WiNTeR 2005 (SPaiN & PoRTuGaL) (TRaVeLoGue LeNGKaP)

>> Sunday, June 04, 2006



Rombongan kali ini dianggotai oleh 4 org saje iaitu aku, Jem, Rizal & Hanif. Utk ke Barcelona dari Dublin, kiteorg terpaksa transit kat London Luton Airport. Flight kiteorg dari Dublin to London Luton adalah pd waktu tgh hari on 26 December 2005. Esoknye (27 December) adalah hari Winter Sale kat Dublin. So, mmg tak berkesempatan le kiteorg nak merambangkan mata tgk harga barang yg murah2. Huhuh. Kiteorg akan balik semula ke Dublin pd 6 January 2006. Sesampainye kiteorg kat London Luton Airport, kiteorg lepak2 kat situ sambil makan kat Burger King. Makan vegetarian punye burger. Mahal. Tapi boleh la tahan sedapnye. Nak isi perut je sebenarnye. Flight ke Girona Barcelona adelah pd pukul 7.00 mlm. Kiteorg sampai kat Girona Barcelona Airport pd pukul 10.00 mlm. 2 jam flight. Waktu tempatan Spain adalah +1 jam drp waktu tempatan UK & Ireland.

Makan Burger King Kat London Luton Airport, UK
Makan Burger King Kat London Luton Airport, UK

Sesampainye kiteorg kat Girona Barcelona Airport, kiteorg terus ambik bus utk ke Barcelona city. Perjalanan mengambil mase lebih drp 1 jam. Jauh jugak la sebenarnye Girona Airport dgn Barcelona city. Sampai2 je kat Barcelona city, kiteorg ambik metro utk ke hostel yg aku dah book online. Hostel tu terletak kat area La Rambla. Terkejut jugak la kiteorg sbb tuan punye hostel tu bukannye org tempatan Spain, tapi org Pakistan. Heheh. Lepas berehat2 & solat, kiteorg pun melelapkan mata kepenatan.

Keesokannye, kiteorg pun memulakan perjalanan mengelilingi bandar Barcelona, Spain. Spain atau nama tempatannya España adalah sebuah negara Europe yg terletak kat semenanjung Iberia yg merangkumi 2 negara iaitu Spain & Portugal. Semenanjung Iberia terkenal dgn cuacanye yg agak panas berbanding negara2 Europe yg lain. Spain yg terletak di antara Laut Mediterranean & Lautan Atlantik amat famous dgn tarian flamenco, bullfighting & iklimnye yg pelbagai iaitu dari gunung2 yg diselaputi snow hinggalah kpd kawasan2 yg kering & panas di bhg selatan. Penduduk Spain menggunakan bahasa Spanish sbg bahasa rasmi. Namun, terdapat jugak beberapa bahasa lain yg turut digunakan mengikut negeri & kawasan masing2. Contohnye spt di negeri Catalunya & kawasan Basque, penduduknye mempunyai bahasa sendiri. Kebanyakan org Spain tak brape fasih menggunekan English. So, kiteorg menghadapi banyak gile la masalah sewaktu nak membeli barang & bertanyekan direction. Kadang2 tu, kiteorg cakap Melayu jek dgn dieorg. Hahaha. Ade jugak la kiteorg menggunekan bahasa isyarat. Heh. Mcm org terencat la pulak kan.

Semenanjung Iberia Yang Merangkumi Spain & Portugal
Semenanjung Iberia Yang Merangkumi Spain & Portugal


Tarian Flamenco di Spain
Tarian Flamenco di Spain


Bullfighting di Spain
Bullfighting di Spain

Barcelona yg merupakan ibu negeri Catalunya adalah bandar kedua terbesar di Spain selepas Madrid. Org2 di negeri Catalunya mempunyai bahasa rasmi sendiri yg agak berbeza sedikit drp bahasa Spanish. Barcelona yg terletak di persisiran Laut Mediterranean adalah antara pelabuhan yg tersibuk di rantau Mediterranean. Bandar ni jugak merupakan bandar kelahiran pelukis2 terkenal spt Salvador Dali, Pablo Picasso & Joan Miró. Kejayaan Barcelona sewaktu menjadi tuan rumah Sukan Olympic pd tahun 1992 membuatkannye menjadi salah satu bandar yg termasyhur di dunia.

Sukan Olympic 1992 di Barcelona, Spain
Sukan Olympic 1992 di Barcelona, Spain


Upacara Penutup Sukan Olympic 1992 di Barcelona, Spain
Upacara Penutup Sukan Olympic 1992 di Barcelona, Spain

Kiteorg travel around Barcelona dgn menggunakan Metro. Kiteorg beli 2 days ticket. Sebelum menjelajah bandar Barcelona, kiteorg ke train station dulu utk beli tiket train utk semue perjalanan kiteorg iaitu dari Barcelona sampailah ke Seville. Nasib baik la tiket semue ade. Kalau tak, mmg rosak la plan sbb kiteorg dah book hostel kat semue tempat dah. Lepas beli tiket, baru la kiteorg dpt berjalan2 dgn tenang. Tempat pertama di Barcelona yg kiteorg kunjungi ialah Sagrada Familia. Ianya adalah gereja besar yg mula dibina pd tahun 1882 & hingga kini masih belum siap sepenuhnya. Gereja ini kini mempunyai 8 buah menara yg masing2 mempunyai ketinggian 100 meter. 10 buah lagi menara akan dibina bagi melengkapkan 18 menara keseluruhannye. Sagrada Familia ini adalah antara hasil kerja terbaik seorang arkitek tempatan yg masyhur iaitu Antoni Gaudi yg mayatnya turut dikebumikan di dlm gereja ini. Projek menyiapkan pembinaan gereja ini kini turut disupport dari segi kewangan oleh penduduk tempatan.

Sagrada Familia, Barcelona, Spain
Sagrada Familia, Barcelona, Spain


Sagrada Familia, Barcelona, Spain
Sagrada Familia, Barcelona, Spain


Sagrada Familia, Barcelona, Spain
Sagrada Familia, Barcelona, Spain


Antoni Gaudi
Antoni Gaudi

Selepas puas bergambar di hadapan Sagrada Familia, kiteorg berempat menuju ke Vila Olimpica yg terletak di persisiran pantai Barceloneta. Vila Olimpica ini dahulunya adalah tempat penginapan para atlet Sukan Olympic 1992. Kawasan ini dibangunkan semata2 untuk menempatkan para atlet utk sukan tersebut. Di kawasan ini jugak terdapat sebuah bangunan 44 tingkat yg merupakan bangunan tertinggi di Spain. Kiteorg ke sini sebenarnye utk melihat pantai Barceloneta yg menghadap Laut Mediterranean. Dlm hati aku: "Ni la dia Laut Mediterranean yg slalu disebut2 sewaktu subjek Geografi & Sejarah mase sekolah menengah dulu". Agak bangga jugak la sbb kiteorg dpt merasai air Laut Mediterranean yg famous tu. Hehehe. Berposing sakan kiteorg kat tepi pantai tu.

Vila Olimpica, Barcelona, Spain
Vila Olimpica, Barcelona, Spain


Pantai Barceloneta, Barcelona, Spain
Pantai Barceloneta, Barcelona, Spain


Pantai Barceloneta, Barcelona, Spain
Pantai Barceloneta, Barcelona, Spain

Lepas tu, kiteorg ke Museu Picasso utk bergambar kat depan pintu masuknye. Kiteorg tak minat masuk museum sebenarnye. Heheh. Museum ni sebenarnye adalah antara daya tarikan utama pelancong kat Barcelona. Spt yg telah dimention sebelum ni, Picasso adalah antara pelukis tempatan yg terkenal. Heh. Whatever la kan. Kiteorg tak berminat nak ambik tau sgt sebenarnye. Tu yg tak masuk tu. Berdekatan dgnnye adalah Palau Reial Major (Royal Palace) yg merupakan kediaman count-kings of Barcelona sejak kurun ke-13. Selain itu, terdapat jugak sebuah gereja famous yg bername Basilica de Santa del Mar berdekatan dgn palace tersebut. Barcelona Cathedral & Palau de la Generalitat jugak terletak berhampiran.

Museu Picasso, Barcelona, Spain
Museu Picasso, Barcelona, Spain


Museu Picasso, Barcelona, Spain
Museu Picasso, Barcelona, Spain


Hasil Kerja Picasso
Hasil Kerja Picasso


Palau Reial Major, Barcelona, Spain
Palau Reial Major, Barcelona, Spain


Barcelona Cathedral, Barcelona, Spain
Barcelona Cathedral, Barcelona, Spain


Palau de la Generalitat, Barcelona, Spain
Palau de la Generalitat, Barcelona, Spain

Kemudiannye, kiteorg naik metro utk ke Arc de Triomf. Ianya seakan2 Arc de Triomph di Paris, tapi kecik sikit. Berdekatan dgnnye adalah Parc de la Ciutadella. Antara tarikan utama park ini ialah air terjun & tasiknye. Lawa jugak la. Jem & Rizal ambik kesempatan utk mendayung sampan kat tasik tu. 2 Euro sorang utk setengah jam. Aku & Hanif malas. Hehe.

Arc de Triomf, Barcelona, Spain
Arc de Triomf, Barcelona, Spain


Parc de la Ciutadella, Barcelona, Spain
Parc de la Ciutadella, Barcelona, Spain


Parc de la Ciutadella, Barcelona, Spain
Parc de la Ciutadella, Barcelona, Spain


Jem & Rizal Mendayung Sampan kat Parc de la Ciutadella, Barcelona, Spain
Jem & Rizal Mendayung Sampan kat Parc de la Ciutadella, Barcelona, Spain

Bile malam dah menjelma, kiteorg ke La Rambla utk bergambar malam kat situ. Kemudiannye, kiteorg pergi sebuah restoran berdekatan dgn Sagrada Familia utk dinner. Kiteorg makan makanan tradisional Spain iaitu paella. Mahal jugak la. Tapi takde la sesedap mane. Hehehe. Jem & Rizal tension sbb harga air dieorg 4 Euro segelas. Nasib baik aku tak order air. Hehehe. Lepas makan, kiteorg bergambar mlm kat depan Sagrada Familia. Then, kiteorg ke Hard Rock Cafe. Just nak bergambar kat depannye saje. Lepas tu, kiteorg jalan2 kat La Rambla sambil menghirup udara malam sambil singgah di kedai2 souvenir utk beli souvenir. Yg peliknye, semue kedai2 souvenir kat La Rambla adalah milik org2 Pakistan. Takde sorang pun yg dimiliki dek org tempatan. Heh. Agak pelik jugak la. Bile dah habis shopping, baru kiteorg balik hostel. Nasib baik la hostel dekat je.

La Rambla Di Waktu Malam, Barcelona, Spain
La Rambla Di Waktu Malam, Barcelona, Spain


Makan Paella kat Barcelona, Spain
Makan Paella kat Barcelona, Spain


Paella
Paella


Sagrada Familia Di Waktu Malam, Barcelona, Spain
Sagrada Familia Di Waktu Malam, Barcelona, Spain


Hard Rock Cafe, Barcelona, Spain
Hard Rock Cafe, Barcelona, Spain

Keesokannye, kiteorg bergambar siang pulak kat La Rambla, iaitu tempat di mana terletaknye hostel kiteorg. La Rambla adalah antara jalan yg tersibuk dan terpenting di Barcelona. Di tengah2 jln ni terdapat pedesterian walk yg sentiasa dipenuhi oleh manusia, pelukis2 & artis2. Terdapat banyak kedai2 di sepanjang jalan ini. Terdapat jugak sebuah pasar kat sini. Di hujung La Rambla, terdapat sebuah square yg diberi name Placa Reial yg merupakan antara square yg paling sibuk kat Barcelona. Di hujung satu lagi pulak terletak sebuah pelabuhan yg diberi name Port Vell. Terdapat Monument Christopher Columbus & pedesterian swing bridge di sini. Selain itu, terdapat jugak Museu Maritim & L'aquarium de Barcelona yg merupakan aquarium yg terbesar di Europe.

La Rambla, Barcelona, Spain
La Rambla, Barcelona, Spain


Seorang Pelukis Jalanan di La Rambla, Barcelona, Spain
Seorang Pelukis Jalanan di La Rambla, Barcelona, Spain


Sebuah Pasar kat La Rambla, Barcelona, Spain
Sebuah Pasar kat La Rambla, Barcelona, Spain


Dalam Pasar kat La Rambla, Barcelona, Spain
Dalam Pasar kat La Rambla, Barcelona, Spain


Placa Reial, Barcelona, Spain
Placa Reial, Barcelona, Spain


Monument Christopher Columbus kat Port Vell, Barcelona, Spain
Monument Christopher Columbus kat Port Vell, Barcelona, Spain


Christopher Columbus
Christopher Columbus


Pedesterian Swing Bridge kat Port Vell, Barcelona, Spain
Pedesterian Swing Bridge kat Port Vell, Barcelona, Spain


L'aquarium de Barcelona, Barcelona, Spain
L'aquarium de Barcelona, Barcelona, Spain

Kemudiannye, kiteorg menaiki metro utk ke Parc Güell yg merupakan salah satu drp tempat yg disenaraikan dlm UNESCO's World Heritage. Parc Güell jugak adalah antara hasil kerja agung arkitek tempatan Antoni Gaudi. Pd tahun 1890, beliau telah diupah utk membina bandar dlm taman yg seluas 20 hektar oleh Count Eusebi Güell. Taman ini siap dibina pd tahun 1914. Architecturenye sangat2 mengagumkan & unik. Lawa tak terkate. Bench yg terdapat dlm taman ni jugak dikatekan bench yg terpanjang di dunia. Hmm. Mungkin jugak la. Rumah kediaman Gaudi jugak terletak kat dlm taman ni. Kesimpulannye, taman ni mmg wajib pergi. Rugi kalau tak pergi. Serius.

Count Eusebi Güell
Count Eusebi Güell


Parc Güell, Barcelona, Spain
Parc Güell, Barcelona, Spain


Mosaic Lizard kat Parc Güell, Barcelona, Spain
Mosaic Lizard kat Parc Güell, Barcelona, Spain


Parc Güell, Barcelona, Spain
Parc Güell, Barcelona, Spain


Parc Güell, Barcelona, Spain
Parc Güell, Barcelona, Spain


Parc Güell, Barcelona, Spain
Parc Güell, Barcelona, Spain


Parc Güell, Barcelona, Spain
Parc Güell, Barcelona, Spain


Bench Yang Kononnye Terpanjang Di Dunia kat Parc Güell, Barcelona, Spain
Bench Yang Kononnye Terpanjang Di Dunia kat Parc Güell, Barcelona, Spain


Bench Yang Kononnye Terpanjang Di Dunia kat Parc Güell, Barcelona, Spain
Bench Yang Kononnye Terpanjang Di Dunia kat Parc Güell, Barcelona, Spain


Pemandangan Barcelona dari atas Parc Güell, Barcelona, Spain
Pemandangan Barcelona dari atas Parc Güell, Barcelona, Spain

Ada satu peristiwa kelakar berlaku kat dlm taman ni. Kat dlm taman ni ada beberape penjual kain haram. Tapi kain2 yg dieorg jual lawa2 jugak la. Sbb tu Jem & Rizal berkenan nak beli. Tgh2 dieorg sibuk memilih kain sorang penjual pompuan ni, tibe2 penjual pompuan tu bungkus semue kain2 die & terus lari. Kiteorg suspek mungkin ade serbuan polis kot. Yg kelakarnye, Jem tak sempat nak pulangkan satu drp kain2 tu. Kiteorg rase serba salah jugak la. Takkan nak ambik kain tu tanpa bayar pulak kan. Then, tibe2 penjual pompuan tu dtg balik kat Jem & Rizal. Dah le die taktau cakap English. Kiteorg pulak taktau cakap Spanish. Punye le payah nak berkomunikasi. Last2 penjual pompuan tu bawak Jem masuk dlm semak kat mane die sorok kain2 die. Lepas 5 minit, baru le Jem keluar dari semak tu bersame2 dgn kain yg die beli. Hahaha. Kelakar gile. Jem beli kain dlm semak. Mmg takleh lupe la experience ni.

Lepas tu, kiteorg menuju ke Montjuic (Hill of the Jews). Menurut sejarah, sesiapa yg menguasai bukit ni, dia akan menguasai seluruh Barcelona. Terdapat sebuah fortress kat atas bukit ni yg dibina di atas perkuburan org2 Yahudi. Montjuic ni kini dijadikan tempat rekreasi. Terdapat museum, galeri, funfair & kelab malam kat sini. Pemandangan bandar Barcelona jugak dpt dilihat dari atas bukit ni. Castell de Montjuic (Montjuic Castle) yg terdapat di puncak bukit ni kini dijadikan military museum. Antara daya tarikan utama pelancong ke area Montjuic ialah Museu Nacional d'Art de Catalunya. Ianya dibina pd tahun 1929 & merupakan museum yg menempatkan hasil2 kesenian Romanesque. Satu lagi tarikan utama pelancong ke Montjuic ialah Stadium Olympic. Di sinilah berlangsungnye upacara pembukaan & penutup Sukan Olympic 1992 di mana api obornye dinyalakan dgn menggunakan anak panah. Gempaq kan?

Kat Kaki Bukit Montjuic, Barcelona, Spain
Kat Kaki Bukit Montjuic, Barcelona, Spain


Castell de Montjuic, Barcelona, Spain
Castell de Montjuic, Barcelona, Spain


Museu Nacional d'Art de Catalunya kat Monjuic, Barcelona, Spain
Museu Nacional d'Art de Catalunya kat Monjuic, Barcelona, Spain


Stadium Olympic kat Montjuic, Barcelona, Spain
Stadium Olympic kat Montjuic, Barcelona, Spain


Stadium Olympic kat Montjuic, Barcelona, Spain
Stadium Olympic kat Montjuic, Barcelona, Spain


Pemandangan Barcelona dari atas Montjuic, Barcelona, Spain
Pemandangan Barcelona dari atas Montjuic, Barcelona, Spain

Kiteorg kemudiannye menuju ke Quadrat d'Or yg digelar golden square kerana terdapatnye banyak bangunan2 Modernista. Antara bangunan yg menarik kat sini ialah Casa Milá "La Pedrera" yg turut direka oleh arkitek terkemuka Gaudi. Selepas bergambar kat sini, kiteorg ke Barcelona's Nou Camp Stadium. Saje je nak bergambar kat stadium ni. Hari pun dah gelap sebenarnye. Lepas tu, kiteorg pun kembali semule hostel utk bersiap sedie utk bertolak ke Madrid. Kiteorg naik train utk ke Madrid. Train kiteorg bertolak pukul 11 mlm. Since train yg kiteorg naik ni adelah night train, so kiteorg book tempat tidur. So, takde la kene tidur sambil duduk. Penat la kalau mcm tu.

Casa Milá
Casa Milá "La Pedrera" kat Quadrat d'Or, Barcelona, Spain


Kat Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain
Kat Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain


Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain
Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain

Pd pukul 8 pg, kiteorg pun sampai kat train station Madrid Chamartin. Sejurus saje sampai kat situ, kiteorg terus menuju ke hostel yg kiteorg dah book online. On the way ke hostel, roda bag tarik Rizal tibe2 tercabut. Heheh. Nasib baik la boleh pasang balik. Kalau tak, mmg siksa la nak angkat dgn pemegang bag tu sepanjang perjalanan. Tapi, still kene hati2 jugak sbb mungkin akan tercabut lagi. Hmm. Sampai2 je kat hostel, kiteorg terus mandi. Lepas mandi, kiteorg pun memulekan ekspedisi menjelajah bandar Madrid. Kiteorg travel around Madrid dgn menaiki Metro & berjalan kaki. Madrid adalah ibu negara Spain & merupakan bandar terbesar di Spain. Penduduknye berjumlah 3 juta org. Bandar ni terletak di tengah2 negara ini. Tempat pertama yg kiteorg jejaki ialah area Paseo del Prado. Kat area ni terdapat banyak museum & galeri seni. Spt yg dimention sebelum ni, kiteorg tak minat nak masuk museum. So, mmg not our place la. Hahah. Antara museum2 yg terdapat kat area Paseo del Prado ni ialah Museo del Prado & Museo Thyssen-Bornemisza. Terdapat jugak sebuah binaan yg menjadi salah satu mercu tanda Madrid iaitu Puerta de Alcalá yg terletak kat tgh2 roundabout.

Train Station Madrid Chamartin, Madrid, Spain
Train Station Madrid Chamartin, Madrid, Spain


Madrid, Spain
Madrid, Spain


Madrid, Spain
Madrid, Spain


Museo del Prado, Madrid, Spain
Museo del Prado, Madrid, Spain


Puerta de Alcalá, Madrid, Spain
Puerta de Alcalá, Madrid, Spain

Tempat seterusnye ialah Parque del Retiro (Retiro Park). Ianya adalah sebahagian drp Royal Palace Complex. Dlm park ni, terdapat sebuah tasik di mana terdapatnye sampan2 yg boleh disewa. Ramai jugak la org mendayung sampan kat sini. Di satu bahagian tasik tersebut, terdapat statue Alfonso XII. Suasana kat dlm taman ni agak mententeramkan jugak la. Cantik. Sedang asyik kiteorg menikmati suasana dlm tmn ni, tibe2 kiteorg terserempak dgn Arnee & 2 org lagi housemates die. Heh. Tak sangke jumpe dieorg kat sini. Ape lagi. Kiteorg pun bergambar la. Bukan senang nak jumpe org Melayu kat Madrid ni. Heheh.

Bersama Arnee kat Parque del Retiro, Madrid, Spain
Bersama Arnee kat Parque del Retiro, Madrid, Spain


Parque del Retiro, Madrid, Spain
Parque del Retiro, Madrid, Spain

Lepas puas berjalan2 dlm taman tu, kiteorg pun meneruskan perjalanan ke Palacio Real (Royal Palace). Pembinaan palace ni diupah oleh Raja Felipe V kpd Giovanni Sachetti bagi menggantikan Alcázar yg hangus terbakar pd tahun 1734. Palace ni sebenarnye tak siap sepenuhnye. Kini, ianya digunakan oleh King Juan Carlos & Queen Sofia utk upacara tertentu sahaja. Di sebelah palace ni, terletak sebuah gereja yg bername Cathedral de Nuestra Señora de la Almudela yg mula dibina pd thn 1879 & siap sepenuhnye 100 thn kemudian. Kat luar palace ni, kiteorg tibe2 bertembung dgn 2 org classmates Hanif iaitu Fifah & sorang lagi aku tak sure name die. Heh. Ape lagi. Bergambar lagi la. Heheh.

Palacio Real, Madrid, Spain
Palacio Real, Madrid, Spain


Palacio Real, Madrid, Spain
Palacio Real, Madrid, Spain


Cathedral de Nuestra Señora de la Almudela, Madrid, Spain
Cathedral de Nuestra Señora de la Almudela, Madrid, Spain

Kiteorg kemudiannye menuju ke Plaza Mayor iaitu antara square yg famous kat Madrid. Kat sini sering berlangsungnye pelbagai aktiviti spt bullfight, persembahan tarian flamenco, pertandingan ratu cantik & mcm2 lagi. Ianya siap dibina pd thn 1619. Di sekeliling square ni terdapat banyak kedai2. Kiteorg singgah kejap kat satu kedai utk makan waffle. Lepas makan, kiteorg terus ke Plaza de Toros de las Ventas, antara bullring yg tercantik di Spain. Ianya dibina pd thn 1929 bagi menggantikan bullring yg terletak di Puerta de Alcalá. Di bhg luar bullring ni, terdapat monument 2 org bullfighter (matador) yg masyhur di Spain iaitu Antonio Bienvenida & José Cubero. Kiteorg tak dpt menyaksikan bullfight sbb ianya hanya diadakan sewaktu summer saje. Huhuh. Agak kecewa jugak la sebenarnye.

Plaza Mayor, Madrid, Spain
Plaza Mayor, Madrid, Spain


Plaza Mayor, Madrid, Spain
Plaza Mayor, Madrid, Spain


Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain
Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain


Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain
Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain


Monument Antonio Bienvenida & José Cubero kat luar Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain
Monument Antonio Bienvenida & José Cubero kat luar Plaza de Toros de las Ventas, Madrid, Spain

Lepas bergambar kat bullring tersebut, kiteorg meneruskan perjalanan ke Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid. Untung2 dpt jumpe Beckham. Hahaha. Tapi malangnye kiteorg tak dpt nak masuk dlm sbb rasenye mcm dah ditutup. Hari pun dah nak malam. Kiteorg just bergambar kat luar jek. Kemudiannye, kiteorg ke Puerta de Sol utk bergambar kat situ pulak. Hostel kiteorg pun dekat2 je dgn situ. Puerta de Sol (Gateway of the Sun) adalah antara square yg paling happening kat Madrid. Terdapat banyak kedai kat square ni. Terdapat jugak statue King Carlos III kat tgh2 square ni. Square ni jugak dianggap sbg pusat kpd jalanraya di Madrid. Kedudukannye ialah "Kilometer 0".

Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain
Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain


Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain
Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain


Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain
Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid, Madrid, Spain


Puerta de Sol, Madrid, Spain
Puerta de Sol, Madrid, Spain


Puerta de Sol, Madrid, Spain
Puerta de Sol, Madrid, Spain

Di square ni jugaklah terletaknye statue gangsa seekor beruang yg mencapai sebatang pokok strawberi. Ianya adalah symbol Madrid. Statue ni terdapat pd logo Madrid City. Pelbagai peristiwa bersejarah pernah berlaku di Puerta de Sol ni. Antaranya ialah pemberontakan menentang pencerobohan tentera Perancis pd 2 May 1808 & pembunuhan bekas Perdana Menteri Spain iaitu José Canalejas yg mati ditembak di sini pd thn 1912. Suasana di sini agak happening sewaktu kiteorg dtg. Pelbagai persiapan sedang dibuat utk sambutan tahun baru pd lusa mlm. Tak sempat la kiteorg nak tgk, sbb kiteorg akan bertolak ke Cordoba mlm esok. Hmm. Lepas makan kat McDonald, kiteorg pun balik ke hostel utk tidur.

Statue Beruang, Madrid, Spain
Statue Beruang, Madrid, Spain


Statue Beruang, Madrid, Spain
Statue Beruang, Madrid, Spain


Logo Madrid City
Logo Madrid City

Keesokannye, kiteorg naik bus dari Madrid utk ke Toledo. Perjalanan mengambil masa sejam. Sesampainye kat bus station Toledo, kiteorg naik satu lagi bus utk ke Toledo city centre. Toledo dulunye pernah dikuasai oleh empayar Rome & sebuah kubu dibina di sini. Pd kurun ke-6, Visigoths merampas Toledo drp Rome & menjadikan Toledo sbg pusat pemerintahan empayarnye. Kemudiannye, org2 Islam (Moorish) pulak berjaya menguasai bandar ini. Ianya menjadi bandar Islam terpenting di tengah2 Spain & jugak pusat ilmiah & kebudayaan Islam pd kurun ke-11. Namun, Toledo kemudiannye dirampas oleh kuasa Kristian iaitu oleh Alfonso VI pd tahun 1085 & ianya menjadi pusat kpd kerajaan Castille. Sewaktu Middle Ages dahulu, Toledo menjadi pusat percampuran kebudayaan Islam, Kristian & Yahudi. Disebabkan itu, ianya digelar Ciudad le las Tres Culturas (City of the Three Cultures). Pd waktu tersebut jugaklah Toledo Cathedral mula dibina.

Peta Empayar Rome
Peta Empayar Rome


Peta Empayar Visigoths
Peta Empayar Visigoths

Bandar Toledo ni sebenarnye berbukit-bukau. Penat jugak la kiteorg berjalan. Kiteorg travel around Toledo dgn berjalan kaki je sbb bandar die takde la sebesar mane. Antara tempat2 yg kiteorg singgah ialah Plaza de Zocodover, Alcázar, Toledo Cathedral & Puerta del Sol. Plaza de Zocodover ialah market square yg utama di Toledo. Terdapat banyak kedai kat sini. Alcázar pulak adalah antara landmark utama Toledo. Ianya merupakan kubu kpd kuasa2 yg pernah memerintah Toledo iaitu Romans, Visigoths, Islam & Spaniards. Ianya pernah menjadi rebutan sewaktu perang saudara pd zaman dahulu. Kini, ianya dijadikan military museum. Toledo Cathedral pulak adalah antara cathedral yg terbesar di dunia. Ianya siap dibina pd tahun 1498. Puerta de Sol pulak adalah antara kesan peninggalan Islam yg terdapat di Toledo. Di sini terdapat sebuah bekas masjid yg diberi name Mosque of the Christ of the Light. Aku pun tak paham kenape masjid tu diberi name sebegitu. Hmm.

Toledo, Spain
Toledo, Spain


Plaza de Zocodover, Toledo, Spain
Plaza de Zocodover, Toledo, Spain


Alcazar, Toledo, Spain
Alcazar, Toledo, Spain


Alcázar, Toledo, Spain
Alcazar, Toledo, Spain


Toledo Cathedral, Toledo, Spain
Toledo Cathedral, Toledo, Spain


Toledo Cathedral, Toledo, Spain
Toledo Cathedral, Toledo, Spain


Puerta del Sol, Toledo, Spain
Puerta del Sol, Toledo, Spain


Mosque of the Christ of the Light, Toledo, Spain
Mosque of the Christ of the Light, Toledo, Spain


Toledo, Spain
Toledo, Spain


Toledo, Spain
Toledo, Spain

Kat Toledo ni, ada banyak gile souvenir shop & hampir semuenye menjual pedang2 yg cantik ukirannye. Kiteorg pun ape lagi. Terpedaye la. Masing2 beli pedang. Heheh. Lepas shopping, Hanif singgah kejap kedai kebab utk beli kebab. Lepas tu, kiteorg pun naik la bus utk kembali ke bus station Toledo. Tibe2, Hanif teringat yg die tertinggal bag galas die kat kedai kebab tadi. Cepat2 die turun dari bus. Nasib baik le bus tak bergerak lagi. Tak sempat die nak naik balik, bus pun bergerak. So, kiteorg terpakse le tunggu Hanif kat bus station Toledo. Kiteorg agak risau sbb mungkin passport Hanif ade kat dlm bag tu. Kalau hilang bag tu, mcm mane?? Huhuh. Mmg tak sedap hati le. Tunggu punye tunggu, akhirnye sampai pun Hanif. Nasib baik bag die ade. Hish. Buat org risau je la mamat ni. Lepas tu, kiteorg pun terus ambik bus utk kembali semule ke Madrid. Sampai2 je kat Madrid, kiteorg lepak2 kejap kat hostel sambil mengemas barang. Lepas tu, kiteorg terus menuju ke train station Madrid Chamartin. Train ke Cordoba bertolak pukul 11.10 mlm. Kiteorg book tempat tidur sbb naik night train.

Pedang Yg Aku Beli kat Toledo, Spain
Pedang Yg Aku Beli kat Toledo, Spain

Pd pukul 4.40 pg, kiteorg pun tiba di train station Cordoba Central. Alamak. Roda bag tarik Rizal tercabut lagi & kali ni mmg tak boleh dipasang balik. Dah tak boleh diselamatkan dah. So, terpaksa la die angkat dgn pemegang kat tepi bag tu. Kesian pulak kiteorg tgk die. So, kiteorg pun gilir2 tolong bawakkan bag die. Jauh jugak la hostel yg kiteorg book dari train station. Tapi nasib baik la last2 jumpe jugak. Kiteorg lepak2 kejap kat dlm hostel sementara menunggu hari siang. Lepas mandi, kiteorg pun memulakan perjalanan menjelajahi bandar Cordoba.

Train Station Cordoba Central, Cordoba, Spain
Train Station Cordoba Central, Cordoba, Spain

Cordoba adalah bandar pertama di Andalusia yg kiteorg jejaki. Andalusia atau name tempatannye Andalucia adalah salah sebuah negeri di Spain. Ia jugak dipanggil Al-Andalus dlm bahasa Arab. Ianya terletak di bahagian selatan negara ni. Spt yg kite tahu, Andalusia pernah diduduki oleh kuasa Islam (Moorish) mulai tahun 711 hinggalah 1492. Hampir 800 thn lamenye. Sebelum dikuasai Islam, tanah Andalusia ni diduduki oleh kuasa Visigoths. Pd thn 711, setelah 2 thn bertempur dgn org2 Visigoths, Andalusia berjaya ditawan oleh Thariq bin Ziyad & anggota tenteranya yg berbangsa Arab & Berber dari Morocco, melalui Selat Gibraltar. Di bawah kekuasaan Islam, Seville, Granada & Cordoba menjadi pusat2 ilmiah, kesenian & kebudayaan Islam yg amat masyhur di seluruh dunia. Pelbagai infrastruktur berunsurkan Islam dibina di bandar2 ni & kebanyakannye masih kekal hingga skarang, cuma penggunaannye amat terbatas pada masa kini. Kebanyakannye dijadikan muzium utk tarikan pelancong. Nama tokoh2 ilmuan Islam di Andalusia spt Ibn Rusyd, Ibn Hazm, Ibn Arabi, Ibn Tufayl, Ibn Bajjah, Ibn Zuhr & Al-Idrisi sudah pastinya masih lagi terngiang2 di pemikiran kita jika kita masih lagi mengingati ape yg kite belajar dlm subjek Sejarah dulu. Selain itu, kawasan Andalusia ni jugak agak subur tanahnye. Beriklimkan Mediterranean, banyak pokok2 yg jarang dijumpai di tempat2 lain boleh hidup dgn subur di sini. Antaranya ialah pokok limau, zaitun & anggur.

Peta Kedudukan Andalusia Dlm Spain
Peta Kedudukan Andalusia Dlm Spain


Wilayah Org2 Islam & Kristian Di Spain
Wilayah Org2 Islam & Kristian Di Spain

Spt yg telah dimention, Corboda adalah salah satu bandar yg terletak di dlm negeri Andalusia. Pd kurun ke-10 sewaktu zaman kegemilangan kuasa Islam di Andalusia, Cordoba adalah pusat kpd empayar Islam di sebelah Barat. Tanah di sini agak subur, di mana terdapat banyak gile pokok limau yg lebat2 belake buahnye, kat dlm taman2 mahupun kat tepi2 jalan. Bersepah2. Boleh petik sesuke hati. Heheh. Tapi rasenye masam gile la. Patut le buahnye lebat2. Sbb takde org nak petik. Masam sgt. Kalau manis, sure boleh buat bisnes. Hehe. Kiteorg travel around dgn berjalan kaki je.

Pokok Limau Yg Bersepah2 Di Tepi2 Jalan, Cordoba, Spain
Pokok Limau Yg Bersepah2 Di Tepi2 Jalan, Cordoba, Spain


Makan Buah Limau di Cordoba, Spain
Makan Buah Limau di Cordoba, Spain

Tempat pertama yg kiteorg kunjungi sudah tentunya Mezquita (Mosque), antara masjid yg paling agung dlm sejarah Islam di bumi Andalusia. Ianya mula dibina oleh Abdul Rahman I pd tahun 785. Pd kurun ke-10, al Hakam II membuat beberape tambahan iaitu mihrab & maqsura. Mulai tahun 1236 selepas kejatuhan Cordoba ke tangan kuasa Kristian, masjid ini mula digunakan sbg gereja. Pd kurun ke-16, kawasan di tengah2 masjid ini dimusnahkan utk pembinaan sebuah Cathedral di atas tapaknye. Menara loceng Torre del Aminar juga dibina di atas tapak asal menara azan masjid ni yg turut dimusnahkan. Agak sedih jugak la sebenarnye bile aku mendapat tahu ttg fakta ni. Begitu mudah maruah masjid yg agung ni dicemarkan dgn pembinaan cathedral di tengah2nye.

Mezquita, Cordoba, Spain
Mezquita, Cordoba, Spain


Mihrab Di Dlm Mezquita, Cordoba, Spain
Mihrab Di Dlm Mezquita, Cordoba, Spain


Torre del Aminar di Mezquita, Cordoba, Spain
Torre del Aminar di Mezquita, Cordoba, Spain

Kat luar masjid ni, terdapat sebuah garden (Patio de los Naranjos) yg dipenuhi dgn pokok2 limau yg lebat2 buahnye. Geram aku tgk. Heh. Tiket utk masuk ke dlm Mezquita berharga 10 Euro. Takde la mahal sgt. So, kiteorg pun masuk ke dlmnye. Mmg wajib masuk pun. Rugi kalau tak masuk. Subhanallah. Lawa gile la binaan dlm masjid ni. Tiang2 granit dan gerbang2 jasper & marmar yg berwarna merah & putih berselang-seli betul2 mengasyikkan bile dipandang. Terdapat banyak ukiran2 berunsurkan Islam & ayat2 Al-Quran terdapat kat dlm masjid ni. Sayang skali sbb masjid ni akhirnya jatuh ke tangan org Kristian. Umat Islam kini tak dibenarkan utk menunaikan solat kat dlm masjid ni. Hmm. Entah bile la hak milik & maruah masjid yg agung ni dpt dikembalikan ke tangan org Islam. Wallahu Alam. Spt yg telah dimention, kat tgh2 masjid ni terdapat sebuah Cathedral. Pelbagai bentuk statue & salib mencemarkan kesucian masjid ni. Sedih jugak la bila difikirkan. Hmmm. Kiteorg spend almost 2 hours kat dlm Mezquita.

Garden Limau Di Luar Mezquita, Cordoba, Spain
Patio de los Naranjos di Luar Mezquita, Cordoba, Spain


Mezquita, Cordoba, Spain
Mezquita, Cordoba, Spain


Dalam Mezquita, Cordoba, Spain
Dalam Mezquita, Cordoba, Spain


Dalam Mezquita, Cordoba, Spain
Dalam Mezquita, Cordoba, Spain


Dalam Mezquita, Cordoba, Spain
Dalam Mezquita, Cordoba, Spain


Dalam Mezquita, Cordoba, Spain
Dalam Mezquita, Cordoba, Spain


Percampuran Achitecture Muslim & Kristian Dalam Mezquita, Cordoba, Spain
Percampuran Achitecture Muslim & Kristian Dalam Mezquita, Cordoba, Spain

Lepas puas menikmati keindahan suasana dlm Mezquita, kiteorg singgah kat beberape kedai souvenir utk membeli-belah. Terletak berdekatan dgn Mezquita ialah Alcázar de los Reyes Cristianos yg terletak kat Old Jewish Quarter. Ianya adalah istana & kubu yg dibina pd kurun ke-14 oleh Alfonso XI selepas kejatuhan Cordoba ke tangan kuasa Kristian. Pemerintah Kristian di Spain pd waktu itu iaitu Ferdinand V & Isabella menetap di sini pd tahun 1328 sewaktu usaha utk merampas Granada pulak drp kuasa Islam. Kat dlm Alcázar ni terdapat garden yg dikatekan lawa. Tapi kiteorg tak masuk sbb rase mcm tak perlu. Kat bhg luar Alcázar terdapat beberape ekor kucing yg amat jinak. Kiteorg kasi kucing2 tu makan roti. Heh. Lapar betul dieorg. Comel2 pulak tu.

Alcázar de los Reyes Cristianos, Cordoba, Spain
Alcázar de los Reyes Cristianos, Cordoba, Spain


Dalam Alcázar de los Reyes Cristianos, Cordoba, Spain
Dalam Alcázar de los Reyes Cristianos, Cordoba, Spain


Kucing2 Yg Jinak Kat Luar Alcázar, Cordoba, Spain
Kucing2 Yg Jinak Kat Luar Alcázar, Cordoba, Spain


Kucing2 Yg Jinak Kat Luar Alcázar, Cordoba, Spain
Kucing2 Yg Jinak Kat Luar Alcázar, Cordoba, Spain

Kemudiannye, kiteorg menuju ke sebuah jambatan yg merentangi Sungai Rio Guadalquivir yg menghubungkan Old Town dgn Torre de la Calahorra. Torre de la Calahorra dibina pd kurun ke-14 & merupakan sebuah menara pertahanan pd zaman dahulu. Kini, ianya dijadikan muzium yg mempamerkan pencapaian intelektual Islam di Cordoba. Jambatan tersebut sedang mengalami construction sewaktu kiteorg dtg. So, kiteorg tak dapat la nak merentasinye. Just bergambar kat depannye saje.

Jambatan Yg Menghubungkan Old Town Dgn Torre de la Calahorra, Cordoba, Spain
Jambatan Yg Menghubungkan Old Town Dgn Torre de la Calahorra, Cordoba, Spain


Jambatan Yg Menghubungkan Old Town Dgn Torre de la Calahorra, Cordoba, Spain
Jambatan Yg Menghubungkan Old Town Dgn Torre de la Calahorra, Cordoba, Spain


Torre de la Calahorra, Cordoba, Spain
Torre de la Calahorra, Cordoba, Spain

Lepas tu, kiteorg terus ke Plaza de las Tendillas yg terletak btul2 kat depan hostel kiteorg. Pd waktu ni, suasana kat situ agak sibuk utk persiapan sambutan tahun baru pd mlm nanti. Kiteorg actually dah taktau nak buat ape dah. So, kiteorg terus kembali ke hostel & tidur. Padahal, jam baru pukul 4 ptg. Hehe. Pd malamnye, kiteorg pun keluar utk same2 meraikan sambutan tahun baru. Agak meriah jugak la. Tapi yg sakit hatinye, bile tepat je pukul 12.00 tgh mlm, ramai je manusia yg bukak botol arak & percik ke sane sini. Aku pun terkena tempiasnye. Isk2. Nasib baik terkena tangan je. So, lepas dah tak larat dah berdiri, aku & Hanif pun balik ke hostel. Jem & Rizal stay. Lepas basuh tangan semue, aku pun masuk tidur. Suasana kat luar masih bising gile. Tapi disebabkan kepenatan, aku terlelap jugak. Hehe.

Persiapan Sambutan Tahun Baru di Plaza de las Tendillas, Cordoba, Spain
Persiapan Sambutan Tahun Baru di Plaza de las Tendillas, Cordoba, Spain


Sambutan Tahun Baru di Plaza de las Tendillas, Cordoba, Spain
Sambutan Tahun Baru di Plaza de las Tendillas, Cordoba, Spain


Sambutan Tahun Baru di Plaza de las Tendillas, Cordoba, Spain
Sambutan Tahun Baru di Plaza de las Tendillas, Cordoba, Spain

Utk mengetahui lebih lanjut ttg sejarah Cordoba khasnya & Andalusia umumnya, sila la baca cerpen yg dikarang oleh housemate aku, Fadhlil aka Fahd Razy yg bertajuk: Rekah-Rekah Kota Andalusia. Beliau ada jugak menulis puisi yg bertajuk Al Andalus Menangis. Selamat membaca.

Keesokan tgh harinye, kiteorg bertolak ke Granada. Direct train dari Cordoba ke Granada takde. So, kiteorg kene tukar train kat Bobadilla. Pemandangan luar sepanjang perjalanan dgn train sangatlah menenangkan. Lawa la Andalusia ni sebenarnye. Terdapat banyak gile ladang pokok zaitun kelihatan sepanjang perjalanan dgn train ni. Luas2 belake ladang2nye. Pd pukul 2 ptg, kiteorg pun tiba di train station Bobadilla. Kene tunggu sejam lagi utk naik train ke Granada. So, kiteorg bergambar2 la kejap kat dlm station tu. Lawa jugak la suasana kat dlmnye. Corak2 ukiran Islam banyak terdapat pd dindingnye. Kat luarnye pulak terdapat sepohon pokok zaitun. Kiteorg yg jakun tak pernah tgk pokok zaitun pun bergambar la dgn pokok tu. Heheh. Malu kat org lain jek.

Ladang Pokok Zaitun, Andalusia, Spain
Ladang Pokok Zaitun, Andalusia, Spain


Train Station Bobadilla, Spain
Train Station Bobadilla, Spain


Bersama Pokok Zaitun di Train Station Bobadilla, Spain
Bersama Pokok Zaitun di Train Station Bobadilla, Spain

Perjalanan train dari Bobadilla ke Granada agak berbeza drp perjalanan train dari Cordoba ke Bobadilla, sbb kali ni kiteorg merentasi bukit-bukau & gunung-ganang. Subhanallah. Lawa gile pemandangan. Nak tidur pun serba salah sbb takut termiss scenery yg lawa. Tapi disebabkan terlalu mengantuk, akhirnye aku tertewas jua. Heheh. Lebih kurang pukul 5 ptg, kiteorg pun tiba di Train Station Granada. Kiteorg terpaksa ambik 2 bus utk ke hostel. Bus pertame utk ke Plaza Nueva yg merupakan main square di Granada. Dari situ pulak, kiteorg kene ambik second bus utk ke Alhambra sbb hostel kiteorg betul2 kat depan pintu masuk Alhambra. Alhambra tu terletak kat atas bukit. Nak taknak, kene jugak la naik bus. Takkan nak jalan kaki naik bukit dgn bag2 yg berat kot.

Train Station Granada, Spain
Train Station Granada, Spain


Bus Utk Ke Alhambra Dari Plaza Nueva, Granada, Spain
Bus Utk Ke Alhambra Dari Plaza Nueva, Granada, Spain

Sesampainye kiteorg kat hostel, kiteorg lepak2 kejap. Lepas solat, kiteorg turun ke bandar Granada dgn menaiki bus. Kiteorg makan dulu sebelum menjelajah bandar ni di waktu mlm. Banyak gile kedai2 halal kat bandar ni. Murah2 belake pulak tu. Mmg heaven la. Kiteorg makan kebab mlm tu. Lepas makan, kiteorg pun jalan2 sambil membeli souvenir. Banyak gile souvenir aku beli. Tak dpt nak menahan diri sbb souvenir2 kat sini lawa2 & murah2 belake. Lepas shopping, kiteorg singgah lagi kedai kebab yg lain. Beli lagi kebab utk supper. Heheh. Then, kiteorg kembali semule ke hostel dgn bus.

Keesokannye, kiteorg pun memulakan ekspedisi menjelajah kota Granada. Granada, sama spt Cordoba, terletak di dlm negeri Andalusia. Ianya adalah ibu kota terakhir empayar Islam di Andalusia, bermula pd tahun 1238 hingga 1492, iaitu selama 250 tahun. Granada akhirnya jatuh ke tangan pemerintah Kristian pd tahun 1492 & secara tidak langsungnye seluruh Andalusia jatuh ke tangan Kristian pd tahun tersebut. Dynasty Islam terakhir yg memerintah ialah Dynasty Nasrid. So kesimpulannye, Granada adalah kota Islam terakhir di Andalusia sebelum kekalahan Islam kpd Kristian. Granada mencapai zaman kegemilangannye sewaktu pemerintahan Dynasty Nasrid. Di bawah pemerintahan Kristian pulak, kota ini menjadi pusat Renaissance.

Tempat pertama yg kiteorg jejaki di Granada sudah tentunye Alhambra yg terletak berdekatan dgn hostel kiteorg. Alhambra yg bermaksud "The Red One" dlm bahasa Arab merupakan antara peninggalan Islam yg agung di bumi Andalusia. Ianya terletak di kaki pergunungan Sierra Nevada, sebuah ski resort yg diselaputi salji sewaktu winter. Binaan Alhambra teramatlah menakjubkan. Ianya dibina sewaktu pemerintahan Dynasty Nasrid di bawah Khalifah Ismail I, Yusuf I & Muhammad V. Khalifah2 ini cuba mewujudkan suasana spt syurga di muka bumi iaitu di Alhambra & usaha mereka benar2 menjadi kenyataan. Alhambra sesungguhnya tersangatlah indah. Banyak ukiran2 berunsurkan Islam & ayat2 Al-Quran terpamer pd dinding2 & ianya sangat mengasyikkan. Sape2 yg dtg Spain tanpa mengunjungi Alhambra mmg tersangatlah rugi. Seriously. Sewaktu kat dlm Alhambra, kiteorg terserempak dgn classmates Jem yg jugak bebudak Banting batch aku iaitu Azreen, Nazeera & Niesa. Tak sangke dieorg pun dtg Spain. Heheh. Ape lagi. Bergambar la dgn dieorg pulak. Hai, ramai betul la rakyat Dublin kat Spain.

Alhambra Berlatarbelakangkan Pergunungan Sierra Nevada, Granada, Spain
Alhambra Berlatarbelakangkan Pergunungan Sierra Nevada, Granada, Spain

Alhambra ni sebenarnye terbahagi kpd 3 bhg iaitu Palacio Nazaries, Generalife & Alcazaba. Palacio Nazaries yg merupakan tarikan paling utama kat sini adalah istana kpd pemerintah2 Dynasty Nasrid. Generalife pulak adalah sebuah garden yg dahulunye merupakan tempat raja2 beristiherat. Sementara Alcazaba pulak adalah kubu pertahanan. Di Alcazaba terdapat sebuah menara kawalan yg diberi name Torre de la Vela di mane seluruh kota Granada & gunung-ganang di sekelilingnye boleh diperhatikan dari atasnye. Kat menare ni terdapat sebuah loceng yg dibunyikan utk memberi amaran. Kebetulan, hari kiteorg kat Alhambra (2 January) adalah hari ulangtahun penyerahan Granada ke tangan kuasa Kristian oleh kuasa Islam. So every year, pelancong2 yg dtg sini akan dibenarkan membunyikan loceng sbg menandakan kemenangan kuasa Kristian merampas Andalusia drp kuasa Islam & secara tak langsungnye menguasai seluruh tanah Spain. Kiteorg tak boleh le nak join dieorg bunyikan loceng tu. Tak elok le kan. Sakit jugak la hati bile menyaksikan kegembiraan pelancong2 membunyikan loceng tu. Dieorg seolah2 bergembira dgn kekalahan kuasa Islam & kemenangan kuasa Kristian merampas bumi Andalusia. Entah bile la maruah Islam di Andalusia dpt dikembalikan. Wallahu Alam.

Pintu Masuk Alhambra, Granada, Spain
Pintu Masuk Alhambra, Granada, Spain


Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Bersama Azreen, Niesa & Nazeera Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Bersama Azreen, Niesa & Nazeera Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Patung2 Singa Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Patung2 Singa Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Patung2 Singa Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Patung2 Singa Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Patung2 Singa Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Patung2 Singa Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Sebuah Kubah Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Sebuah Kubah Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Pemandangan Bandar Granada Dari Atas Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Pemandangan Bandar Granada Dari Atas Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Sepohon Pokok Peach Kat Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain
Sepohon Pokok Peach Kat Dalam Palacio Nazaries di Alhambra, Granada, Spain


Pemandangan Palacio Nazaries Dari Generalife di Alhambra, Granada, Spain
Pemandangan Palacio Nazaries Dari Generalife di Alhambra, Granada, Spain


Generalife di Alhambra, Granada, Spain
Generalife di Alhambra, Granada, Spain


Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain
Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain


Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain
Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain


Pemandangan Bandar Granada Dari Atas Torre de la Vela kat Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain
Pemandangan Bandar Granada Dari Atas Torre de la Vela kat Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain


Pemandangan Pergunungan Sierra Nevada Dari Atas Torre de la Vela kat Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain
Pemandangan Pergunungan Sierra Nevada Dari Atas Torre de la Vela kat Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain


Seorang Pelancong Membunyikan Loceng Torre de la Vela di Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain
Seorang Pelancong Membunyikan Loceng Torre de la Vela di Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain


Seorang Pelancong Membunyikan Loceng Torre de la Vela di Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain
Seorang Pelancong Membunyikan Loceng Torre de la Vela di Alcazaba di Alhambra, Granada, Spain

Kat bawah ni, aku selitkan sebuah mp3 & lirik lagu yg bertajuk "Andalusia" yg dicipta & dinyanyikan oleh M. Nasir. Lagu ni pernah memenangi award Lagu Terbaik dlm pertandingan Juara Lagu di TV3 pd tahun 1999. Selamilah maksud yg tersirat di sebalik lirik lagu ni. Utk mainkan mp3 lagu ni, sila klik di atas link yg terdapat di bawah:


ANDALUSIA
(Ciptaan: M. Nasir)

M. Nasir - Andalusia mp3

Cahayamu bagai sabitah
Doaku kau sejahtera
Biar warna kubah-kubahmu kian pudar
Untukmu setanggi ini ku bakar

Cahayamu sediakala

Aku rindukan zaman kebangkitan
Pabila nurani bersulamkan fikiran
Seganding dan bersatu
Lafaz niatku bertemu

Cahayamu tiada tara

Pohon salamku pada fakir-fakirmu Andalusia
Pohon izinkanlah aku mengalami irama asyikmu
Pohon ku dipinjamkan gambus dan ghazalmu jadi azimat
Supaya dapat aku tari menongkah arus

Sahutlah Andalusia

Apakah sudah kering lautan darah
Yang tertimbus di bumi Alhambra
Ataupun masih bergelora
Menanti saat melimpah mengikut mata air

Antal hadi antal haqqu
Laisal hadi Illahu

Kiteorg spent hampir 6-7 jam kat dlm Alhambra. Luas gile. Lepas dah puas, kiteorg turun ke bandar Granada dgn bus. Kiteorg makan lunch dulu sebelum shopping souvenir. Kiteorg lunch dgn kebab. Lepas makan, kiteorg pun gi shopping. Bile dah habis shopping, kiteorg taktau nak buat ape lagi. Actually banyak lagi tempat yg menarik kat sekeliling bandar Granada ni. Tapi kiteorg btul2 dah tak larat nak jalan2. So, kiteorg pun terus balik semule ke hostel. Then, kiteorg turun kembali ke bandar Granada bersama2 dgn bag2 kiteorg. Kiteorg terus ke train station. Mlm ni kiteorg akan ke Seville pulak. Train ke Seville bertolak dari Granada pd pukul 9 mlm.

Makan Kebab di Plaza Nueva, Granada, Spain
Makan Kebab di Plaza Nueva, Granada, Spain

Tepat pukul 12 tgh mlm, kiteorg pun sampai kat Seville. Kiteorg terpakse ambik teksi utk ke hostel sbb hostel yg kiteorg book jauh gile dari train station. Sesampainye kat hostel tu, kiteorg pun terus ke kaunter utk check in. Alamak. Kiteorg mengalami masalah yg besar. Kiteorg salah letak tarikh booking sewaktu kiteorg book online dulu. Sepatutnye kiteorg letak 2 January, bukannye 3 January. Ya Allah. Apsal la kiteorg tak check betul2. Isk. Hostel tu pulak dah penuh & takde kosong mlm tu. Nak cancel pun tak boleh sbb mengikut policy, kiteorg hanya boleh cancel 24 hour sebelum arrival time mentioned sewaktu booking. So, kirenye die akan charge kiteorg for one night la. Burn 15 Euro sorang. Huhuh. Nak tak nak, kiteorg kene cari hostel lain. Cari punye cari, nasib baik le ade hostel berdekatan yg murah & still ade kekosongan. Alhamdulillah. Lega sangat.

Keesokan paginye, kiteorg plan nak breakfast kat hostel yg kiteorg dah book tu, sbb mcm rugi pulak kalau tak menggunakan kemudahan yg ade, sbb kiteorg akan dicharge jugak nanti. Tapi malangnye, waktu breakfast dah tamat. Ah. Kiteorg check in jek. Karang bile penat, boleh jugak la singgah hostel tu utk berehat2. Hehe. Nasib baik org lain yg jaga kaunter. Bukannye org mlm tadi. So, takde la malu. Hehe. Lepas check in, kiteorg ke Plaza de Armas utk beli tiket bus Eurolines utk ke Lisbon, Portugal utk mlm nanti. Lepas beli tiket, kiteorg pun menjelajahi kota Seville ni. Kiteorg travel around dgn berjalan kaki jek. Seville atau nama tempatannye Sevilla adalah ibu negeri Andalusia. Ianya adalah antara bandar yg terbesar di Spain. Seville pernah menjadi pusat pemerintahan empayar Islam di Andalusia & jugak pusat kpd Spanish Renaissance.

Plaza de Armas, Seville, Spain
Plaza de Armas, Seville, Spain

Tempat pertama yg kiteorg singgah ialah Plaza de Toros de la Maestranza yg merupakan antara bullring yg paling famous & tertua di Spain. Ianya dibina antara tahun 1761-1881 & boleh memuatkan 14,000 penonton. Spt yg telah dimention sebelum ni, bullfight hanya diadakan sewaktu summer sahaja. Mmg tak bernasib baik le kiteorg. Huhu.

Plaza de Toros Maestranza, Seville, Spain
Plaza de Toros Maestranza, Seville, Spain


Plaza de Toros de la Maestranza, Seville, Spain
Plaza de Toros Maestranza, Seville, Spain

Tempat seterusnye ialah Seville Cathedral yg merupakan gereja yg ke-3 terbesar di dunia selepas St Peter’s Basilica di Vatican City & St Paul’s Cathedral di London. Ianya mula dibina pd tahun 1401 selepas kejatuhan Seville ke tangan kuasa Kristian & siap sepenuhnye 100 tahun kemudian. Cathedral ni sebenarnye dibina di atas tapak Masjid Almohad yg diruntuhkan. Sekali lagi maruah Islam dicemarkan. Hmmm. Dua kesan peninggalan Masjid Almohad yg masih kekal & tidak diruntuhkan ialah menara azan La Giralda yg kini berfungsi sbg menara loceng Seville Cathedral & Patio de los Naranjos iaitu tempat berwuduk yg dipenuhi dgn pokok2 limau. Menara La Giralda merupakan antara menara yg tertinggi di dunia pd suatu masa dahulu. Lihatlah betapa hebatnye tamadun umat Islam di sini pd zaman dahulu.

Sevilla Cathedral, Seville, Spain
Sevilla Cathedral, Seville, Spain


Seville Cathedral, Seville, Spain
Sevilla Cathedral, Seville, Spain


St Peter’s Basilica, Vatican City
St Peter’s Basilica, Vatican City


St Paul's Cathedral, London, UK
St Paul's Cathedral, London, UK


Giralda di Seville Cathedral, Seville, Spain
Giralda di Seville Cathedral, Seville, Spain


Giralda di Seville Cathedral, Seville, Spain
Giralda di Seville Cathedral, Seville, Spain


Patio de los Naranjos di Seville Cathedral, Seville, Spain
Patio de los Naranjos di Seville Cathedral, Seville, Spain

Seterusnye, kiteorg ke Real Alcázar yg terletak berdekatan dgn Seville Cathedral. Tempat ini pernah menjadi kediaman pemerintah2 Islam & Kristian selama berkurun2 lamenye. Ferdinand & Isabella of Portugal adalah antara pemerintah2 yg pernah menetap di sini. Selain itu, sambutan kepulangan Christopher Columbus dari New World (America) jugak dilakukan di sini. Real Alcázar ini pada mulanya dibina oleh org2 Islam pd tahun 913 sbg kubu pertahanan. Pengubahsuaian dibuat oleh setiap pemerintah yg menetap di sini. Antara tarikan utama di Real Alcázar ialah Palacio de Don Pedro yg kaya dgn ukiran2 yg berunsurkan Islam. Suasana dalamannye seakan2 Alhambra. Terdapat jugak sebuah garden yg agak cantik jugak la. Kesimpulannye, mmg tak rugi masuk ke dlm Real Alcázar. Kalau tunjuk student card, masuk free.

Real Alcázar, Seville, Spain
Real Alcázar, Seville, Spain


Dalam Real Alcázar, Seville, Spain
Dalam Real Alcázar, Seville, Spain


Dalam Real Alcázar, Seville, Spain
Dalam Real Alcázar, Seville, Spain


Dalam Real Alcázar, Seville, Spain
Dalam Real Alcázar, Seville, Spain


Dalam Real Alcázar, Seville, Spain
Dalam Real Alcázar, Seville, Spain


Dalam Real Alcázar, Seville, Spain
Dalam Real Alcázar, Seville, Spain


Garden Dalam Real Alcázar, Seville, Spain
Garden Dalam Real Alcázar, Seville, Spain

Lepas puas berkelana dlm Real Alcázar, kiteorg berjalan menuju ke Torre del Oro (Golden Tower). Tower ini dibina oleh org2 Islam pd tahun 1220 sbg menara kawalan. Skarang ianya dijadikan Museo Maritimo. Seterusnye, kiteorg ke Plaza de España yg terletak agak jauh dari city centre. Penat jugak la berjalan. Plaza de España yg berbentuk semibulatan ni terletak kat Parque Maria Luisa. Maria Luisa adalah seorg puteri raja yg menganugerahkan sebahagian drp Palacio San Telmo yg merupakan hak miliknya utk pembinaan park ni. Architeture Plaza de España direka oleh Anibal Gonzalez utk Ibero-American Exposition pd thn 1929. Bangunan Plaza de España ni sgt2 lah lawa. Tak rugi pergi walaupun terpakse berjalan jauh.

Torre del Oro, Seville, Spain
Torre del Oro, Seville, Spain


Plaza de España, Seville, Spain
Plaza de España, Seville, Spain


Plaza de España, Seville, Spain
Plaza de España, Seville, Spain


Plaza de España, Seville, Spain
Plaza de España, Seville, Spain

Lepas spent mase agak lame kat Plaza de España, kiteorg kembali ke Seville Cathedral utk singgah ke beberape kedai souvenir kat situ. Lepas habis shopping, kiteorg terus ke hostel yg kiteorg check in pg tadi. Kiteorg berehat2 dulu kat dlm bilik. Then, bile dah hilang penat, kiteorg pun ambik bag2 & terus ke bus station. Eurolines bus ke Lisbon, Portugal bertolak pd pukul 12 tgh mlm.

Kiteorg tiba di station bus Sete Rios, Lisbon, Portugal pd pukul 6 pg waktu tempatan Portugal. Waktu tempatan Portugal sama dgn waktu UK & Ireland. Since metro Lisbon start operation pd pukul 6.30 pg, kiteorg stay dulu kat dlm bus station. Bile jam dah pukul 6.30 pg, kiteorg pun menaiki metro utk ke hostel yg kiteorg dah survey melalui buku travel. Kiteorg tak book hostel online. Nasib baik le hostel tu ade kekosongan. Murah jugak la. Lepas mandi & bersiap2, kiteorg pun memulakan perjalanan mengelilingi bandar Lisbon, Portugal.

Portugal adalah sebuah lagi negara yg terletak di semenanjung Iberian, selain drp Spain. Ianya hanya disempadani oleh Spain. Portugal sebenarnye adalah antara negara yg tertua di Europe. Sewaktu era Christopher Columbus, Vasco da Gama & Magellan, Portugal merupakan antara kuasa colonialism yg terkuat & mempunyai empayar yg luas di seluruh dunia, dari Afrika ke Amerika & hinggalah ke Asia. Seperti yg kita tahu, Melaka suatu masa dahulu turut dijajah oleh org2 dari Portugal (Portugis). Penduduk Portugal yg berjumlah 10 juta org ini menggunakan bahasa Portuguese sbg bahasa rasmi dieorg. Bahasanye seakan2 Spanish, tapi banyak perbezaan sebenarnye. Bahasa Melayu juga turut meminjam beberape perkataan drp bahasa Portuguese spt bola, garfu, almari, Natal, gereja, jendela, sepatu & mcm2 lagi.

Empayar Portugis di Asia
Empayar Portugis di Asia


Empayar Portugis di Afrika & Amerika Selatan
Empayar Portugis di Afrika & Amerika Selatan

Lisbon atau nama tempatannye Lisboa yg terletak di tebing sungai Rio Tejo yg menghadap Lautan Atlantik adalah ibu negara Portugal. Bandar ni dahulunye adalah antara bandar yg terkenal di seluruh dunia sbg pusat colonialism. Kemuncaknya ialah pd akhir kurun ke-15 sewaktu org2 Portugis berjaya menjelajah Asia, Afrika & Amerika Selatan.

Kiteorg travel around Lisbon dgn menaiki tram. Tempat pertama yg kiteorg kunjungi ialah Padrão dos Descobrimentos (Monument to the Discoveries) iaitu monument yg dibina pd thn 1960 sempena ulangtahun ke 500 thn kematian Henry the Navigator & jugak sbg simbol kejayaan org2 Portugis menjelajahi dunia di bawah inspirasi Henry the Navigator. Monument ini terletak di tepi laut. Monument setinggi 52 m ini berbentuk kapal layar yg ditunggangi oleh pelayar2 Portugis. Antara pelayar2 yg terdapat pd monument tersebut ialah Henry the Navigator di hadapan skali, Alfonso V, Vasco da Gama yg menjumpai Tanjung Harapan di Afrika Selatan & menerokai India, Pedro Álvares Cabral yg menerokai Brazil, Fernão Magalhãe (Magellan) yg merentasi Lautan Pasifik, Diogo Cão & ramai lagi.

Padrão dos Descobrimentos, Lisbon, Portugal
Padrão dos Descobrimentos, Lisbon, Portugal


Padrão dos Descobrimentos, Lisbon, Portugal
Padrão dos Descobrimentos, Lisbon, Portugal


Henry the Navigator
Henry the Navigator


Vasco da Gama
Vasco da Gama

Berdekatan dgn monument tersebut, kelihatan sebuah jambatan merah yg bername Ponte 25 de Abril. Ianya berbentuk seakan2 jambatan Golden Gate di San Francisco, United States. Di seberang jambatan tersebut pulak, kelihatan sebuah statue Jesus Christ, mcm kat Rio de Janeiro, Brazil. Tapi statue kat Lisbon ni lebih kecil drp yg kat Rio de Janeiro tu.

Ponte 25 de Abril, Lisbon, Portugal
Ponte 25 de Abril, Lisbon, Portugal


Golden Gate, San Francisco, United States
Golden Gate, San Francisco, United States


Ponte 25 de Abril, Lisbon, Portugal
Ponte 25 de Abril, Lisbon, Portugal


Padrão dos Descobrimentos & Ponte 25 de Abril, Lisbon, Portugal
Padrão dos Descobrimentos & Ponte 25 de Abril, Lisbon, Portugal

Berdekatan dgn Padrão dos Descobrimentos ialah Torre de Belém yg dibina sewaktu pemerintahan Manuel I. Tower ini dibina antara tahun 1515-1521 sbg kubu pertahanan. Tower ini merupakan starting point kpd para penjelajah Portugis sewaktu zaman colonialism dahulu. Ianya jugak adalah landmark kpd sailors yg kembali ke Lisbon. Tower ini turut disenaraikan dlm UNESCO's World Heritage. Selepas bergambar di Torre de Belém, kiteorg meneruskan perjalanan ke Alfama yg merupakan sebuah quarter perumahan yg tertua di Lisbon. Ianya dulu merupakan tempat tinggal org2 kaya yg melarikan diri dari sini kerana takutkan kejadian gempa bumi yg dahsyat yg pernah berlaku di sini pd tahun 1775. Akhirnya, yg tinggal di sini hanyalah para nelayan & org2 miskin. Kini, kawasan ini merupakan lorong2 kecil yg dikelilingi oleh rumah2 lama yg masih lagi didiami oleh penduduk2 yg miskin. Kawasan ini sebenarnye berbukit-bukau. Kiteorg melalui kawasan ini dgn menaiki tram.

Torre de Belém, Lisbon, Portugal
Torre de Belém, Lisbon, Portugal


Alfama, Lisbon, Portugal
Alfama, Lisbon, Portugal


Gempa Bumi di Lisbon Pd Thn 1775
Gempa Bumi di Lisbon Pd Thn 1775


Tram di Lisbon, Portugal
Tram di Lisbon, Portugal


Pemandangan kota Lisbon dari atas Alfama, Lisbon, Portugal
Pemandangan kota Lisbon dari atas Alfama, Lisbon, Portugal

Di puncak bukit di Alfama, terdpt sebuah istana lama iaitu Castelo de São Jorge. Ianya dulu adalah kubu pertahanan yg dibina oleh org2 Islam sewaktu kegemilangan kuasa Islam di Andalusia. Namun, ianya berjaya dirampas oleh kuasa Kristian pd thn 1147 & King Alfonso Henriques menukarkannye menjadi kediaman diraja. Selepas pembinaan istana baru di Praça do Comércio oleh Manuel I pd thn 1511, Castelo de São Jorge ini digunakan sbg teater, penjara & jugak tempat penyimpanan senjata. Sewaktu kejadian gempa bumi 1775, dinding istana ini hampir runtuh kesemuanya & ianya diperbaiki semula pd tahun 1938. Dari atas istana ini, pemandangan seluruh kota Lisbon & laut boleh dilihat. Kat area istana ni terdapat banyak kedai souvenir. So, kiteorg pun belilah beberape buah souvenir kat sini. Berdekatan dgn istana ini, terletak sebuah cathedral yg bername Se Cathedral. Ianya dibina sewaktu pemerintahan Alfonso Henriques pd tahun 1150 di atas tapak masjid yg telah diruntuhkan.

Castelo de São Jorge, Lisbon, Portugal
Castelo de São Jorge, Lisbon, Portugal


Se Cathedral, Lisbon, Portugal
Se Cathedral, Lisbon, Portugal

Kiteorg kemudiannye menaiki tram utk ke Praça do Comércio yg merupakan kawasan kediaman diraja di suatu masa dahulu selama 400 thn lamanya. Ianya terletak di tepi sungai. Kediaman diraja dipindahkan ke sini oleh Manuel I pd thn 1511 yg sebelumnye terletak di Castelo de São Jorge, spt yg telah dimention sebelum ni. Selepas Revolusi 1910, Praça do Comércio dijadikan pejabat pentadbiran. Since hari pun dah mlm, kiteorg pun singgah McDonald utk makan mlm. Lepas tu, kiteorg pun terus pulang ke hostel.

Praça do Comércio, Lisbon, Portugal
Praça do Comércio, Lisbon, Portugal


Praça do Comércio, Lisbon, Portugal
Praça do Comércio, Lisbon, Portugal

Esok paginye, tanggal 5 January, kiteorg bersiap2 utk ke bus station Sete Rios, Lisbon. Kiteorg naik bus pukul 10.30 pg utk ke Oporto, Portugal. Kiteorg tiba di Oporto pd pukul 2 ptg. Actually, Oporto atau name tempatannye Porto ni takde mende sangat walaupun ianya adalah bandar kedua terbesar di Portugal selepas Lisbon. Ianya terkenal sbg pengeluar wain. Sampai2 je kat Oporto, kiteorg singgah kejap kat satu kedai makan utk makan lunch. Kiteorg ternampak satu jenis makanan ni. Rupenye seakan2 puding atau kek. Harga murah je. 3 Euro. So, kiteorg share ramai2. Rupe2nye, bende tu manis gile. Kiteorg rase bende tu diperbuat drp gula & telur. Tak habis pun makan. Semue dah muak. Utk menghilangkan rasa manis & muak, kiteorg makan cuisine2 lain yg ade kat kedai tu. Heheh.

Oporto, Portugal
Oporto, Portugal


Puding yg Manis Gile di Oporto, Portugal
Puding yg Manis Gile di Oporto, Portugal

Lepas makan, kiteorg berjalan ke main square bandar ni utk tunggu bus ke Oporto Airport. Kiteorg tak lame kat Oporto sbb takde mende sgt. Kiteorg dtg sini pun sbb flight balik kiteorg adalah dari sini. Sesampainye kat airport, kiteorg lepak2 dulu. Bile dah boleh check in, kiteorg pun check in. Kiteorg sampai kat London Stansted Airport pd lewat mlm. Kiteorg bermalam kat London Stansted Airport sbb flight ke Dublin adalah pd pukul 6.30 pg esoknye. Tak nyenyak tidur sebenarnye. Tak selesa. Tunggu punye tunggu, akhirnye dah boleh check in. Fuhh. Lega. Tak sabar2 dah nak sampai Dublin. Lebih kurang pukul 8 pg, kiteorg pun tiba di Dublin Airport. Alhamdulillah, selamat sampai.

Oporto, Portugal
Oporto, Portugal


Oporto, Portugal
Oporto, Portugal

Kesimpulannye, pengalaman selama 12 hari di Spain & Portugal mmg menyeronokkan especially sewaktu di Andalusia. Actually, aku suke belajar tentang sejarah2 tamadun Islam, cuma aku tak mempunyai banyak masa yg terluang utk membaca. Mungkin jugak aku ni malas membaca & lagi suka mendengar org bercerita atau tgk tv. Heheh. Ntah la. Spain & Portugal sebenarnye mempunyai infrastruktur, bangunan2 & scenery yg amat berlainan drp negara2 Europe yg aku pernah jejaki sebelum ni. Mungkin ini disebabkan oleh iklim Mediterranean & jugak pengaruh tamadun Islam yg pernah bertapak di sini pd suatu masa dahulu. Tu yg menjadikannye unik & menarik. So, kpd sape2 yg belum pernah menjejakkan kaki ke Spain & Portugal, kalau ada masa, sila la berkunjung ke sini. Korang takkan menyesal. Aku boleh jamin. Spain & Portugal mmg best!!

1 buah komen:

Anonymous Saturday, March 16, 2013 at 2:30:00 PM GMT+8  

Hi, i геad your blog from time to time аnd i own a similar onе and i waѕ just wondering іf уou get a lot of
spam rеmarks? If ѕo hοw dо you protect againѕt
it, аny ρlugin or anything you can suggest?
I get so much lately it's driving me crazy so any help is very much appreciated.

Feel free to surf to my blog post :: leczenie paradontozy wroc�aw

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP