Empayar Rom , hinggalah ke permulaan pergerakan Renaissance yg membawa fahaman sekular ke serata pelusuk Eropah pd abad ke-15 M. Pergerakan Renaissance ini dicetuskan oleh pelukis2 yg terkenal di Italy spt Donatello, Botticelli, Leonardo da Vinci, Raphael & Michaelangelo. Selain kaya dgn sejarah, Italy jugak amat terkenal dgn makanan2 tradisionalnye spt pizza, pasta, sphagetti & macam2 lagi. Org2 kat sini menggunakan bahasa Italy & tak ramai yg fasih berbahasa English. Susah sikit la. Huhhuh.

Milan atau nama tempatannya Milano adalah bandar kedua terbesar & terpenting di Italy selepas Rome. Ianya pernah menjadi pusat Empayar Rom mulai thn 286 M hingga thn 402 M. Milan kini adalah bandar yg menjadi tulang belakang ekonomi bg Italy & jugak antara pusat fashion yg termasyhur di dunia, setaraf dgn Paris, London & New York. Bandar ni takde mende sgt sebenarnye. Hanya sebuah kota metropolitan yg besar. Tak byk sgt tourist attractions. Cume, sape2 yg mempunyai hobi shopping, tempat ni boleh diibaratkan sbg shopping heaven. Tapi malangnye, I’m not one of them. So, kesimpulannye, Milan ni agak membosankan. Hehehe.

Kiteorg travel around dgn berjalan kaki & jugak menaiki Metro. Panas gile Milan. Suhu hampir mencecah 40 darjah celcius. Huhuhu. Tempat pertama yg kiteorg pergi ialah Milan Central train station, utk membeli tiket2 train utk semua perjalanan kiteorg di Italy. Lepas tu, kiteorg terus ke Piazza del Duomo di mane terletaknye Milan Cathedral yg dikatekan cathedral yg ke-4 terbesar di dunia. Ianya mula dibina pd thn 1386 & disiapkan sepenuhnye sewaktu pemerintahan Napoleon pd thn 1809. Cathedral ini memuatkan 3400 statues, 135 spires & 96 gargoyles. Bagi aku, bentuk luaran cathedral ni sgt cantik & unik. Tak pernah jumpe kat tempat lain. Tapi malangnye, construction yg sedang dijalankan mencacatkan rupa depan cathedral tu. Hmm. Silap timing la pulak. Heheh. Berhampiran dgn Milan Cathedral, terletak Galleria Vittoro Emanuele II, sebuah arked tertutup yg merupakan salah sebuah bangunan di Europe yg pertama yg menggunakan besi & kaca sbg material utama. Kat dlm bangunan ni terdapat byk kedai yg menjual pelbagai jenis barang. Selain itu, di Piazza del Duomo jugak terletak Palazzo Arcivescovile, Palazzo Reale & Pinacoteca Ambrosiana.

Piazza del Duomo, Milan, Italy
Piazza del Duomo, Milan, Italy


Piazza del Duomo, Milan, Italy
Piazza del Duomo, Milan, Italy


Milan Cathedral, Milan, Italy
Milan Cathedral, Milan, Italy


Milan Cathedral di Piazza del Duomo, Milan, Italy
Milan Cathedral, Milan, Italy


Dalam Milan Cathedral, Milan, Italy
Dalam Milan Cathedral, Milan, Italy


Dalam Milan Cathedral, Milan, Italy
Dalam Milan Cathedral, Milan, Italy


Galleria Vittoro Emanuele II di Piazza del Duomo, Milan, Italy
Galleria Vittoro Emanuele II di Piazza del Duomo, Milan, Italy


Dalam Galleria Vittoro Emanuele II, Milan, Italy
Dalam Galleria Vittoro Emanuele II, Milan, Italy

Kiteorg kemudiannye menuju ke area La Scala di mana terdapatnye byk attraction2 yg best. Antaranya ialah Castello Sforzesco. Castle ini dibina pd thn 1368. Pd mulanya, ianya adalah kubu kpd Visconti utk berlindung drp serangan Venice. Ia kemudiannye menjadi kediaman dynasty Sforza yg memerintah Renaissance di Milan. Leonardo da Vinci turut terlibat dlm pembinaan bangunan ini sewaktu Renaissance. Di dlm castle ni, terdapat beberape muzium. Salah satu hasil seni Michaelangelo terdapat di dlm salah satu muzium tersebut. Lepas tu, kiteorg berjalan ke Chiesa Di Santa Maria Della Grazie di mana terletaknya mural salah satu lukisan yg terpenting dlm tamadun Europe iaitu “The Last Supper” yg merupakan hasil seni Leonardo da Vinci. Ianya dikatakan dilukis antara thn 1495-1498. Kiteorg tak dpt nak tengok lukisan tu sbb kena book in advance. Hmm. Takpe laa. Tak berminat sgt pun sebenarnye nak tengok. Heheh.

Castello  Sforzesco, Milan, Italy
Castello Sforzesco, Milan, Italy


Castello Sforzesco, Milan, Italy
Castello Sforzesco, Milan, Italy


Chiesa Di Santa Maria Della Grazie, Milan, Italy
Chiesa Di Santa Maria Della Grazie, Milan, Italy


The Last Supper
The Last Supper

Tempat terakhir yg kiteorg pergi ialah Stadium Meazza San Siro yg merupakan stadium bg club bola sepak AC Milan & Inter Milan. Jauh gile stadium ni. Penat kiteorg berjalan. Kiteorg just bergambar kat luar je. Tak dpt nak masuk. Dah tutup kot waktu kiteorg sampai. Huhuhuh. Lepas bergambar, kiteorg kembali semula ke hostel utk berehat & solat. Pd waktu mlm, kiteorg keluar utk menikmati suasana Milan pd waktu mlm. Kiteorg ke Piazza del Duomo utk bergambar malam kat situ. Ya Allah. Byk gile nyamuk kat situ. Kiteorg tak sanggup nak stay lama2. Lepas puas bergambar, kiteorg cepat2 blah & kembali ke hostel.

Stadium Meazza San Siro, Milan, Italy
Stadium Meazza San Siro, Milan, Italy


Piazza del Duomo di Waktu Malam, Milan, Italy
Piazza del Duomo di Waktu Malam, Milan, Italy


Milan Cathedral di Waktu Malam, Milan, Italy
Milan Cathedral di Waktu Malam, Milan, Italy

Bersambung...

0 buah komen:

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP