MeMoRi: EuRoPe TouR SuMMeR 2004

>> Saturday, December 18, 2004



Pengembaraan Europe Tour Summer 2004 yg dilalui oleh aku, Jem & Reza yg mengambil mase 5 minggu lamenye (8 June – 15 July 2004) masih lagi segar dalam ingatan aku. Seperti mimpi. Tercapai jugak akhirnya impian kiteorg utk cover Europe walaupun masih tinggal beberape negare lagi yg kiteorg belum jejaki iaitu Spain (España), Portugal, Italy (Italia), Greece (Ελλάδα) & Turkey (Türkiye). InsyaAllah, jikalau diberikan mase dan jikalau kewangan pun turut stabil, kiteorang akan cuba untuk melengkapkan ekspidisi kiteorg. Sebelum summer 2004, kiteorg telah pun jejakkan kaki di United Kingdom (London, Manchester, Sheffield, Leicester & Belfast), France (Paris & Colmar), Switzerland (Suisse/Schweiz/Svizzera) (Zurich), Belgium (België/Belgique) (Brussels (Brussel/Bruxelles) & Bruges (Brugge)), Netherlands (Nederland) (Amsterdam) & Luxembourg (Luxembourg City). Pada Summer 2004, kiteorg berjaye jejakkan kaki di 11 lagi negare dlm Europe Tour kiteorg. Negare2 tersebut ialah Germany (Deutschland), Poland (Polska), Czech Republic (Ceská Republica), Slovakia (Slovensko), Hungary (Magyarország), Austria (Österreich), Switzerland (Suisse/Schweiz/Svizzera), Denmark (Danmark), Sweden (Sverige), Finland (Suomi) & Norway (Norge). Lebih kurang 26 buah bandar kiteorg kunjungi. Utk jimatkan kos transport, kiteorang terpakse beli tiket InterRail yang merangkumi 2 zone iaitu Zone C (Austria, Denmark, Germany & Switzerland) & Zone D (Croatia, Czech Republic, Hungary, Poland & Slovakia) yang berharga 289 Euro. Kiteorang tak beli tiket InterRail untuk perjalanan kat Sweden, Finland & Norway skali sebab rase macam tak berbaloi. Kiteorg jugak terpakse mengabaikan Croatia kerane mase tak mencukupi walaupun Croatia termasuk sekali dlm tiket InterRail kiteorg.

Keinginan utk pulang ke Malaysia spt rakan2 yg lain sewaktu summer hari tu terpakse dikorbankan semate-mate utk Europe Tour ni. Sedih jugak la sebenarnye. Huhuhuh. Tapi, kiteorg kuatkan semangat. Bile lagi kiteorg nak mencari pengalaman sebegini. Planning utk tour ni sebenarnye mengambil mase lebih daripade sebulan lamenye. Setiap sorang dari kiteorg mempunyai tugas masing2 dlm Europe Tour ni. Aku adalah sebagai perancang jadual perjalanan & transportation. Jem adalah sebagai pembaca peta & tourist guide. Reza pulak uruskan hal-hal yg berkaitan dengan kamera sbb kiteorg gune camera die je coz die sorang je yang ade digital camera. Hehehe. Tapi aku still bawak camera Olympus aku. In case kalau jadi ape-ape. Jem pulak bawak laptop die untuk isi gambar2 bile memory stick camera Reza dah penuh.

Sepanjang 5 minggu perjalanan, pengalaman yg kiteorg perolehi memang melimpah ruah banyaknye. Dimulakan dgn Lubeck, Germany & diakhiri dgn Oslo, Norway. Terlalu banyak ranjau duri yg kiteorg bertige tempuhi. Banyak yg manis dan yg pahit jugak tak dapat dinafikan banyaknye. Banyak pengajaran yg telah kiteorg perolehi yg sedikit sebanyak telah mendewasakan kiteorg. Heheh. Poyo je ayat aku. Pengalaman tour ni sememangnye tak dpt aku lupekan seumur hidup aku. Terlalu berharge dan tak boleh ditukar ganti.

Bersama Sany, Julie & Umie di Lubeck, Germany
Bersama Sany, Julie & Umie di Lubeck, Germany

Kiteorg mulakan pengembaraan kiteorg dgn Ryanair flight dari Dublin Airport ke London Stansted Airport pd waktu pagi, 8 June, dan kemudiannye dari London Stansted Airport ke Lubeck Airport, Germany pd waktu ptg, hari yg same. Kat Lubeck, kiteorg bertige tumpang kat rumah member aku, Sany, kawan aku mase kat MRSM Taiping dulu. Kiteorg diperkenalkan dgn 2 org lagi Malaysian yg study kat Lubeck iaitu Umie & Julie. Lubeck adalah bandar yg kecik yg terletak di tebing Trave River dan juga berhampiran dgn persisiran pantai Laut Baltic. Bandar ni terkenal dgn bangunan2nye yg berwarna merah dan jugak sejenis perisa makanan iaitu marzipan yg bagi aku tak sedap langsung. Rase mcm ubat gegat. Hehehe. Perhentian kiteorg seterusnya adalah Berlin, Germany. Di sini, kiteorg tidur kat train station utk 2 mlm sbb malas nak cari hostel. Hehehe. Seksa jugak la tidur kat train station sbb polis kerap check passport kiteorg. Tak nyenyak tidur kiteorg dibuatnye. Berlin adalah ibu negare Germany. Bandar ni sangat menarik & kaye dgn tinggalan2 sejarah Perang Dunia spt Tembok Besar Berlin. Selepas kekalahan Nazi pd Perang Dunia Kedua, Berlin dibahagikan kpd due bahagian iaitu Berlin Barat dan Berlin Timur. Berlin Barat dikuasai oleh Blok Barat yg berfahaman Kapitalis. Sementara Berlin Timur pulak dikuasai oleh Blok Timur yg berfahaman Sosialis. Kedua2 bandar ni dipisahkan oleh Tembok Berlin. Setelah kejatuhan empayar sosialis Soviet Union, ribuan penduduk Berlin beramai2 meruntuhkan tembok yg selame ni memisahkan mereka. Tarikh berlakunye peristiwa yg bersejarah tu adalah pd 9 November 1989. Berlin kini adalah antara bandar yg paling maju di Europe. Bandar Berlin terletak berdekatan dgn bandar Potsdam, iaitu satu lagi bandar di Germany yg kiteorg kunjungi. Potsdam adalah ibu negeri bagi negeri Bradenburg. Park Sansoucci, Potsdam mempunyai banyak architecture2 yg lawa-lawa belake. Tak menyesal kiteorg pergi.

Brandenburger Tor, Berlin, Germany
Brandenburger Tor, Berlin, Germany

Setelah 3 hari berkelana di Berlin, kiteorg teruskan perjalanan ke Warsaw, Poland dgn menaiki night train dan sampai di Warsaw pd pukul 5 pagi. Poland adelah negare Eastern Europe pertame yg kiteorg lawati. Harga barang2 kat negare2 Eastern Europe (Poland, Czech Republic, Slovakia & Hungary) sememangnye tersangat murah. Heaven gile. Shopping sakan kiteorg kat sini. Banyak souvenir kiteorg beli. Bandar Warsaw ni dulu menyaksikan pembunuhan lebih separuh drp penduduknye iaitu seramai 700,000 org sewaktu Perang Dunia Kedua. 85% drp bangunan2nye musnah, menjadikan bandar ini sbg bandar di Eastern Europe yg menerime kesan paling teruk sewaktu Perang Dunia Kedua. Namun kini bandar Warsaw sudah pun berubah dan pesat membangun. Ada metro lagi tu. Kalah Dublin. Hehehe. Pada waktu petangnye, kiteorg terus bertolak ke Kraków, bandar ketige terbesar di Poland yg terletak di tengah2 negare tersebut yg jugak merupakan bekas ibu negaranye. Bandar ini adalah satu2nya bandar di Poland yg tidak menerime kesan teruk Perang Dunia Kedua. Namun, di sinilah tempatnye orang2 Yahudi banyak dibunuh dgn kejam dek Nazi mase Holocaust dulu. Kiteorg lepak kat Kraków selame 2 hari je.

Cloth Hall, Krakow, Poland
Cloth Hall, Kraków, Poland

Lepas 2 hari lepak kat Kraków, kiteorg ambik night train utk ke Prague, Czech Republic. Kiteorg pada mulanya serba salah utk ambik beds cabin ataupun seats cabin sbb beds cabin adalah lagi selamat drp seats cabin sbb pintu die berkunci. Tapi, since seats cabin is free kalau kite ade InterRail tickets, kiteorg pun ambik seats cabin. Hati aku mmg tak sedap sebenarnye. Tapi takpe la. Jimat sikit duit kan. Aku & Reza tidur kat atas seats yg bertentangan & Jem pulak tidur kat bawah. Bila dah nak sampai Prague paginye, aku tibe2 terjage dari tidur sbb sinaran matahari menyilaukan pandangan mata aku. Aku terus bangun dgn niat utk basuh muke kat toilet. Sebaik saje aku jejakkan kaki aku kat bawah, tibe2 aku tersedar yg aku terpijak beg galas Jem. Aku rase hairan jugaklah. Kenape beg galas die ade kat bawah kaki aku? Kat depan pintu pulak tu. Sepatutnye beg galas tu ade kat sebelah kepale die. Aku pun angkatlah beg tu. Skali lagi aku rase hairan. Kenape beg die ringan je. Sepatutnye berat sbb berisikan laptop die. Aku terus panik & cepat2 kejutkan die. Die pun turut same panik. Aarrghhh!!!!! Laptop Jem kene curi!!!! Ini bermakne gambar2 kiteorg kat Lubeck, Berlin, Potsdam, Warsaw & Kraków pun turut hilang la sbb gambar2 tu semue ade dlm laptop die!!!! Yg ade dlm camera Reza cume beberape keping gambar kat Kraków jek. Aaarrghhhh!!!!! Tensen!! Camne ni???!! Kiteorg pun terus gi report kat pekerja train, tapi die mcm tak paham je ape yg kiteorg cakap. Ye la kan. Org2 kat Eastern Europe ni mane reti sgt cakap English. So, kiteorg pun tawakal je. Nak buat ape lagi. Bende dah jadi. Bersabar je la. Tour must go on no matter what happens. So, kiteorg pun bersiap2 la utk turun train. Dah sampai pun kat Prague, Czech Republic, antara tempat yg menjadi idaman aku. Tapi malangnye mood aku tak begitu baik. Gambar2 ku!!!!! Huhuhhuhuh.

Old Town Square, Prague, Czech Republic
Old Town Square, Prague, Czech Republic

Turun2 train je, sorang pakcik ni datang meluru kat kiteorg, offer bilik sewa die. Lebih kurang 8 Euro jek semlm dlm matawang dieorg. Kiteorg pun setuju je. Malas nak cari2 hostel. Tgh bad mood mase tu kan. So, lepas letak barang2 kat bilik sewa tu, kiteorg pun menjelajah bandar Prague atau nama tempatannya Praha dgn penuh bad moodnye. Terubat jugak la sakit hati aku dgn kecantikan bandar Prague ni. Tak hairan le kalau Prague diberi gelaran ‘The Prettiest Gem In The Stone Crown Of The World’. Prague bernasib baik sbb ianya tidak menerime sebarang kesan buruk drp Perang Dunia Kedua. Sewaktu kiteorg kat bandar ni, panasnye yg teramatlah sangat. Kiteorg jalan2 pakai T-shirt jek. Tu pun still berpeluh2. Malam kat bandar Prague lagilah cantik. Subhanallah. Teramat-amatlah cantiknye. Kiteorg sempat lepak kat Prague selame 2 hari jek. Lepas tu kiteorg terus menuju ke Bratislava, Slovakia. Bandar Bratislava ni dulu pernah berada di bawah jajahan Hungary dan menjadi ibu negare Hungary pd thn 1526. And then, lepas Perang Dunia Pertama, Slovakia bercantum dgn Ruthenia, Bohemia & Moravia, mewujudkan negara Czechoslovakia yg berfahaman Sosialis. Lepas kejatuhan Soviet Union, negara ni berpecah menjadi Slovakia dan Czech Republic. Bandar Bratislava ni sebenarnye takde ape2 sgt. Tapi since kiteorg nak jejakkan kaki kat negare Slovakia, terpakse le jejakkan kaki kat sini jugakkan. Heheheh. Waktu kiteorg sampai kat bandar Bratislava ni, banyak kedai dah tutup sbb dah lewat petang. So, sbb tu le kiteorg rase yg bandar ni takde ape2 sgt. Tapi still ade jugak la daya2 tarikan yg tersendiri. Malamnye kiteorg tidur kat luar train station sbb train station tu tutup pd waktu mlm. Next train kiteorg adalah ke Budapest, Hungary which was at 5 a.m. Suasane kat luar train station Bratislava pd waktu lewat mlm teramatlah menakutkan. Ramai sungguh org mabuk lalu-lalang. Kiteorg tak berani nak tidur. Takut barang2 kiteorg kene curi. Cukuplah dgn pengalaman hilang laptop dlm train. Dah serik dah!!

President's Palace, Bratislava, Slovakia
President's Palace, Bratislava, Slovakia

Sesampainye kiteorg kat Budapest, Hungary, kiteorg diserbu oleh 2 orang makcik. Due2 offer bilik sewa kat kiteorg. Sorang tu sewa die lagi murah, so kiteorg ambik bilik die. Tension je makcik yg sorang lagi tu. Heheheh. Sebilik dgn kiteorg adelah sorang mamat Jepun & sorang minah Korea. Due2 org tu mmg ramah gile. Best jugak le berborak dgn dieorg. Tapi yg pandai cakap English cume mamat Jepun tuk jek. Minah Korea tu cakap dlm bahasa die. Nasib baik la mamat Jepun tu tau bahase Korea sikit2. Die tolong jadi translator minah Korea tu. Hehehe. Bandar Budapest terletak di tebing River Danube. Bandar ni adalah antara bandar yg paling menarik kat Eastern Europe. Ianya digelar sbg ‘Queen Of The Danube’ & ‘Paris Of The East’. Bandar Budapest ni terbahagi kpd dua bahagian iaitu Buda & Pest. Kedua2nya dihubungkan oleh jambatan yg diberi name Chain Bridge. Time kiteorg pergi, cuace kat situ mmg panas gile. Berpeluh2 kiteorg dibuatnye. Antara pengalaman yg tak boleh kiteorg lupekan adelah sewaktu kat atas Buda Castle. Kiteorg terserempak dgn Jennifer Love Hewitt, pelakon Hollywood!! Tapi kiteorg tak berani nak kacau die sbb die diapit dek 2 org laki & sorang pompuan yg agak tue. Maybe family die kot. Die pun mcm cube nak larikan diri dari kiteorg. Huh. Macamlah die tu top star sgt. Tak heran aah. Heheheh. Kiteorg pd mulenye plan nak ambik gambar kat Chain Bridge pd waktu malam sbb dlm poskad, jambatan tu nampak cantik gile pd waktu malam. Tapi niat kiteorg tak kesampaian sbb kiteorg tertidur kepenatan kat bilik sewa tu. Sedar2 jek dah pukul 12 tgh mlm. Kecewa gile aah.

Chain Bridge, Budapest, Hungary
Chain Bridge, Budapest, Hungary

Esoknye kiteorg bertolak ke Vienna, Austria. Austria adalah negara yg terkenal dgn seni muzik dan teater. Ramai composer2 tername berasal dari negara ni, spt Mozart, Beethoven, Mahler, Schonberg & Strauss. Vienna atau nama tempatannya Wien adelah ibu negare Austria. Kat sini bangunannye semue lawa2 belake. Seriously. Lain dari yg lain. Tapi kiteorg cume sempat lepak 2 hari je kat bandar ni. Esoknye kiteorg terpakse bertolak ke bandar lain pulak. Tapi still dlm Austria lagi. Kali ni bandar Salzburg pulak. Salzburg ni dulu adelah tempat penggambaran film box office 1960an, ‘The Sound Of Music’ yg banyak menang Oscar termasuk Best Picture. Salzburg jugak adalah bandar kelahiran composer yg tername iaitu Mozart. Tapi yg tak bestnye, selame 2 hari kiteorg kat sini, cuace tak brape baik. First day je dah hujan renyai2. Second day, terus hujan lebat. Tensi betul.

Mozart's Memorial Di Burggarten, Vienna, Austria
Mozart's Memorial Di Burggarten, Vienna, Austria

Salzburg, Austria
Salzburg, Austria

Destinasi seterusnye ialah Munich, Germany. Munich atau nama tempatannya München adalah salah satu bandar terbesar dalam Germany yg terletak di negeri Bavaria (Bayern). Actually bandar ni ade banyak tempat2 yg menarik, tapi malangnye hujan lebat telah mencacatkan tour kiteorg kat bandar ni. So, nak jalan2 pun tak berape best la kan. Tapi, kiteorg tak kisah. Hujan tak hujan, tour must go on. Kiteorg menghadapi banyak betul dugaan kat Munich ni sebenarnye. Tiga kali kiteorg kene check passport dgn polis2 die. Geram betul. Muke kiteorg ni mcm muke penjenayah ke? Kat bandar2 lain takde la seteruk ni. Rase takut pulak nak stay lame2. So, mlmnye kiteorg terus blah ke Zurich, Switzerland naik night train. Actually kiteorg dah pernah sampai Zurich dah waktu winter 2003. Buang mase le pulak kalau jalan2 kat sini lagi. So, sesampainye kiteorg kat Zurich, kiteorg terus naik train ke Lucerne. Lebih kurang 30 minit je perjalanan. Kat Lucerne atau nama tempatannya Luzern, kiteorg naik cable car ke puncak Mount Pilatus. Tapi time tu takde salji. Kabus je. Hampeh btul. Then, kiteorg balik semule ke Zurich utk teruskan perjalanan train ke rumah kawan aku, Faizal kat Mannheim, Germany. Faizal adalah kawan aku kat MRSM Taiping dulu. Kiteorg bertige lepak kat rumah die selame 3 hari 2 mlm. Dari rumah die, kiteorg berulang-alik ke Heidelberg & Stuttgart, Germany. Heidelberg adelah sebuah bandar university. Kat sinilah terletaknye medical university yg paling top dan jugak university yg tertua dlm Germany. Bandar die pun cantik gile & berbukit-bukau. Tak sibuk & tak tercemar. Sejuk mata memandang. Stuttgart pulak takde ape2 sgt. Kiteorg singgah bandar tu pun sbb nak masuk ke Mercedes Benz Museum.

Kat Atas Mount Pilatus, Lucerne, Switzerland
Kat Atas Mount Pilatus, Lucerne, Switzerland

Bersama Faizal di Mannheim, Germany
Bersama Faizal di Mannheim, Germany

Dari Mannheim, kiteorg bertolak ke rumah kawan kiteorg kat Bingen, Germany. Name die Irfan. Tapi die tumpangkan kiteorg bertige kat umah member2 die iaitu Lutfee, Sudin, Anod, Ihsan & Iwe. Kawasan Bingen ni mmg kampung-sekampung2nye. Hehehe. Taktau le camne bebudak tu boleh hidup kat situ. Tapi nasib baik le Bingen ni dekat dgn Frankfurt. The next day nye, Irfan bawak kiteorg jalan2 kat Frankfurt, bandar yg menjadi pusat ekonomi & kewangan Germany & jugak Europe. Central Bank of the European Union terletak kat bandar ni. Bandar Frankfurt jugak adalah pusat/hub kpd jalan keretapi, udara & darat di Europe. Bandar ni mmg maju & moden gile. Kat sini le baru kiteorg nampak bangunan2 tinggi mencakar langit mcm kat New York. Aku rase dlm seluruh benue Europe kat sini je la yg ade bangunan2 setinggi tu. Kalau ikutkan polisi negare2 Europe, mane ade bangunan yg boleh dibina lagi tinggi daripade gereja. Tapi maybe sbb Frankfurt dulu di bawah pegangan Amerika Syarikat bile Germany kalah sewaktu Perang Dunia Kedua, so, Amerika Syarikat le yg majukan bandar ni & bina bangunan2 yg tinggi tu. Mmg terpegun gile la kiteorg tengok bangunan2 tu. Teringat kat KL. Heheheh.

Bersama Irfan di Bingen, Germany
Bersama Irfan di Bingen, Germany

Central Bank of the European Union, Frankfurt, Germany
Central Bank of the European Union, Frankfurt, Germany

Setelah 3 hari 2 mlm lepak kat Bingen, kiteorg menuju pulak ke Cologne, Germany. Cologne atau nama tempatannya Köln pd suatu masa dahulu pernah menjadi ibu kota kpd empayar Germania dan jugak pusat kpd gereja Roman Catholic di Germany sampai sekarang. Kat bandar ni terdapat satu church yg besar gile. 2 menare. Aku suke dgn bandar ni sbb lokasi die kat tepi sungai iaitu River Rhein. Sungai tu pulak bersih gile. Saujana mata memandang. Kiteorg tak tidur kat Cologne. Petangnye kiteorg terus bertolak ke rumah member aku, Mahadi, kat Brunswick, Germany. Die jugak adelah member aku mase kat MRSM Taiping dulu. Presiden BWP aka MPP batch aku. Kat Brunswick atau nama tempatannya Braunschweig, kiteorg diperkenalkan dgn sorang lagi org Malaysia yg dah berkahwin & ada 3 org anak. Name die Abg Radzwan. Selame 3 hari 2 mlm kiteorg kat Brunswick, kiteorg tak keluar sesen pun. Dieorg yg tanggung kiteorg. Hehehe. Terhutang budi sungguh. Dari Brunswick, kiteorg bertige berulang-alik ke Hanover, Germany. Hanover atau nama tempatannya Hannover adalah bandar dlm Germany yg mempunyai hubungan yg rapat dgn English-speaking world. Bandar ni bagi aku tak berape menarik. Takde ape2 sgt. Pergi pun sbb nak cukupkan syarat je.

River Rhein, Cologne, Germany
River Rhein, Cologne, Germany

Bersama Mahadi di Brunswick, Germany
Bersama Mahadi di Brunswick, Germany

Dari Brunswick, kiteorg menuju ke Hamburg, Germany. Bandar Hamburg adalah bandar kedua terbesar dan bandar pelabuhan yg utama dlm Germany. Tapi bagi kiteorg bandar ni tak ade ape2 yg menarik. Hanya sebuah bandar yg besar. Kiteorg habiskan mase sekejap saje kat bandar ni. Maybe sbb dah penat sgt kot. Petangnye, kiteorg terus ambik train pulang semule ke rumah Sany kat Lubeck. Kepenatan mmg dah mencapai tahap maksima la waktu ni. Tapi kiteorg terpakse ke Berlin & Potsdam semule dari Lubeck pd keesokan harinye utk tangkap semule gambar2 kat sane since gambar2 kiteorg dlm laptop Jem hilang skali dgn laptop die. Kiteorg terpakse tidur semlm kat Berlin iaitu kat train station. Lepas tu, kiteorg lepak semule kat Lubeck sebelum kiteorg teruskan perjalanan ke Copenhagen, Denmark.

Train dari Lubeck ke Copenhagen, Denmark agak unik jugak la. Dah le 2 gerabak je. Pastuh, train tu boleh muat pulak utk masuk dlm ferry utk menyeberang laut dari Germany ke Denmark. Hehehe. Kelakar betul. Kiteorg lepak 3 hari 2 malam kat Copenhagen. Bandar Copenhagen atau nama tempatannya København ni mmg seriously best. Bandar ni adelah bandar terbesar dlm seluruh negara2 Scandinavia yg merangkumi Denmark, Sweden, Norway, Finland & Iceland. Bandar ni jugak adalah tempat kelahiran cerite2 fairytale spt The Swan Ponds, Gingerbread Houses, The Tin Soldier, Thumbelina & Little Mermaid. Cerite2 tersebut dihasilkan oleh pencerite tempatan yg masyhur iaitu Hans Christian Andersen. Yg paling best di Copenhagen adelah Tivoli Garden. Tak sia2 masuk walaupun harga tiketnya agak mahal. Tak kurang menariknye jugak adalah patung Little Mermaid yg terletak kat tepi laut. Dari Copenhagen, kiteorg kembali semule ke Lubeck & lepak 2 hari lagi kat rumah Sany. Kesian die. Dah le tgh exam. Rase bersalah kiteorg sebenarnye. Sorry eh Sany. Heheh. Kat Lubeck, kiteorg tangkap gambar skali lagi since gambar yg kiteorg ambik dulu hilang bersame2 laptop Jem.

Dalam Tivoli Garden, Copenhagen, Denmark
Dalam Tivoli Garden, Copenhagen, Denmark

Setelah berkali2 ulang-alik ke Lubeck, kiteorg akhirnya meninggalkan Sany, Umie & Julie dengan aman. Hehehe. Kiteorg meneruskan perjalanan ke Stockholm Skavsta Airport, Sweden dgn Ryanair flight dari Lubeck Airport. Sweden adalah salah satu drp negara2 Scandinavia yg terkenal dgn harga2 barang yg mahal gile & kos sara hidup yg tinggi. Kiteorg lepak kat Stockholm selame 3 hari. Bandar Stockholm adelah antara bandar yg aku paling suke sepanjang tour kiteorg ni walaupun banyak duit aku habis kat sini. Ianya adalah salah satu drp bandar yg tercantik di dunia. Subhanallah. Bandar die betul2 cantik. Dikelilingi dengan air laut dan jugak 24,000 pulau yg berdekatan dengannye. Bandar ni jugak terkenal sbg ‘Home Of The Nobel Science Prize’. Tempatnye adelah kat Stockholm City Hall. Dapat jugak kiteorg jejakkan kaki kat tempat tu. Bangge betul. Kat Stockholm ler Reza secare tak sengaje jatuhkan digital camera die & terus tak boleh gune. Nasib baik le aku bawak camera Olympus aku. Tapi kene gune kodak le. Heheheh.

City Hall, Stockholm, Sweden
City Hall, Stockholm, Sweden

Destinasi seterusnye adelah Helsinki, Finland. Dari Stockhlom ke Helsinki, kiteorg naik kapal cruise ‘Viking Line’ yg menyeberangi Laut Baltic yg ambik mase 16 jam perjalanan. Dari petang sampai le ke pagi esoknye. Kapal die sangatlah besar. Mcm tak percaye je aku dah pernah naik kapal sebesar tu. Ala2 Titanic. Hahahaah. Helsinki atau nama tempatannya Helsingfors adalah tempat yg paling jauh kiteorg sampai dlm tour kiteorg ni. Dah dekat2 dgn St Petersburg, Russia dah tu. Nasib baik le nak gi Russia kene ade visa. Kalau tak, mmg dah sampai Russia dah kiteorg. Hehehe. Helsinki adelah bandar yg sgt menarik walaupun air laut die tak sejernih air laut kat Stockholm. Walaupun Helsinki adalah ibu negara yg paling mundur jika dibandingkan dgn ibu negara negara2 Scandinavia yg lain, bandar ni still menambat hati kiteorg dgn kecantikannye dan jugak keunikannye. Kiteorg lepak kat Helsinki selame 2 hari. Lepas tu, kiteorg kembali semule ke Stockholm dgn menaiki kapal cruise yg same. Then, dari Stockholm kiteorg naik pulak bas utk ke Oslo, Norway.

Kapal Cruise Viking Line, Stockholm-Helsinki
Kapal Cruise Viking Line, Stockholm-Helsinki

Lutheran Cathedral, Helsinki, Finland
Lutheran Cathedral, Helsinki, Finland

Oslo, Norway adalah destinasi terakhir dlm Europe Tour kiteorg. At last!!! Time ni kiteorg mmg dah tak sabar2 dah nak balik Dublin. Penat nak mampus setelah 5 minggu travel. Tak pernah dibuat org. Oslo terkenal sbg ‘Home Of The Nobel Peace Prize’ dan jugak merupakan ibu negara tertua di Scandinavia. Bandar Oslo ni takde la best sgt sebenarnye. Biase je. Tapi keunikan die tu yg buat die best & lain dari bandar2 yg lain. Oslo ni jugak terkenal sbg capital city of Viking. Actually, kalau ikutkan hati, nak je kiteorg pegi ke utara Norway, melepasi garisan Artik, utk tengok midnight sun. Tapi since mase tak mengizinkan & since duit pun dah banyak gile habis, tak tercapailah hajat kiteorg nak melihat fenomena alam yg sangat menakjubkan tu. Bukan senang weh nak tengok matahari pukul 12 tgh mlm!!! Heheheheh. Kiteorg lepak kat Oslo selame 2 hari sebelum kiteorg kembali semule ke Stockhlom utk naik Ryanair flight dari Stockholm Vasteras Airport ke London Stansted Airport pd waktu ptg, 14 July & seterusnye dari London Stansted Airport ke Dublin Airport pd waktu pagi, 15 July. Pd waktu pagi 15 July, tamatlah pengembaraan Europe Tour kiteorg secare rasminye.

Vigeland Sculpture Park, Oslo, Norway
Vigeland Sculpture Park, Oslo, Norway

So, tu le serba sedikit pengalaman kiteorg selame 5 minggu. Kesimpulannye, pengalaman meng’cover’ 11 negare Europe dlm mase 5 minggu ni amatlah berharga bagi diri kiteorg. Sampai ke hujung nyawa pun kiteorg takleh lupe segale penat lelah, suka duka, pahit jerih, hujan panas dan macam2 lagi dugaan dan rintangan yg kiteorg dah tempuhi. Duit pun dah banyak habis. Nak dekat 1500 Euro. Tapi semuenye terbayar dgn gambar2 yg kiteorg tangkap sepanjang perjalanan kiteorg walaupun kiteorg kekurangan beberape gambar seperti gambar2 di Berlin, Potsdam & Krakow dan ketiadaan ape2 gambar langsung di Warsaw akibat kejadian kecurian laptop Jem. Heheheh. Tapi semue kejadian tu adelah ketentuan Allah SWT yg mungkin ada rahmat yg terselindung disebaliknye. Hanya Allah saje yg Maha Mengetahui. Ape2 pun, syukur ke hadrat Allah SWT kerana akhirnya kiteorg selamat sampai semule ke Dublin. InsyaAllah kiteorg akan menyambung lagi ekspidisi kiteorg utk meng’cover’ Spain, Portugal, Italy, Greece & Turkey pulak bile kewangan kiteorg dah stabil nanti. Heheheh. Aku actually dah lame menyimpan hajat utk ke Middle East mcm Shafiq Ayman & the gang yg telah pun menjejakkan kaki mereka di bumi yg penuh dgn khazanah2 silam Islam tu. Tapi kedudukan kewangan aku masih belum membenarkan lagi. Kalau nak pergi pun, maybe aku akan pergi mase final year nanti. InsyaAllah kalau takde aral melintang, boleh le tunaikan umrah skali. So, Shafiq. Kalau ko nak gi sane lagi, tunggu la aku. Kite gi skali eh. Heheheh.

P/S: Kalau korang nak tengok gambar2 Europe Tour kiteorg, sile klik kat 3 buah galeri kat bahagian ‘Album Gambar Europe Tour’.

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2004-2011: Aku Sebutir Pasir

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP